HENT hírlevél

Leginkább a Microsoft szoftvereit lopják

A Federation Against Software Theft (FAST) megállapításai szerint az Egyesült Királyságban bejelentett, szoftvereket érintő jogsértések több mint felében a Microsoft termékei voltak érintettek. A jogvédők szerint a cég operációs rendszere és irodai programcsomagja esetében merült fel a leggyakrabban a szerzői jogok megsértése.

Első alkalommal hozott nyilvánosságra adatokat terepmunkájáról és jogérvényesítő tevékenységéről a brit jogvédő szervezet, a Federation Against Software Theft (FAST), amelyben a bejelentési rendszerén keresztül kapott panaszokat összegezve kimutatja, hogy mely gyártók programjai esetében a legjellemzőbbek a szerzői jogot érintő jogsértések. A FAST szerint az eredmény nem meglepő: a szoftvercég programjainak elterjedtségére való tekintettel a jogsértő tevékenységet bejelentők az esetek többségében nem jogtiszta Microsoft termékeket illetően tesznek panaszt. A FAST közleménye szerint jogsértő Microsoft szoftvereket a bejelentések összesen 54 százaléka érinti, ezek közül pedig 24-24 százalékos arányban érintett a Microsoft Office és a Windows.

A jogvédők szerint a Microsoft mellett a legtöbb visszaélés az Adobe termékeit éri az Egyesült Királyságban. A jogsértések listáján az Adobe Photoshop és Illustrator 16, az Adobe Creative Suite 10 százalékos aránnyal szerepel. A leggyakrabban használt illegális programok tizes listáján szerepel még a Solidworks, az SQL, a Quark, az Autodesk Autocad, a Virtual DJ és a Corel Draw szoftvere is.

A FAST közleményéből kiderül, a bejelentők között vannak olyan alkalmazottak is, akik munkahelyükön tapasztalt illegális szoftverhasználatról tesznek bejelentést. A jogvédők szerint ezek az alkalmazottak többnyire olyan végfelhasználók, akik úgy vesznek akaratukon kívül részt a jogsértésben, hogy közben a nem megfelelően licencelt programok okozta hátrányokkal viszont ők kénytelenek szembesülni. A jogvédők általános tapasztalata, hogy az érvényes felhasználási engedéllyel nem rendelkező, feltört és illegálisan telepített szoftverek működése nem stabil és nem biztonságos, gyakoribb az esetükben a rendszerhiba, illetve a vírusfertőzöttség.

A FAST a hozzá beérkező bejelentéseket kivizsgálja, amelynek első lépéseként egyeztetéseket kezdeményez a jogsértő féllel annak érdekében, hogy az "legalizálja" szoftverhasználatát. Amennyiben ezek az egyeztetések nem vezetnek eredményre, a FAST tanácsadóként segíti a szerzői jogi jogosultat abban, hogy a jogsértést elkövető ellen jogi úton léphessen fel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • breckinridge #16
    "Én nem utálom elvakultan az m$-t, inkább az az elvakult aki nem utálja."
    Na, ezzel megnevettettél, de tényleg. Ez az igazi elvakult utálat: hülye, aki nem utálja. Szééép volt! Komolyan mondom a legprofibb ügyvéd nem tud így kitekerni egy állítást.

    Mégis miből indulnék ki? Még az Easy Scripttel kezdtem C64-en, utána az Office 97 jött, ami tényleg sok gyerekbetegséggel küzdött még. A 2007-es verzió viszont már tényleg hibátlanul működik (legalábbis azóta használtam, most kezdek a 2013-ra átmenni. Gond nélkül visz mindent, nincsenek átszerkesztési problémák, konverziós akadozások, vagy exporthibák, pedig tényleg sokat használom (napi 4-8 órát). Mellesleg marhaság kiadványszerkesztésre használni? Tényleg, vegyek meg egy CorelDraw-t 170k-ért, amikor 38k-ért megvehető (cégnek 20k, diáknak, felőokt. hallgatónak, stb. pedig fillérekbe kerül 365 több jó szolgáltatással együtt) és tökéletesen alkalmas kiadványszerkesztésre (tíz kötet felett készítettem már vele) is?

