MTI

Táblagépek adójából kompenzálná a szerzői jogsértéseket Franciaország

Az okostelefonok és a táblagépek megadóztatását is javasolja egy szakértői jelentés, amely Francois Hollande francia elnök megbízásából készült az illegális internetes letöltések miatti film- és zeneipari veszteségek kompenzálásának és a digitális kultúra fejlesztésének lehetőségeiről.

A művek internetes terjesztésére és jogvédelemére az előző kormány által - óriási tiltakozás mellett - létrehozott külön hatóságnak, a kalózpéldányokat letöltőit üldöző Hadopinak ugyanakkor a megszüntetését javasolják a szakemberek, akik Pierre Lescure, a Canal+ kereskedelmi televízió korábbi igazgatója vezetésével kilenc hónapig dolgoztak az összesen nyolcvan javaslatot tartalmazó dokumentumon. "Jelenleg a digitális kultúra által létrehozott nemzeti vagyon átkerül a többségében külföldről importált hordozóterméket gyártókhoz, a hazai kreatív ipar kárára" - mondta hétfőn Aurélie Filippetti kulturális miniszter a France2 közszolgálati televízió híradójában a jelentés ünnepélyes átadását követően. A miniszter szerint a francia kultúra védelme és adaptálása az internetes kultúrához a gazdasági növekedést és a munkahelyteremtést is elősegíti. Arra is emlékeztetett, hogy a kreatív ipar a francia GDP 3 százalékát termeli meg.

A miniszter a jelentésben javasoltak szerint egy "egészen gyenge szintű" új adót tervez az okostelefonokra és a táblagépekre, amelyből a munkahelyeket teremtő zenei ipar, mozi, fotóművészet és a videójátékok alkotóit támogatná az állam. A jobbközép ellenzék közleményében azonnal tiltakozását fejezte ki amiatt, hogy a szocialista kormány egy újabb adónem bevezetését tervezi.


A jelentés a tavaly Franciaországban eladott 13,5 millió okostelefonra és 3,6 millió táblagépre vezetné be az új adót a kulturális tartalmakat előállítók támogatására, akiknek egyre nagyobb veszteséget okoznak a filmek és zenei művek illegális internetes letöltései. A Nicolas Sarkozy előző államfő javaslatára létrehozott önálló hatóság viszont meg fog szűnni, és jogkörei átkerülnek a médiahatósághoz. A Hadopi kérésére a bíróságok maximum egy évre elrendelhették az internet-hozzáférés felfüggesztését azok esetében, akik rendszeresen illegálisan töltöttek le az internetről kulturális tartalmakat. Erre többet nem lesz lehetőség, és a pénzbírságok is jóval enyhébbek lesznek a korábbiaknál, amely a törvény szerint jelenleg akár a 300 ezer eurót is elérheti.

A legális letöltés ösztönzésére és a kalózkodás visszaszorítására a jelentés azt javasolja, hogy a filmforgalmazásba kerülő filmeket a jelenleginél gyorsabban, a bemutatót követő négy hónap helyett már három hónap múlva le lehessen az internetről tölteni vagy DVD-n megvásárolni. A jelentés alapján a kormány törvényjavaslatot készít majd elő.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AgentKis #10
    Miért nem a vízdíjba építik be, hiszen minden jogsértő iszik vizet!
  • pasi29uk #9
    Azt a leborult szivarvégit.....! Ez igazságtalan! Szemetek!
  • Laza #8
    Ráadásul honnan tudják, hogy egyébként kelendő lenne a cuccuk? A manapság tonnaszám fostalicska film meg zene lehet még letöltve sem kell senkinek ... vagy max úgy, ingyen (ez már ki is meríthetné az 'ingyenreklám' fogalmát) ...... sőt, nem egy volt amiért (főleg a francia filmek) nekik kéne fizetniük, hogy megnézzem :)
  • M2 #7
    Igazság szerint meg a szerzőknek kellene adót fizetni, amiből fenntartják a torrent szervereket.
  • esemve #6
    Gyorsan ki is számoltam. Ha 1 millió ember torrentezik és ha figyelembe veszem h 0 darabot adtam el, ám listázásra szüksége lenne 100.000 -nek, akkor az 5millió vevővel számolva azt jelenti, hogy a torrent miatt 20000 licenszt nem vettek meg, vagyiis darabja 5000 ft 10000000 Ft kártérítésre vagyok jogosult
  • esemve #5
    Én összedobtam egy 20 soros python kódot ami a "dir" parancsot valósítja meg más fajta kiírási formátum mellett. Szerintem azért nem adok el belőle egy darabot se mert mindenki torrentezik. Hol igényelhetek kártérítést?
  • hungi #4
    Majd jól megmentik belőle ismét néhány banánköztársaság bankrendszerét...
  • BrockSamson #3
    Raadasul a kompenzacio elosztasa sem mutat semmifele egyenloseget: azok kapjak a nagy reszet, akiknek amugy is jol megy, ami persze logikus, de a kultura raszorulo kepviseloit ez nem segiti ki.
  • caius marius #2
    Találó! +1
  • Vol Jin #1
    Miért kellene őket kompenzálni?
    A patkókovácsokat sem kompenzálta senki, mert kiszorította a lovakat a vasút, meg a kocsik. Ha változik a világ, akkor van akinek ez hátrányos.