Napi Online

Készül a leonar3do otthoni változata

Sűrű évet zár a világ első 3DVR (háromdimenziós virtuális valóság) desktop termékét, a Leonar3Dót fejlesztő és értékesítő Leonar3Do International Zrt. (A 3D for All Kft. végzi továbbra is a hardver- és szoftverfejlesztést, a zrt. a többi tevékenységet, emellett az anyacég szerepet is ellátja.)

Az egyik legnagyobb esemény 2011-ben a PortfoLion Zrt. befektetése volt a cégben: az OTP-csoporthoz tartozó kockázati tőkebefektető 400 millió forintos tőkeinjekciót biztosított a zrt.-nek pénzügyi befektetőként, amelyet a jövőben további tőkejuttatás követhet − tudtuk meg Kárpáti Zoltántól, a Leonar3Do Zrt. operatív igazgatójától. A befektetés eredményeként a zrt. egy "magasabb működési szintre" léphet: a sales- és marketingterület erősítésével, képessé válik a magyarországi és nemzetközi üzleti lehetőségek minél mélyebb kiaknázására, de a friss tőke dinamizmust kölcsönözhet a cég fejlesztéseinek is.

A "hagyományos" termékfejlesztés mellett ugyanis a társaság nagy hangsúlyt fektet a speciális, iparági igényeknek megfelelő fejlesztésekre: a film- és animációs, a gép- és járműiparban, valamint a 3d dizájn és formatervezés területén ugyanis a Leonar3Do felhasználásának számos egyedi jellemzője, specialitása van. A kulcsiparágak számára végzett fejlesztések mellett a cég tervei között szerepel, hogy az egészségiparban is megjelenik 3DVR technológiájával.

A legnagyobb újdonság az lesz, hogy 2012 első negyedévében a cég belép a magánfelhasználók piacára és forgalomba hozza a Leonar3Do új, otthoni felhasználók számára fejlesztett változatát − mondta Kárpáti. Hamarosan piacra kerül a Leonar3Do szoftverének, a LeoWorldnek a 2.0-s verziója is, amelynek újításai között szerepel az elkészített modellek és animációk betöltési lehetősége különböző 3d animáló és 3d CAD szoftverekbe, illetve bővült a szoftver által kínált 3d geometriai modellező eszköztár.

A Leonar3Do Zrt. idén számos nemzetközi kiállításon és bemutatón vett részt a világ minden táján, Hollandiától Japánon és az Egyesült Államokon át Norvégiáig. Kárpáti hangsúlyozta: a világ számos egyetemén indult meg a Leonar3Do oktatási célú használata 2011-ben: a terméket Chile, Brazília, Japán és az Egyesült Államok egyetemein használják már. Az igazgató kiemelte: az iowai egyetemen, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, a BKF-en, valamint a SOTE-n külön Leonar3Do-laborokat szereltek fel.