    Ha valóban komolyan gondolod, hogy a 95% Wordpad szinten használja az Office-t, akkor minek kellenének egyáltalán a szabadmadár megoldások, miért nem elég a wordpad?

    Én sem szeretem az rtf-et, de azért a txt-nél kicsit jobb.

    Egyáltalán mi garantálja az Open/LibreOffice támogatását? Ismerjük a háttérben lezajlott zűröket a szétválás előttről. Migrálja a gyűlölt MS-ről szabadmadárra, az meg megszűnik fél év múlva? Ez eléggé felelőtlenség volna. Az Office számomra munkaeszköz, szükségem van a jó, biztos, megbízható működésre, amit meg is kapok. Komoly munkára szabad szoftvert használni meglehetős felelőtlenség. Játékszernek jók, de másra nem.

    "Milyen gyorsan felejtesz."
    Te meg milyen szépen terelsz! Minél komolyabb az alkalmazás, annál igazabb az állításom. Egyszerű képkezelő (én többnyire IrfanView-t használok), DVD lejátszó szinten nincsen gond, de irodai programoknál már van.
    Arra viszont továbbra is kíváncsi lennék, kik adják az adományokat a szabad szoftverek fejlesztőinek és milyen hátsó szándékkal (mert ugye ingyen semmi sincsen)...

    "ms saját formátumainak az a lényege hogy ne legyen átjárható, csak az m$ cuccok olvassák"
    Álljon meg a zászlós menet! Ha valaki létrehoz egy szellemi terméket (márpedig egy dokumentumformátum az), akkor szíve joga, hogy másnak engedi-e ingyen felhasználni, hogy más profitáljon belőle. Ha én írok egy könyvet, természetesen az saját szellemi termékem, ha más profitál belőle, akkor beperelem. Ez teljesen normális. De ma mondjuk a MS átveszi ez odf formátumot, akkor meg mindenki lopással vádolná. Na most akkor van a nyuszikán sapka? A lényeg, hogy utálni kell a MS-t, mert szemétmocskosstb. Engem ez nem érdekel. Ha jó a terméke, akkor használom, ha nem akkor pedig nem. Az Office tényleg az a termék, ami folyamatosan fejlődik és megéri a pénzt. A szimpla zsigeri utálatot pedig meghagyom neked.
  • Macropus Rufus #15
    :) az örökös vita.

    "Ettől függetlenül nem mondom, hogy tökéletes rendszer, mert nem az, desktop használatra a mai napig kevés kicsit, de a fentebb sorolt dolgokban pl. szászor flexibilisebb a Windowsnál."

    azért ilyenkor érdekelne, hogy a userek szerint mi is az a desktop használat, mit foglal magában, szerinte mit is kellene tudnia egy desktopnak.
  • sanyicks #14
    milyen migrációs formátum? Az rtf egy kőbuta formátum, csak egy picit tud többet mint egy txt :D

    "Mellesleg az odf formátumcsalád - tapasztalatom szerint - gyengébb, mint a MS formátumai, sokkal több az átszerkesztési hiba."

    Gondolom m$ ofiszban használatból indulsz ki. Csak szólok hogy az m$ office-ban direkt rosszul működik az odf kezelés (ha működne, akkor simán átjárható lenne a 2 cucc(ms saját formátumainak az a lényege hogy ne legyen átjárható, csak az m$ cuccok olvassák), csak odf-be kéne konvertálni, ezt pedig az m$ nem akarja, csak azért rakta be félig mert az EU basztatta)...

    oracle és gugli(de még lehetne sorolni ezernyi céget) nem ingyen dolgoznak, de a szerinted nem működő nyílt és ingyenes cuccokat használják/azokra épülő szolgáltatásokat ;)

    "A 95% elég? Utoljára egy 1 millió karakteres dokumentumot (kb. 520 oldalas könyvet) szerkesztettem kiadásra. A MS Office (Word, Excel és PP volt benne) gond nélkül kezelte másik gépen is (három különböző gépen dolgoztam rajta, mindegyiken Office 2007), semmilyen átszerkesztés, áttologatás, áttördelés nem volt benne, pedig a szövegen kívül kb. 80-100 más objektum is volt benne."

