Berta Sándor

Alvászavarokat okozhatnak a táblák?

Bármennyire hasznosak lehetnek a tábla PC-k és az okostelefonok, azonban a használatuk komoly problémákat is okozhat. Ezt állapította meg egy ausztrál kutató.

Shantha Rajaratnam professzor, a Monash Egyetem munkatársa munkatársa arra volt kíváncsi, hogy miként hat az emberi szervezetre és szokásokra a táblagépek, illetve az okostelefonok rendszerese használata. A szakember megállapította, hogy ezek a mobil eszközök rendkívül komoly mértékben befolyásolhatják az alvásciklust. Ez elsősorban arra vezethető vissza, hogy sokan elalvás előtt kapcsolják be a készülékeket, amelyek erős fénye károsan hat a szervezetben a melatonin nevű hormon termelésére. A melatonin irányítja az alvási ciklust, így akik gyakran használják lefekvés előtt a táblájukat vagy az okostelefonjukat, azoknál az átlagosnál sokkal gyakrabban keletkeznek alvászavarok.

"Azon a véleményen vagyunk, hogy a világítás komoly hatással van az alvási és az ébredési szokásainkra. A fényt kibocsátó mobil eszközök növekvő mértékű használata miatt ez egyre nagyobb probléma lesz" - jelentette ki a professzor.

A mérések szerint a mobil készülékek által kibocsátott fény 30-50 luxnak felel meg, ez körülbelül a fele annak, amennyire egy hagyományos lakás megvilágításához szükség van. Ezek az értékek bőven elegendőek ahhoz, hogy megzavarják az emberek belső óráját és lecsökkentsék a melatonin-termelést. A negatív hatás többek között úgy szorítható vissza, ha a felhasználók kevésbé erős háttérvilágítást használnak. Rajaratnam ugyanakkor úgy vélte: az a legjobb megoldás, ha lefekvés előtt 1 órával már semmiképpen sem kapcsolják be az emberek a táblagépüket, illetve az okostelefonjukat.

Egy héttel ezelőtt derült ki, hogy a táblagép-tulajdonosok 92 százaléka a pamlagon, 53 százaléka a kertben vagy az erkélyen, 48 százaléka pedig az ágyában kapcsolja be a tábla PC-jét. Az íróasztalnál a 38, a konyhaasztalon a 34, míg a kádban 7 százalékuk működteti a készülékét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • GyaxyBoy #11
  Ez tényleg nagy baromság. Én szoktam lefekvés előtt néha nyomkodni a telefont, ha nincs semmi a TV-ben. Pont tegnap este hajnal 1-ig D3-aztam és aztán lefekvés előtt megnéztem pár appot még a play store-ból. Ma 9 ig úgy aludtam, hogy reggel 6-os ébresztőmet sem vettem észre. :D
 • Balumann #10
  Szerintem ez pontosan ugyanígy igaz a monitorokra is (főleg a nagyobb méretűekre). Én is nagyon nehezen alszom el esténként, hiába vagyok fáradt (sokszor szellemileg és fizikailag is teljesen), lefekvés előtt ritka, hogy nem ülök le kicsit gépezni.
  Mostanában rááltam arra, hogy lefekszem és az ágyban elalvás előtt olvasok (természetesen a tabletemről), az viszont nekem segít abban, hogy utánna ne kezdjek el 20millió máson gondolkodni és jobban tudjak pihenni, hamarabb elaludni.
 • mantequilla #9
  hát mert jobb a pc
 • Macropus Rufus #8
  félhomályban alvás, nem biztos, hogy jó

  Alvásról
  "A reggeli fény a becsukott szemen keresztül az agyba jut, és ott az SCN a tobozmirigy melatonintermelését csökkenti, ezáltal elősegíti a szervezet ébredését. Sötétségben a folyamat fordított módon játszódik le: a fény hiánya a tobozmirigy stimulálásával növeli a melatonin termelését, ez pedig elősegíti az elalvást."
  tehát ha a melatonintemelés csökken a fény hatására és ezért ébredünk, akkor valami hasonló játszódhat le este is. Elvileg a fény hiánya növelné a melatonin termelést, de a félhomály (ami akár egy kijelző is lehet sztem) nem engedi ezt rendesen termelődni, tehát a user nem lesz olyan alámos, hogy aludni akarjon v. késöbb lesz álmos. Saját tapasztalat, hogy ha elalvás elött olvastam, akkor késöbb aludtam el, szemben azzal mint amikor sima villany leoltás volt. A tévé melletti alvás meg a zajjal függ össze és nem a fénnyel, viszont az alvás sem lesz olyan mély, a fenti okok miatt. Kisgyerekeket simán el lehet altatni csupán azzal, hogy a szobájában halkan szól egy akármilyen rádió. Ez felnőt embernél is müxik. Ezért működik a hangos könyv esetén is. Sztem.

 • SanMaster #7
  Ez már mekkora baromság! És ha a notebookom veszem az ölembe lefekvés elött? Az nem számít? És ha egy zseblámpával világítok a szemembe, mert bolond vagyok?
  Remélem jó sok pénzt kaptak ezért a kutatásért! Táblamutyi!
 • vasedeny2 #6
  mert megvette a táblát elég drágán, aztán kiderült, hogy egész nap nem is használja, így lelkiismeret furdalásból előveszi este lefekvés előtt.
 • Lack #5
  Lehet, hogy éjjel aludni kellene, nem tablettázni. Ha érzi, valaki, hogy álmos, hogy a viharba nem tudja kikapcsolni az eszközt?
 • rajdi #4
  Én is elalvás előtt kapcsolnám be a táblagépet, de valahogy mindig elalszom mire megnyomnám a gombot. Amúgy miért kapcsolná be az ember elalvás előtt? Vagy inkább arra gondoltak hogy az ágyban még nyomkodja az ember egy kicsit? Nah mindegy. a reggeli bekapcsolás felsorolásnál viszont engem kihagytak azzal, hogy a wc-t nem tették be :) Nem volt túl átfogó ez az ausztrál kutató. Mint tudjuk a japán, vagy londoni szakértők hitelesebbek :))
 • KopaszIsten #3
  Csukott szemmel bazze... :D

  Csinálják úgy, mint én! Hangoskönyv, csukott szem. (És hogy a gép ne maradjon éjjel bekapcsolva: bsplayer. Annak van kikapcsolási funkciója. Lejár a betett média, kikapcsolja a gépet beállítástól függően természetesen.)
 • AgentKis #2
  - Fényerő levétel?
  - Sokan egy lámpánál hagyományos könyvet olvasnak lefekvés előtt. Akkor azok hogy?