SG.hu

Robotrepülőkkel készítettek el a debreceni Nagytemplom 3D modelljét

A debreceni Református Nagytemplom egyedülálló, repülő robotos 3D-s felmérését végezték el a SziMe3D Kft. munkatársai.

A szakemberek munkájának eredményeként soha nem látott pontosságú háromdimenziós modell készült el a cívisváros központjában található, a hazai kulturális és vallási örökség szerves részét képező helyszínről. A vállalat munkatársai már április elején, földi lézerszkenner segítségével megkezdték az előkészítő munkálatokat. A folytatásra ma került sor, amikor már a rögzített adatokat speciális eszközökkel – többek között saját fejlesztésű multikopterekkel (un. repülő robotokkal) – készült légi fotókkal és videókkal, egyedülálló ortogonális és perspektivikus felvételekkel egészítették ki.


A debreceni Református Nagytemplomnak - a kilenc magyarországi nemzeti emlékhely egyikének - ilyen részletességű és komplexitású felmérése még soha nem történt meg. A felmérés eredményeként, a templom külső és belső teréről részletekben gazdag, háromdimenziós képek és modellek készülnek el. Az így létrehozott „Virtuális Nagytemplom” segítségével a felhasználók látványos interaktív bemutatókon, 3D-s virtuális utazásokon vehetnek majd részt. Egy mobilalkalmazás segítségével könnyen bemutatható majd az érdeklődők számára a Nagytemplom és a hozzá kapcsolódó minden fontos információ.

A Református Egyház a felvételek segítségével imázsfilmet és információs pultra fejlesztett tartalomkezelő rendszert is készíttethet. A projekt további haszna a közeljövőben tervezett Nagytemplom-felújítási munkálatok minőségi kivitelezésénél mutatkozik majd meg. Olyan építészeti méretek és geometriai torzulások lesznek így hozzáférhetők és felfedezhetők, amelyeket más, jelenleg használt technológiával csak nagyon nehezen és nem megfelelő pontossággal lehetne észlelni. A lézerszkenneres felméréssel készült dokumentáció könnyedén összevethető az építkezések megkezdése előtti állapotokkal, a kiviteli tervekkel, a megvalósulási tervdokumentációkkal, megkönnyítve a megrendelő számára az elkészült munka ellenőrzését, az esetleges hibák kiszűrését.


Alexy Norbert, a SziMe3D Kft. ügyvezetője szerint, a felmérés másik kutatási célja a SZIME 3D AR részprojektben használt digitalizálási technológiák és alkalmazások gyakorlatban történő tesztelése, a technológiai korlátok kiértékelése, valamint a különböző feldolgozási és optimalizálási eljárások elemzése. A projekt menedzselését klasztertagként segítő DBH Group vezérigazgató-helyettese, Kurtán Zoltán elmondta, a piaci oldalon szerzett tapasztalatok szerint, a háromdimenziós digitális technológia alkalmazása a jövőt tekintve az egyik kitörési pont lehet a hazai innovatív kis- és középvállalkozások számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)