    Ja hogy szerinted 10-ből 9 ember kiadványszerkesztésre használja az officet? (ami egyébként egy marhaság, legalább annyira mint excel táblát adatbázisnak használni...) Elárulom, nem nem használja erre. 95% wordpad szintű feladatokra használja, begyepesedettségből, és azért mert "így szokás" és ezzel már én is szembetalálkoztam. Annyira begyepesedettek, hogy általában a docx sem jó, szigorúan doc kell mer "az a megszokás".

    "Mellesleg hogyan jön ide az IR, MP stb.? Mi köze ezeknek az Office-hoz, amiről én írtam?" úgy jön ide, hogy te írtad hogy az open ingyenes cuccok gyengék, bezzeg a fizetősök :) Milyen gyorsan felejtesz.

    Én nem utálom elvakultan az m$-t, inkább az az elvakult aki nem utálja. Többségében igazán hulladék szoftvereket gyárt(na meg az egyetlen tényleges m$ által összehozott hardver az xbox360 is öregbítette a "hírnevét" az RROD-al meg a leolvadós gpu-val, és a porszívóhangú dvd olvasóval), sunyi módszerekkel mindenkire ráerőlteti az akaratát (szerencsére egyre kevesebb sikerrel az utóbbi időkben), korrumpál, hulladék háziszabványokat alkot csak és kizárólag azért hogy a saját hulladékaihoz láncoljon, és ezeket lefizetésekkel terjeszti, emellett az egyik legnagyobb szabadalmi trollcég. Az m$-nél nagyobb kárt a szoftveriparnak semmi sem okozott eddig.

    "A cégnél linuxalapú szerver szolgálja ki a belső hálózatot. Hetente fagy le és kell újraindítani, mert elmegy a net." a hardverhibát, vagy a rendszergizda balfaszságát ne fogd már a szoftverre...
  • Dodo55 #13
    "Hetente fagy le és kell újraindítani, mert elmegy a net."

    Pedig a Linuxnak (illetve a jobb féle modern x86 disztribúcióknak) pont az az erőssége, hogy nem hogy ilyesmi, de általában egy teljesen eltérő hardware-re való átültetés sem kottyan meg neki. Ezt én pont hogy igazolni is tudom, van itthon két régebbi gépem, home servernek fogtam be őket. Eredetileg az i865 chipsetes alaplappal és P4 1.8 Northwood procival rendelkező gépre telepítettem a rendszert, de valami meg van sülve annak az alaplapján ami miatt többé-kevésbé fagyogat (a BIOS setupban is ugyanúgy mint bármilyen OS alatt), így a megbízhatóság miatt inkább átraktam a bő három generációval régebbi, S370-es (Celeron Coppermine 900MHz) másik gépbe a winyót. Egyből bootolt a rendszer mindenféle probléma nélkül. Eljátszottam ezt utána többször is oda-vissza (nem szokásom egyhamar feladni, értem most ezt arra a fagyogató P4-es gépre), sőt Ubuntuval meg Debiannal is.

    Meg a poén még az volt, amikor a Debian 6-os VPS-emre nem akartam kézzel nekiállni build-elni mono-t, hogy a .Net 4.0 frameworkre épülő assembly-ket is vigye, ne csak a 2.0-ra épülőket (a squeeze repoban még csak az a verzió érhető el). Fogtam és pár parancs kiadásával úgy ahogy van frissítettem a rendszert Debian 7-re, majd máris gyönyörködhettem benne ahogy az egy évvel ezelőtt írt kis szerverprogim (akkoriban futottam át egy C# könyven azt ez volt az első cucc amin teszteltem mit tudok magamtól kihozni a tanultakból) úgy ahogy van MSVCSE-vel compile-olt exe-ként futkározik Linux alatt :D

    Egyedül a kernel frissítés volt amit nem tudtam megoldani a VPS host rendszerének sajátosságai miatt (a host kernelét használják a virtuális gépek), de nem is volt rá igazából szükség csak ajánlott lett volna. Ettől függetlenül egy parancs lett volna csak az is.

