MTI

Brüsszel vizsgálja az Apple értékesítési gyakorlatát

Az EU-Bizottság versenyjogi szempontból nem hivatalos, tájékozódó jellegű vizsgálat alá vette az Apple európai iPhone értékesítési gyakorlatát - írja a Financial Times.

Az európai mobil hálózati szolgáltatóknak küldött bizottsági kérdőívből kiderül, hogy Brüsszel azokat az értékesítési szerződésekben foglalt kikötéseket vette vizsgálat alá, amelyek a feltételezések szerint azt hivatottak megakadályozni, hogy a versenytársak alá tudjanak kínálni az Apple értékesítési feltételeinek. A néhány mobil távközlési szolgáltató bejelentése alapján indított brüsszeli vizsgálat még kezdeti stádiumban tart és ahhoz, hogy az EU-Bizottság hivatalos versenyjogi eljárást tudjon indítani, hitelt érdemlően meg kell bizonyosodnia afelől, hogy az Apple domináns szerepet tölt be a piacon.

Az Apple piaci dominanciája viszont a Samsung Galaxy készülékek növekvő népszerűségének tükrében egyre kevésbé támasztható alá tényekkel. Az EU-Bizottság, amikor első alkalommal jelezte, hogy valóban vizsgálja az Apple értékesítési gyakorlatát, rámutatott, hogy "a jelek szerint erős verseny van a piacon". Az Apple állítása szerint a szolgáltatókkal kötött szerződései teljes mértékben összhangban vannak az európai törvényekkel.

A mobil szolgáltatókhoz eljuttatott kilenc oldalas brüsszeli kérdőív elsősorban az értékesítési gyakorlatra összpontosít. Olyan kitételekre, hogy szerepelnek-e a szerződésekben megkötések a készülékvásárlások minimumára vagy például a marketing költségek összegére vonatkozóan, illetve arra, hogy nyújt-e a szerződés garanciát az Apple termékeknek adott értékesítési támogatások nagyságára vonatkozóan a versenytársakéhoz viszonyítva. Brüsszel vizsgálja az Apple készülékeinek technikai paramétereire vonatkozó szerződéses korlátozásokat is. "Vannak arra utaló jelzések, hogy az Apple egyes készülékeinek bizonyos funkciói le vannak tiltva az EU, illetve az Európai Gazdasági Térség néhány tagállamában. Amennyiben ez bebizonyosodik, az versenyellenes gyakorlatnak minősülhet" - idézi a Financial Times az európai mobil távközlési szolgáltatóknak megküldött brüsszeli kérdőívet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #4
    Itt ket dolgot szurt el az apple, az egyik amikor nekiment a nyugateuropai allami tulajdonu mobilszolgaltatoknak es diktalni probalt nekik (ezt csinalta japanban is), tovabba amikor az egyik orszagban engedelyezett par feature-t, a masikban nem. Az elso miatt az allami cegek panaszkodtak, a masik miatt meg ha mas nem, az eu-s kepviselok egy resze. Jelen esetben ugy nez ki, hogy az apple nem fektetett eleg penzt az eu-s burokracia lefizetesebe vagy nem is volt ra modja. Az eu eleg hatekonyan tud fellepni a kulfoldi cegekkel szemben, ha a vezeto orszagaiban talalhato helyi cegeket hatrany eri.
  • Szefmester #3
    Meglehet hogy nem csak az epöl témakörben gondol erre a rászállásra, én pl nem csak emiatt akarnám hogy átnézzék.
  • Laza #2
    Arra miért feküdnének rá? Kb minden terméknél ez az átváltási tényező, nem csak az Apple termékeknél.
    Azt sem árt elfelejteni, hogy a tengerentúli, csak a végfelhasználót terhelő 'áfa' jóval alacsonyabb, és csak egyszer kell megfizetni, mint az EU-ban, az egyéb adókról nem is beszélve.
    Míg az USA-ban átmegy egy termék akár 3 kézen is, csak 1x fizetik meg utána az adót ... míg az EU-ban minden 'tulajdonosváltásnál'. Arról nem is beszélve, hogy az EU-s országok határain átlépve még rárakódhat sarc.

    Egyébként meg az átváltási különbözet Ft-ból kiindulva az árfolyamok függvényében kb 20-25% között van, ami nagyjából az áfával egyenlő.

    Szóval nem olyan egyszerű ez, mint amilyennek tűnik. Nettó bevételi oldalon még így sem feltétlen járnak jobban az EU-ban, mint a tengerentúlon.
  • esemve #1
    Remélem ráfekszenek az 1usd=1eur kérdéskörre is.