Berta Sándor

Maximálták a szerzői jogsértés miatti kártérítést Németországban

Amint arra számítani lehetett, a német kormány elfogadta azt a csomagot, amely erősítené a fogyasztók jogait, visszaszorítaná a telefonos reklámokat és a fájlcserélők üldözését.

A jogszabály kimondja, hogy a jövőben a figyelmeztetések esetében a maximális kártérítés 1000 euró lehet, mivel a magánszemélyeknél ez a legtöbb esetben megfelelő mértékű visszatartó erőt jelent a digitális vagy analóg környezetben elkövetett szerzői jogsértések elkerülésére. A jogalkotók így akarják megakadályozni, hogy egyetlen filmet letöltő tinédzserek több ezer eurós pénzbüntetést kapjanak. A törvény szabályozza azt is, hogy az ügyvédek legfeljebb 155,30 eurót kérhetnek a figyelmeztetések megfogalmazásáért. Eddig ez az összeg elérhette akár a több száz eurót is.

A jogszabály célja annak megakadályozása, hogy a szerzői jogi figyelmeztetések tömeges kiküldésére szinte egy egész iparág épüljön rá. Az ügyvédi irodák által kiküldött felszólításokban részletesen szerepelnie kell annak, hogy mi a konkrét jogsértés valamint hogy honnan és hogyan jutott hozzá az adott ügyvéd az IP-címhez és más internethozzáféréssel kapcsolatos adatokhoz. Így elkerülhetők az olyan esetek, amikor egy nyugdíjas nőt vádoltak meg szerzői jogsértéssel és utólag derült ki, hogy nincs is internetelérése.

Az ügyvédi irodák a meghatározott díjtól csak kivételes esetben térhetnek el és akkor is kizárólag az első figyelmeztetés esetén. Sajnos a törvény szövege annyira általánosan fogalmaz, hogy majd ismét a bíróságoknak kell eldönteniük mi számít kivételes esetnek. Külön elbírálás alá fognak esni viszont azok, akik haszonszerzés céljából, nagy mennyiségű illegálisan másolat tartalmat töltenek le. Nekik továbbra is a legnagyobb összegű bírságot kellene fizetniük. 2011-ben több mint 218 000 figyelmeztetést küldtek ki a német ügyvédi irodák, a követelt összeg több mint 165 millió eurót tett ki, a fizetési arány közel 40 százalékos volt.

A törvény a jövőben az eddiginél jobban védi a fogyasztókat a telefonos hirdetésektől is. A felhasználóknak a jövőben írásban is meg kell erősíteniük a nyereményjátékokon való részvételüket. Így akarják megakadályozni, hogy az emberek olyan nyereményjáték-szerződéseket kössenek, amelyeknek a hosszú távú pénzügyi hatásait nem láthatják előre. A kéretlen reklámhívásokat a jövőben akár 300 000 eurós pénzbírsággal is lehetne büntetni - eddig ez az összeg 50 000 euró volt. Szintén bírság szabható ki a kéretlen reklám VoIP-hívásokra is. A most elfogadott törvénytervezet hónapokig tartó egyeztetések után februárban készült el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • DeviloftheHell #1
    maximalizálnám én, többet nem kérhet mint a lemez ára amin egyébként rajta lenne a digitális szemete