    Ettől függetlenül nem mondom, hogy tökéletes rendszer, mert nem az, desktop használatra a mai napig kevés kicsit, de a fentebb sorolt dolgokban pl. szászor flexibilisebb a Windowsnál.
  • breckinridge #12
    Ez nem elmélet, hanem gyakorlat.
    Értem, hogy utálod a MS-ot. Rendben, a te dolgod. De ugyanolyan elvakultan, vakon, zsigerből utálod, mint a mellette lévők. Ez sem jobb, egy fikarcnyival sem.
    Engem totál hidegen hagy a MS. Engem csak az Office terméke és a Win7, mást nem használok. Ezek viszont jók, sőt, a legkobbak a maguk nemében.
    A formátumokban csak részben van igazad (amit magam is írtam korábban), mert próbálkoztam többféle migrációs formátummal (pl. rtf), de egyikkel sem működött igazán jól. Ráadásul több ezer fájlt migrálni formátumváltással meglehetősen macerás. De tökmindegy, mert úgysincs értelme. Mellesleg az odf formátumcsalád - tapasztalatom szerint - gyengébb, mint a MS formátumai, sokkal több az átszerkesztési hiba. Mielőtt írnád, a karakteralapú pdf (mert pl. a Google Books képalapú pdf-et ad ki, ami az egyetlen biztos megoldás, csak éppen szerkeszthetetlen) is produkált már nem egy csudát más gépen megnyitva, vagy éppen nyomtatáskor.
    A legkevesebb gondom nekem a MS új dokumentumformátumaival volt.

    Oracle, gugli... tényleg, ők ingyen dolgoznak! És milyen kicsi nonprofit cégek! Biztosan nem fejlesztenek és támogatnak maguknak saját oprendszert, ugye? Mellesleg a linux lassan ugyanolyan üzlet lesz, mint a Win. Vagy komolyan gondolod, hogy a nonprofit valaha is rendesen működött a nagykönyvben megírtak szerint? Adományokból fejlesztenek, mi? Jó vicc, azért én megnézném, hogy kik adományoznak, kinek lehet érdeke fenntartani a linuxot, mert ingyen senki sem dolgozik (még a programozók sem) és senki sem szórja ki az ablakon a pénzét fölöslegesen... Mindenesetre konkurenciának jó, mert az kell.

    A cégnél linuxalapú szerver szolgálja ki a belső hálózatot. Hetente fagy le és kell újraindítani, mert elmegy a net. (Ezzel nem azt mondom, hogy a Win jó, mert arról fogalmam sincs, csak a saját tapasztalatomat írom le.)

    A 95% elég? Utoljára egy 1 millió karakteres dokumentumot (kb. 520 oldalas könyvet) szerkesztettem kiadásra. A MS Office (Word, Excel és PP volt benne) gond nélkül kezelte másik gépen is (három különböző gépen dolgoztam rajta, mindegyiken Office 2007), semmilyen átszerkesztés, áttologatás, áttördelés nem volt benne, pedig a szövegen kívül kb. 80-100 más objektum is volt benne. Próbáltam a két vetélytárssal is. Mondanom sem kell, hogy nem ment, pedig igazán bonyolult dolog nem is volt benne, de pl. egy keretezést nem lehetett normálisan megcsinálni, nem beszélve a fagyásokról, belassulásról, átszerkesztésekről. A pdf export is tökéletes volt.

