Berta Sándor

Meghalt a 3D televíziózás?

Számos bírálat érte eddig is a televíziókba integrált 3D technológiát, de a The Verge mindenkinél markánsabb véleményt fogalmazott meg: ezen a területen a 3D egyszerűen halott.

Az idei Consumer Electronics Show egyik érdekessége, hogy a tévégyártók alig mutattak be 3D funkcióval rendelkező készülékeket, ehelyett előtérbe került a képernyőméret és a felbontás. Tavaly a 3D még komoly innovációnak tűnt, mostanra viszont mintha a feledés homályába merült volna. A The Verge emiatt vonta le azt a következtetést, hogy a 3D - a televíziózás területén - gyakorlatilag halott technológiává vált. A térhatást a kezdetektől nem fogadta osztatlan lelkesedés, és az utóbbi hónapokban a gyártók számára a nagy felbontás mellett fontosabb lett, hogy a bemutatott kijelzők az OLED technológián alapuljanak vagy hajlíthatók legyenek.


Egyedül a Philips kívánja megmenteni a 3D-t szemüveg nélküli megoldásával

A cégek sokáig próbálták meggyőzni az embereket és a tartalomgyártókat arról, hogy a 3D lehet az a bizonyos "gyilkos funkció", ami igazán egyedivé és vonzóvá teheti a készülékeket, de úgy tűnik, hogy a próbálkozás nem járt sikerrel. Vlad Savov, a The Verge munkatársa szerint ugyan napjainkban az új televíziók többsége támogatja a 3D-s megjelenítést, de a felhasználók nem igazán használják ki a benne rejlő lehetőségeket és nem is törik magukat azért, hogy mindenképpen 3D tévéjük legyen. Gyakorlatilag teljesen közömbösen viszonyulnak a funkcióhoz. Emiatt az új termékek bemutatását övező sajtótájékoztatókon sem teszik az újságírók kezébe a 3D szemüvegeket és nem hangsúlyozzák ki fontos funkcióként a 3D megjelenítés támogatását.

Meghalt a 3D tévé?
  • Igen, értelmetlen
  • Eddig is érdektelen volt
  • Nem, van jövője
Amennyiben utálnak vagy kigúnyolnak egy technológiát, akkor még nem lehet halottnak nevezni. Ugyanez a helyzet akkor is, ha rosszak a technológiát támogató eszközök eladási adatai. De ha teljes a közöny iránta és a többi funkcióval egy szintre kerül, akkor igenis halottnak nevezhető.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • willcox #105
    Hogy én mit hogyan tesztelek, az rám tartozik. A képzelgéseidet tartsd meg magadnak.

    Az árakról: szerinted azokat kéne összehasonlítani, amiknek a típusjelzésnél az első számjegy megegyezik. Nyilván, mert ezt tetted. Még csak véletlenül sem a tudást nézted, hanem a számot, mert így számodra kedvezőbb eredmény jön ki.

    "Ha értenél hozzá tudnád, hogy melyik tévé melyikkel van paliban." - az, hogy te nem értesz hozzá, simán látszik. Egyébként meg te olyan laccsolós gyelek vagy?

    "Én 24 éve ezt csinálom, nem eladó vagyok" - dehogynem! Az meg a te szégyened, hogy 24 éve alatt nem ragadt rád semmi tudás. Ismerem a fajtádat, sok hasonlóhoz volt sajnos szerencsém. Halandzsázol, csúsztatsz, csak az a jó, amit te árulsz, meg hát te vagy a szaGember, mert már 24 éve ezt csinálod. Pláne, hogy csak Sony-t árultok. Hogyan hasonlítottad össze egy Samuval? Meg sem fordult a fejedben, hogy a boltotokon kívül van olyan hely, ahol rendesen össze lehet hasonlítani a tévéket? És ehhez saját boltra lenne szükség?
    Ostoba vagy a végtelenségig, meg talán egy kicsit öntelt és felfuvalkodott. Jobb is, hogy befejezed, nem kívánok ilyen önmagát fényező, csúsztató, buta emberrel tovább vitázni.
  • Atyuska #104
    Egy teljesen más megközelítésből írnék a mostani sztereoszkopikus 3D-ról és az "igényekről".
    A film készítője nem véletlenül alkotja meg a filmben szereplő jelnetek helyét és képkivágását. Ha egy adott jelenetet máshonnét néznénk, akkor kevésbé működne az a hatás, amit a rendező szeretett volna elérni. Ez egy szakma, s ha egy néző úgy gondolja, hogy az éppen nézett filmjét menet közben más kameraállásokból szeretné nézni, akkor már nem is a filmre, hanem a kameraállások állítgatására figyel.
    Más kérdés viszont egy spotesemény közvetítésnél, ott van a néző által választható kameraállás váltásának létjogosultsága.
    Maga a technológia a HDTV technológia támogatja ezt 2D és 3D szintjén is, az más kérdés, hogy melyik csatornának éri meg a jelentésen nagyobb/szélesebb adatsáv bérlés.