A társaság jelenleg a világ több mint húsz országában van jelen mintegy két tucat szerződéses nemzetközi partnerén keresztül. A tavalyihoz képest idén megduplázta árbevételét és jelentős befektetéseket hajtott végre a fejlesztések, valamint a sales és a marketing támogatása érdekében. Új irodába költöztek, a Talentis Business Parkba. A költözés azzal az előnnyel is jár, hogy immár egy helyen működhet a hardver- és szoftverfejlesztő labor, valamint a nemzetközi értékesítést irányító sales-marketing csapat. A működési hatékonyságra annál is inkább szükség van, mert ambiciózus tervekkel vágnak 2012-nek. Kezdetként a Leonar3Do önálló standdal jelenik meg januárban a világ legrangosabb fogyasztói elektronikai vásárán, a Las Vegas-i CES-en.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Merces #8
  ...ja az ostor az segit,csak rövid időn belül másik sculptert kell keresned mert nagyban növeli a kopásukat ,és a pontosságra is negativan hat, most komolyan ha agyagbol gyurnák akkor se lenne gyorsabb a munka, a részletekhez idő kell.....
 • kvp #7
  Boldog Karacsonyt!
  http://wiibrew.org/wiki/Wiimote
  http://wiibrew.org/wiki/Wiimote/Library
  http://wiibrew.org/wiki/GlovePie
  En az egerre vagy a joystick-ra map-pelnem ra es akkor barmilyen szoftverrel elmegy (meg a paint-tel is). A 3d-s megjelenitest a rajzolo szoftvernek kell kezelnie.
 • Szefmester #6
  Erről a megoldásról tudsz linket dobni, vagy videót? Érdekelne egy ilyen hobby rendszer, pláne ha működik a ZBrush + IZ3D driverrel anaglifben :D Olcsó megoldás. :D
 • tcpip2 #5
  Tökéletesen igazuk van, a profi sculpterek lassan dolgoznak. A megoldás viszont nem az általuk használt eszközben rejlik! A megoldás az Ostor 2000! Rendelje meg Ön is az Ostor 2000-et, mellyel sculpterét akár 25%-os sebességnövelésre is ösztökélheti!

  ui: mikor apámék látták a demonstrálós videót, szegények totál el voltak hűlve, azt hitték, hogy a 3d objektumok tényleg kiemelkednek a monitor síkjából. Kis időbe tellett, míg elmagyaráztam nekik, hogy az csak trükk, és mi is ez az eszköz voltaképpen.
 • kvp #4
  Ez egy sima input keszulek, tehat mukodeset tekintve egy normal 3D-s digitalizalo tollhoz hasonlit. A hozza felhasznalt szoftver teljesen lenyegtelen. Az ilyeneket kellene kivaltania:
  http://microscribe.ghost3d.com/MicroScribe_Diagram.jpg
  A leonar3do hatranya a fenti megoldassal szemben, hogy nem mukodik tul jol takarasban, tehat amikor pl. egy szobor feluleten huzzuk vegig, digitalizalasi celbol. Viszont jo olyankor amikor nem fizikai targy bevitelehez, hanem virtualis targy eloallitasahoz hasznalja valaki. Viszont ahhoz meg eleg pontatlan, bar a kamerak felbontasanak novelesevel ez javithato.

  Otthoni felhasznalasra en egy wii-s taviranyitot javasolnek, kb. ugyanezt tudja de sokkal olcsobb, mivel nem 330 ezer forintba kerul, hanem kb. 10 ezer forintba es az eger helyett is jo. Bar ahhoz kulon kell megvenni a 3D-s rekesz szemuveget, de legalabb mukodik autosztereoszkopikus (szemuveg nelkuli) es passziv szemuveges (polarszuros) kijelzokkel is, sot meg 3d kepes tv-re is rakotheto. Arrol nem beszelve, hogy a szoftvervalasztas szabad es a wii kontrollere nem terheli a szamitogepet a pozicioszamitasokkal.
 • gombabácsi #3
  Láttam egyik promó videóját, hát hatalmas hazugságok és ferdítések voltak benne!

  Leszólták a profi sculptereket, hogy lassan dolgoznak, miközben ezzel az eszközzel készült profi(!) alkotásokat még nem láttunk. A Zbrush, Mudbox és hasonló profi programokat használó profi művészek és szakemberek munkáját szólták le!

  Vajon ilyen ferdítések miatt sikerült 400 millát szerezniük?

 • Szefmester #2
  Vajon milyen áron lehet majd kapni otthoni használatra szettet?
 • kvp #1
  Szep es jo fejlesztes, tenyleg modern volt amikor megjelent, csakugy mint a magyar kisfloppy. Viszont manapsag a wii vezerlok es a kinekt koraban ez mar egy kisse elavult technologia. De gyakorlatilag ma mar egy 3D-s tv/monitor es egy sima okostelefon segitsegevel is megoldhato ugyanez.