    Mellesleg hogyan jön ide az IR, MP stb.? Mi köze ezeknek az Office-hoz, amiről én írtam? Vagy nincsen normális érv, csak az elvakult gyűlölet?
  • sanyicks #11
    hát 95%-ban egyszerű munkákra használják az officet. És előfordul hogy pár idiótább cégnél az excelt használják adatbázis feladatokra.
    "Továbbra is tartom azt, hogy rendes, megbízható támogatást csak profi programoktól lehet elvárni, csak ott működik. A szabadmadár dolgok játékszernek jók, de felelősségteljes munkára nem."
    Ezt mondd a linux szervergazdáknak, az oracle-nek, a guglinak, meg a többinek, hogy hülyék mert vindózt kéne használniuk, mert az profin fagy le :)

    "Csak éppen a felsőbbségektől érkező táblázatokat nem volt képes rendesen kezelni. De a régebbi egyszerű doc, rtf konverzióival is meggyűlt a baja"

    Tudod ha én írok egy formátumot amit sehogy sem dokumentálok, és ha nem tudja megnyitni az m$ office akkor ugye leszarozhatom?
    Lényeg pedig az hogy nem a programmal van baj ha rosszul nyitja meg a m$ hulladékjait, hanem a formátummal. Az m$ hulladékjait semmilyen fizetős prgram sem tudja megnyitni rendesen(ugyanis dokumentáció nélkül nehéz), az m$ officen kívül, de annál is gyakoriak a problémák.

    Nem úgy van az hogy mindenki hülye és csak az m$ helikopter.

    Az elméleted már ott bukik el, hogy az m$ profi fizetős cuccai általában akkora hulladékok hogy messzeföldön híresek. Jó példa az IE, a windows media player, vagy maga a windows, és szerintem a .net is nyugodtan nevezhető hulladéknak, bár a c# maga nyelv nem lenne olyan rossz.
  • mousee #10
    Az MS csak "örüljön" neki, hogy lopják a szoftvereit. Ennek a lopásnak a hatására marad meg a jelentős tömeg fejében hogy a számítógép=windóz, a szövegszerkesztés=word, a táblázatkezelés=excel, és a prezentációra csakis a pp a legalkalmasabb.

    Anno amikor az első számítógépemet megkaptam, akkor azon 97-es office volt, azon tanultam be az alap dolgokat, még általános iskolában (otthoni gépen apum dolgozott, azért volt office). Ezután volt egy rövid office XP időszak (max fél, vagy 1 év), és utána váltottam 2003-asra (középsuli, később otthoni gép).

    Ez meg is maradt jó pár éven át így, aztán jött a 2007-es office. Feltettem, kipróbáltam, de az istenért sem tudtam megszokni az új felületet, és "logikát". Lassú volt, sokszor fagyott, sok baj volt vele. Ekkor kezdtem el alternatívák után keresgélni, és találtam rá az openoffice-ra. Határozottan jobban hasonlított a 2003-as office-ra mint a 2007 (nahát), szóval elkezdtem azt gyűrni, és ment minden mint a karikacsapás. Ez középiskola fele volt, minden házit, elektrotechnikai mérések és táblázatok mentek calc-ban, beadandókat writer-ben. Impress csak azért volt fent, hogy az akkoriban nagy divatnak örvendő körleveles zenés barátságos szarokat meg tudjam nézni :)


    #9 Most melóhelyen 2010-es office van, itthon pedig libre. Szerintem mind a kettő tökéletesen alkalmas a munkára, egyszer poénból kipróbáltam hogy amikkel bent dolgozom, azokkal hogy bánik itthon a szabadiroda. 5-600 soros csv-k, többnyire csak filterezgetni szoktam őket, meg text to column-ot használni, esetleg pár egyszerűbb tab-ok közötti kereszthivatkozott képletet (countif többnyire), de semmi gond nem volt, mindent meg tudtam csinálni, néha még gyorsabban is. Ami érdekes, hogy ezeket a doksikat simán elvitte a libre (egyszerűek mint a faék), de amikor feltettem skydrive-ra (nyilván dummy adatokkal), és az ottani excel-el akartam megnyitni, akkor nyivákolt, hogy ez nem fog menni, felejtsem el. Hát jó.
    Ez a saját tapasztalat excel-calc kombóval, nekem személy szerint nincs gondom vele, szépen stabilan működik, és sokszor gyorsabb a fenti műveleteknél mint az excel 2010. Plusz van egy hülye tulajdonsága Két külön táblázatot csak úgy lehet megnyitni, hogy egy ablakban van. WTF. Oké, meg lehet oldani, hogy nyitok egy üres excelt a meglévő mellé, és abba megnyitással belerakom a másik táblát, de akkor is elég...furcsa elképzelés. Akinek erre van megoldása, az ne tartsa magában (táblázatok összehasonlításakor nem túl hasznos hogy a tálcán kell ide-oda váltogatni).

