Berta Sándor

Nevadában adókedvezményekért cserébe beruházásokat ígér az Apple

A kaliforniai konszern új szerver- és üzletközpontot szeretne létrehozni Nevadában, azonban ezért komoly adókedvezményeket kér a szövetségi államtól.

A Reno Gazette-Journal írása szerint az Apple a következő tíz évben egymilliárd dollár értékű beruházást akar végrehajtani Nevada északi részén, viszont cserébe 89 millió dolláros adókedvezményt kér. Az ügyben hamarosan döntés születhet. Amennyiben a szövetségi állam zöld utat ad a projektnek, úgy az új szerver- és üzletközpont építése augusztusban el is kezdődhet.

A felhőszolgáltatások szerverközpontját a tervek szerint Sparks város keleti részén építenék fel, ezt egészítené ki egy Renóban kialakított üzletcentrum. Steve Hill, a helyi gazdaságfejlesztési hivatal vezetője elmondta, hogy az Apple azért választotta ki ezt a két helyet, mert autóval mindössze négy órányira van Cupertinótól, a cég jelenlegi központjától, ráadásul a területet olcsóbban vásárolhatja meg, mint a tervezett oregoni központ kialakításához szükséges hektárokat.


A vállalat Észak-Karolinában lévő szerverközpontja

A szövetségi állam mellett még Reno városának és a Washoe megyei iskolatanácsnak is el kell fogadnia az ajánlatot. Amennyiben a helyi vezetők rábólintanak a konstrukcióra, úgy Nevada 82 százalékos adókedvezményt ad a kaliforniai társaságnak. A helyi kormány ugyanakkor arra számít, hogy az Apple a következő tíz évben így is 16 millió dollár adót fog fizetni, és a projekt természetesen új munkahelyeket jelentene. A vállalat a szerverközpontban 41 személynek adna munkát, további 200 dolgozót pedig részmunkaidőben foglalkoztatna. Az építkezéseken 580 ember dolgozna és a beruházás 100 millió dolláros bevételt jelentene a gazdaságilag nehéz helyzetben lévő régiónak.

Februárban derült ki, hogy a Facebook, a Google és az Amazon után az Apple is Oregonban építi fel az egyik új szerverközpontját. A szövetségi állam egyre népszerűbb az óriáscégek körében, mert komoly adókedvezményeket kínál, mérsékelt a klímája és az átlagosnál alacsonyabb energiaköltségek jellemzik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • narumon #41
    Így van sajnos. És ahogy látom ez a lakosság egyre nagyobb százaléka :(
  • Cat #40
    Magyarországon van egy speciális állatfajta: az a munkavállaló, aki nem tud megélni a fizetéséből. Tehát van munkája, mégsem tud befizetni hó végén minden számlát, bkv bérletet venni, stb. Ilyen sehol máshol nincs.

    Tehát egyszerűen az a helyzet, hogy borzasztó keveset keresünk. Nyugati árak vannak, keleti bérek mellett.
  • narumon #39
    "A munkanélküli segély ( aminek nem ez a neve) pedig a törvényből idéztem, ha csak 65-70 ezret kap valaki mint maximum irány a bíróság, mert jogsértést követnek el ellene. "

    Mi alapján? Tessék a hivatalos szöveg: Az alsó-felső határ az évenként emelkedő minimálbérhez igazodik, alsó határa a minimálbér 60 százaléka a felső határa a minimálbér 120%-val egyezik meg.

    Ergo nem kaphatsz többet akkor sem ha hülyére keresve voltál bejelentve.

    "Azért vizsgáljuk meg ezt a vagyon adót, elméleti szinten. Ha minden magyar vállakozó becsületesen mindent bejelentene vagyont is és befizetné azt az 1,5%-ot igencsak meglódulna az adóbevétel. És tök jó hogy ebben egyetértünk :D"

    Csak pont erről beszéltem, hogy ezt ne ragadjuk ki önmagában Svédországból a Svéd adórendszerből. Mert ha ezt most Magyarországon bevezetnék a többi adó mellé (azok mellé amikről a svédek mégcsak nem is hallottak), akkor megint ott lennék ahol a part szakad ugyanis senki nem tudná kifizetni. Nem tudom mondjuk milyen lakásban laksz, legyen mondjuk csak 10-15M forintos és mondjuk, hogy semmilyen más vagyonod nincs. Ez után TE (nemcsak a gazdagok ugye ha már Svéd modellről beszélünk), fizetnél 150-200e forintot évente. Gondolom te ezt pikkpakk be tudnád fizetni...
  • morden #38
    A svéd vagyonadót jól tudom, és jól is írtam, csak egy példa volt az IKEA arc.

    A munkanélküli segély ( aminek nem ez a neve) pedig a törvényből idéztem, ha csak 65-70 ezret kap valaki mint maximum irány a bíróság, mert jogsértést követnek el ellene.

