Berta Sándor

3D innovációs központot nyitottak Berlinben

Egyre több szakember és cég érdeklődik a 3D-s technológiák iránt. Berlinben elősegítenék a 3D-s megoldások fejlesztését, ezért ebből a célból külön centrumot hoztak létre.

Az új létesítményt Philipp Rösler német gazdasági miniszter nyitotta meg. 700 négyzetméteren összesen 50 kutatóintézet és társaság fejleszti majd közösen a jövőben a különböző területeken használható 3D-s technológiát. "Az innovációs központ szorosan összeköti a tudományt és a gazdaságot. Gazdasági növekedés kizárólag az innovációk segítségével valósítható meg. A Németországból származó technológiák nemzetközi viszonylatban meghatározó szerepet játszanak. Az olyan filmek például, mint az Avatar, a német technológiák nélkül elképzelhetetlenek lennének. Az országban 2500 kis és közepes vállalat foglalkozik 3D-s fejlesztésekkel. Egyre nagyobb igény van a 3D-s megjelenítésre, a technológia segítségével 9 milliárdos forgalmat generálnak a cégek. Ugyanakkor sokszor a 3D-s felvételeket még csak különleges szemüvegekkel lehet megtekinteni, a jövőben azonban ez megváltozik" - emelte ki a politikus.

Az új centrumot a Fraunhofer Társaság Heinrich Hertz Intézete (HHI) fogja üzemeltetni. Ralf Schäfer, az innovációs központ vezetője szerint mindez nem meglepő, hiszen az intézetnek sok tapasztalata van a 3D-s technológiával. Így például a 3D-s videók kódolásával kapcsolatos új szabvány a HHI által kifejlesztett technológiákra épül. Emellett a kutatók az Arri és a Disney munkatársaival közösen megalkottak egy új 3D-s kamerarendszert is.

A szakember szerint a legfontosabb feladat, hogy csökkentsék a 3D-s felvételek gyártási költségeit, jelenleg ugyanis ezek túl magasak és hátráltatják a 3D-s televíziós produkciók elterjedését. Szeretnének javítani a 3D-s képek minőségén is és fontos, hogy a jövőben a felhasználóknak ne fájdulhasson meg a fejük, ha 3D-s filmeket néznek. A további feladatok között szerepel a jelenleginél hatékonyabb konvertálási módszerek kidolgozása, amelyekkel gyorsabban és olcsóbban lehet átalakítani a hagyományos anyagokat 3D-s tartalmakká. Sebastian Knorr, az Imcube Labs képviselőjének közlése szerint a Titanic című film átkonvertálása percenként 93 000 dollárba került.

A központnak 50 partnere van, ezek között megtalálható a Deutsche Telekom, a Sky Deutschland, a Loewe, az LG, a Sony és a Dolby. A cégek és szervezetek már egy éve különböző munkacsoportokban dolgoznak együtt és új módszereket fejlesztenek ki, illetve meglévőket fejlesztenek tovább. A létesítményben van 3D-s élő felvételek rögzítését lehetővé tévő stúdió, mozi, tesztlaboratórium és kiállítási terület is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!