    Writer: Ritkán használom, talán csak pár gondolat lejegyzetelésére, de arra bőven több mint elég. Ami a nagyon fájó dolog vele az az, hogy tényleg nem word kompatibilis. Ugyanaz a doksi totál másképp néz ki word-ben, mint writerben. Viszont erre van ellenpélda, mivel régi 2003-as word doksi a 2010-ben totál képes széthullani, míg a régi középsulis oo.org doksijaim pontosan ugyanúgy néznek ki a legújabb 4-es LO-ban is. Bónusz, hogy a writerben is tökéletesen jelenik meg. Szóval ha mindenhol writer lenne, akkor nem lenne gond, csak a word kavar :)

    PPoint/Impress. Na itt viszont jelentős előnye van a PPointnak, ez nem is kérdés. Az impress több mint elég egy sulis előadásra, vagy körleveles baromságokra, de a PPoint sokkal precízebb. Több beállítási lehetőség, finomabb áttűnések. Egyszerűen sokkal többet tud. Más kérdés, hogy a prezi.com most jelentős mennyíségű iskolás felhasználót kirántott a PP alól, de corporate környezetben per pill nincs vetélytársa.

    Base/access. Base-t nagyritkán használok hobbiból, de max annyira, hogy egy külső mysql-hez hozzácsatlakozom vele, és kb ennyi. Arra tökéletes. Accesst talán ha négyszer megnyitottam idáig életemben, ebből 2 véletlenül volt, nem tudok róla véleményt írni :)

    draw/math: szintén sosem használom őket, passz. Van ezeknek egyáltalán MSO oldalon megfelelője? :)
  • breckinridge #9
    4-6!
    Ha egy egyszerű levél, kis táblázat, stb. kell, akkor tényleg van alternatíva, de komolyabb munkákra a jelenlegi alternatívák nem jelentenek megoldást. És ez nem azért van, mert máshol vannak a gombok...
    Továbbra is tartom azt, hogy rendes, megbízható támogatást csak profi programoktól lehet elvárni, csak ott működik. A szabadmadár dolgok játékszernek jók, de felelősségteljes munkára nem. Tapasztalat. Egy példa. Munkahelyemen pénzhiány miatt elrendelték az OpenOffice használatát. Csak éppen a felsőbbségektől érkező táblázatokat nem volt képes rendesen kezelni. De a régebbi egyszerű doc, rtf konverzióival is meggyűlt a baja, lényegében megkeserítette, rövid időn belül ellehetetlenítette az irodai munkát. Csak akkor lenne használható, ha mindenki azt használná és a régebbi, nem saját formátumú dokumentumokkal nem kellene dolgozni. Tehát soha.
  • Swarczi #8
    Én az ha az Adobe helyében lennék nem nagyon sírdogálnék, h warezolják pölö a PS-t: őszintén, akik haladó/profi szinten használják az adobe szoftverét, több mint valószínű hogy nem az eredetivel kezdték.
  • bdzsana #7
    Én egyáltalán nem vagyok ms fanatikus. Sőt akármilyen dokumentumot kell csinálnom, mindig egy ilyen "alternatíva"-val (openoffice stb) próbálkozok. Kisebb feladatokra használható. De nagyobb dolgoknál általában az a vége, hogy hangos káromkodás közben elkezdem telepíteni az ms office-t.
    Hidd el, hogy nem annyi a különbség, hogy máshol vannak a gombok. Aki sokat dolgozik ezekkel az eszközökkel nálam is jobban tudja.