    A magyar fejlesztésű Holovizió inkább üzleti vonulatban indult be, mivel ott nem kell függeni a meglévő technológiák kompatibilitásától és a sávszélesség problémáktól.

    Kíváncsi lennék, hogy egy 3D mozi vetítésén hányan szeretnének film nézése közben csak azért ide-oda ülni, hogy meglássanak egy részletet a 3D segítségével?.. :-)

    Igen, a 3D-s TV-k minősége és tudása óriási, a felső kategóriák leginkább s Pana, Sony és a Sharp, mivel a technológiájuk a legfejlettebb, de sajnos mindegyik csúcskészüléknek van valami olyan "hibája", amitől az OLED-ed minőségben helyből lekőrözik. Az más kérdés, hogy az OLED-ek mennyi ideig tudják majd megtartani a színeiket..
  • cloud.strife #103
    Ja és hogy a cikkhez is szóljak, a 3D szerintem is halott. Az is volt, az is lesz.
  • cloud.strife #102
    Akkor vegyük a te "tesztelésed":
    Bemész az egyik boltba ott megnézed a kirakott tévét, jól megjegyzed. Aztán egy hét múlva pedig megnézed a másik boltba a másik tévét, majd azt is jól megjegyzed. Előveszed a memóriádból hogy az a másik mintha szebb képet adott volna és eldöntöd, hogy az a jobb. Aztán feljössz a fórumra és ezt a "tapasztalatot" osztod. Így van?

    Az árak. Biztos iszol te rendesen? :)
    Pl.:
    http://www.argep.hu/main.asp?suche=46es8000&x=0&y=0
    vs.
    http://www.argep.hu/main.asp?suche=46hx850&x=0&y=0
    vs.
    http://www.argep.hu/product_1906455.html

    vagy:
    http://www.argep.hu/main.asp?suche=40es7000&x=0&y=0
    vs.
    http://www.argep.hu/main.asp?suche=40hx750&x=0&y=0
    vs.
    http://www.argep.hu/product_1906020.html

    Ha értenél hozzá tudnád, hogy melyik tévé melyikkel van paliban. Vagy te mit hasonlítottál össze? Biztos almát almával? És bármennyire fáj neked a másik szaktudása azt is tudhatnád hogy egy alap színteszten melyik hogy viselkedik. Én a saját tesztelésem alapján mondom ezt. Te mi alapján? Én 24 éve ezt csinálom, nem eladó vagyok. Eladók a multikba vannak, akiknek fogalmuk sincs kb. az egészről. Azok raklapokat pakolnak, a hétfő reggeli megbeszélés alapján változtatják a véleményüket (Béla, abból a Sharp-ból sok van készleten, rossz a forgási sebessége, állítsd be annak a képét a legszebbre, a mellette levőket meg butítsd le, meg abba dugd a HDMI-t, a többibe jó lesz az RCA is), stb.... de ez neked csak nem újdonság, hisz te is mindent tudsz erről az egészről. Vagy netán műszaki boltod van, ahol egyszerre le tudsz tesztelni 80-100e forintos HDMI elosztókkal, felsőkategóriás BD lejátszókkal, minőségi kábelekkel többféle tévét, azonnal? Ezt csak úgy lehet ha egymás mellett ugyanazzal hajtva ott a tévé, emlékezetből hogy lehetne már? Komolytalan.