    Azért vizsgáljuk meg ezt a vagyon adót, elméleti szinten. Ha minden magyar vállakozó becsületesen mindent bejelentene vagyont is és befizetné azt az 1,5%-ot igencsak meglódulna az adóbevétel. És tök jó hogy ebben egyetértünk :D
  • narumon #37
    "Van külön vállalkozói munkanélkülis segély( nem pont ez a neve de így érthető). ahol %-an adják meg támogatás mértékét. A hagyományos munkanélküli segélyt is %-ban adják meg az eredeti fizetéshez képest. Gondolom abból indultál ki, hogy papíron keres a nem állami alkalmazott 100-150 ezret(+ zsebbe) akkor valóban 70-90 ezre segélyt kap a papír után . 10 munkanapra 1 nap segély jár, így nem lehet elmenni 5 percenként segélyre sem. "

    Sajnos tévedsz. Bejelentett 300e forintos fizetésre is a maximum jár. Továbbá nincs külön vállalkozói munkanélküli, azután kap pénzt amennyire be volt jelentve saját vállalkozásában, de mindenképpen csak az elérhető maximumot, ami mint már említettem valami 65-70e forint most. Ennél magasabb munkanélküli segély NINCS!

    "A magyar milliomost pedig nem féltem, egyszerűen nem tudják elérni őket adózással, a megoldás a csak a felső rétegeknek fizetendő vagyonadó lenne, bár ennek említése is ördögtől való, bár minden érv emelett szól.
    Svédországban pedig létezik a vagyonadó így ,ha jól tudom az IKEA vezérigazgatójának több adót kellett fizetnie mint az éves jövedelme. "

    Rosszul tudod, svédországban MINDENKINEK kell vagyonadót fizetnie a vagyonadó a vagyon 3.000.000 korona feletti részének 1,5%-a. Egyedülállóaknál felezik.

    "Plussz amit már írtam a Svédek rendkívül komolyan veszik az adót, ha valaki csal akkor simán feljelentik és nem tanácsot kérnek egymástól adóoptimaizálásra mint nálunk divat( bár ott picit ritkább a korrupció)."

    Én továbbra is azt mondom, hogy a magyar ember nem jókedvében csal adót hanem mert nem tud megélni máshogy. Én pontosan tudom mert adóztam otthon is eleget a semmiért cserébe, és pont ezért mondom azt, hogy egy svéd rendszert minden további nélkül elfogadnék, mint ahogy a magyar vállalkozók, adózók nagy része is, de ezen valahogy mindig túllépsz.
  • Zoli007 #36
    Nem is tudtam, hogy Nevada Mo-on van. Vagy mire is gondoltál konkrétan? Merthogy a progresszív adózás nem Mo. specifikus.
  • Zoli007 #35
    Nem is, mert szakiskolát végeztem, és most röhögök a sok gimisen, akik nem tudták elvégezni az egyetemet, ezért nincs szakmájuk.

    Amúgy te kinek az alregje vagy?
  • okosan gyerekek #34
    uh, és ha lehet a belpolitikába kívülről ne árts bele magad, köszi!
  • okosan gyerekek #33
    Így van! A kollokviális, vagy pongyola nyelvhasználat értése pedig gimnáziumi kompetencia, úgy látom odáig viszont nem jutottál, szardarab.
  • morden #32
    Munkanélküli segély: egy probléma van, hogy nincs elég munkahely, ha lenne, akkor igazad lenne, de ha nincs megfelelő emberhez méltó munkahely akkor már nem hangzik olyan jól az, hogy éhen éppen nem hal belőle.

    Van külön vállalkozói munkanélkülis segély( nem pont ez a neve de így érthető). ahol %-an adják meg támogatás mértékét. A hagyományos munkanélküli segélyt is %-ban adják meg az eredeti fizetéshez képest. Gondolom abból indultál ki, hogy papíron keres a nem állami alkalmazott 100-150 ezret(+ zsebbe) akkor valóban 70-90 ezre segélyt kap a papír után . 10 munkanapra 1 nap segély jár, így nem lehet elmenni 5 percenként segélyre sem.

    A magyar milliomost pedig nem féltem, egyszerűen nem tudják elérni őket adózással, a megoldás a csak a felső rétegeknek fizetendő vagyonadó lenne, bár ennek említése is ördögtől való, bár minden érv emelett szól.
    Svédországban pedig létezik a vagyonadó így ,ha jól tudom az IKEA vezérigazgatójának több adót kellett fizetnie mint az éves jövedelme. Plussz amit már írtam a Svédek rendkívül komolyan veszik az adót, ha valaki csal akkor simán feljelentik és nem tanácsot kérnek egymástól adóoptimaizálásra mint nálunk divat( bár ott picit ritkább a korrupció).