    Kicsit korábban kelj fel ha velem szeretnél műszaki cikkekről vitázni. Bár a vitának örülnék, csak te sajnos nem azt csinálod.

    Sértegetés helyett inkább észérvekkel gyere, akkor szoktak az netbetyárok személyeskedni amikor már az elfogyott.

    u-.i.: és én itt befejeztem, de ha időm engedi el fog indulni a weboldalunkon egy blog, most még csak tesztfázisban, ahol az ilyen felületes véleményeket fogjuk megcáfolni, akár a Sony ellen is (mert van ott is mint minden márkában gagyi). Lesz tévé, fényképező, kamera teszt. Semmi sokoldalas felesleges rizsa. Csak egy egyszerű gyors teszt. Mind olyan lesz, amit élőben is meg tudunk majd mutatni. Nem kamuteszt, sajnos nem fog érte senki sem fizetni (még:). Majd akkor kíváncsi leszek a betyárokra. Jót fogok röhögni... :)
  • willcox #101
    Egyszerű vagy, mint a vonatfütty.
    Miért mennék el a boltotokba, lehet máshol is olyan tévét látni.
    Ahhoz miféle szakmaiság kell, hogy megállapítsd, hogy melyik tévének van jobb képe/hangja? Aki nem vak/süket, az látja/hallja. A tévék képessége, hogy milyen funkciókat tud, a leírásából is kiderül.
    24 éve vagy eladó?
    Itt egyedül te okoskodsz. A száraz tényeket is megkérdőjelezed. Elég csak az árakat összehasonlítani, mert már azt is kétségbe vontad.
    Reménytelen eset vagy, ahhoz nincs kedvem, hogy az értetlenkedésed miatt még n-szer leírjam ismét.
  • cateran #100
    Aztan mitol nem? Mert kint van az oldalon, hogy a "World most trusted tech reviews" made by bullshitgenerator v5.3?
    [URL=http://www.head-fi.org/t/611851/inconsistent-reviews-whathifi]Elso talalat mennyire "megbizhato"[/URL]























    <a href=http://download.cnet.com/Free-Youtube-Downloader-Pro/3000-2071_4-75329731.html >youtube downloader</a>
  • cloud.strife #99
    Dinamikus kontrszt, meg képjavító elektronika processzormagszám alapján meg tudod mondani hogy melyik tévé jobb?

    Gratulálok.

    u.i.: egyáltalán nem kínálom a termékeimet, nem is értem miről beszélsz. Inkább igyál még egy sört aztán aludj, mert kezdesz össze-vissza beszélni. Mondom, gyere el egyszer, szívesen meghallgatom a szakmai tudásod és ott vannak nélunk a tévék, bebizonyíthatod az állításaidat (ha tudod). Állok elébe. 24 éve ezzel foglalkozom, nem tudsz újat mutatni. Hiába okoskodsz.
  • willcox #98
    Egy piaci kofa is jobban kínálja a portékáját, mint te. Nem neked való ez. Csináld a kis filmecskéidet, hátha az jobban megy neked.

    PS: miféle szakmaiságról ugafonozol? A gyári adatlapok összehasonlításához meg az árgép listáihoz nem kell semmilyen szakmaiság, az még a sarki fűszeresnek is menne (neked talán nem?). Vagy a számokkal állsz hadilábon? Sajnállak.
  • cloud.strife #97
    Mert a Sony nem? Arról a Samuról beszélsz aminél a köztudott nevetséges "panel lottó" van, volt? Azaz ha nem figyelsz hiába ugyanaz a tipus, ha külsős panellel veszed, sokkal szarabb a képe?
  • cloud.strife #96
    Árulok én LG és Samu tévéket, ha nem tenném, nem tudnék összehasonlítani. Mert a paraméterek meg árgép árak alapján nem lehet tévéről véleményt mondani. Vagy neked megy emlékezetből? "Igen, láttam már olyan tévét, emlékszem annak szebb volt a képe." LOL