Berta Sándor

Szerzői jogsértés netképes eszköz nélkül

Egy német nőt annak ellenére vádoltak meg és ítéltek el szerzői jogsértés elkövetése vádjával, hogy nem rendelkezett internetezésre használható készülékkel. A másodfok már észnél volt.

A vád szerzői jogsértés volt a nyugdíjas nő ellen. A nyilvánvaló tényt ugyanakkor figyelmen kívül hagyta az első fokon eljáró bíróság, amely az idős asszonyt kötelezte 651,80 euró büntetés megfizetésére. A hivatalos indoklás szerint az ápolásra szoruló berlini nyugdíjas IP-címéről kínáltak letöltésre egy fájlcserélő hálózatban egy illegálisan másolt filmet. Az asszony ügyvédje fellebbezett és az ügyben eljáró bíróság helyt adott a beadványnak, ennek ellenére az ítélet még nem jogerős. A testület úgy határozott, hogy a felhasználónak nem kell büntetést fizetnie és mentesül a perköltség alól is.

Az esetet az tette érdekessé, hogy a berlini lakásban nagyon régen használtak egy számítógépet, amely a nő barátjáé volt és volt internetelőfizetés is. Miután a pár szétvált, a számítógépet a nyugdíjas eladta a lányának, fél évvel az állítólagos szerzői jogsértés elkövetésének időpontja előtt. Ugyan az internethozzáférése megmaradt, de netképes eszköz nélkül meglehetősen nehezen valósítható meg a fájlcserélés.

Az adott filmmel kapcsolatos jogok tulajdonosának számító cég ugyanakkor azzal érvelt, hogy akinek internethozzáférése van, az felel minden ahhoz kapcsolódó tevékenységért is, akkor is, ha nincs számítógépe, okostelefonja, táblagépe vagy bármely más eszköze. Ezt az érvelést az első fokú bíróság még elfogadta, de a fellebbviteli bíróság ugyanakkor rámutatott: a nő még azt sem tudja, miként kell megnyitni egy honlapot, így nehezen tételezhető fel, hogy képes lenne tartalmakat feltölteni. További érdekesség, hogy az adott film német huligánokról szólt, s a téma aligha érdekelhette az idős asszonyt.

Christian Solmecke ügyvéd közölte: az első fokú ítélet gyakorlatilag azt sugallja, hogy életveszélyes helyzetben van minden internethozzáféréssel rendelkező személy, hiszen ő felel azért, hogy mi történik a vonalán. A tartományi bíróság új eljárás lefolytatását rendelte el azért, hogy egyértelmű döntés szülessen minden körülmény és érv figyelembe vételével.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • whitehawk #9
  Németországban (gyakorlatilag) nem találsz nyílt wifit, ahol ingyenesen felhasználható, ott lehet, hogy mobilra küldött sms-ben kapsz belépő kódot. Volt ebből pár éve per, aminek az lett a következménye, hogy ha megosztod a kapcsolatot, azért te vagy a felelős. WEP-et se használ senki, WPA és WPA2. A WPA2 gyakoribb. Nem tudod azt csinálni mint otthon, hogy mászkálsz a városban és bárhol fellépsz egy hálózatra..
 • Dodo55 #8
  "Az adott filmmel kapcsolatos jogok tulajdonosának számító cég ugyanakkor azzal érvelt, hogy akinek internethozzáférése van, az felel minden ahhoz kapcsolódó tevékenységért"

  Nem tudok róla, hogy lenne objektív felelősség az internethozzáférésekkel kapcsolatban, sőt abszolút logikátlan és elfogadhatatlan is lenne, mivel ez nem egy autó, aminek a kulcsát oda kell adni valakinek hogy vezethesse. Mióta vannak vezetéknélküli routerek, mióta a WPA titkosítás is feltörhető, azóta a hozzáférés előfizetőjének nem áll módjában 100% biztosan szabályozni az ahhoz való hozzáférést, így rágalom rosszhiszeműen a személye elleni bizonyítékok nélkül objektív módon felelőssé tenni bármiért.

  (Ugye van olyan, hogy jóhiszeműség elve, ami szerint egyrészt a bűnösséget kell bizonyítani nem az ártatlanságot, másrészt senkinek nem kötelező másról rosszat feltételeznie, aszerint berendezkednie)

  Sőt, pl. a TP-Link routerek nagy részét default bekapcsolt és titkosítás nélküli WLAN beállítással árulják, senkitől nem várható el, hogy gondoskodjon a hibás beállítás kijavításával a kapcsolat védelméről (hiszen nem kötelező angolul tudni, nem kötelező a routerconfig webui kezeléséhez szükséges és titkosítási, biztonságtechnikai ismeretekkel rendelkezni).

  Fel kéne már fogni, hogy a virtuális "nullák és egyesek" világában nagyon ritka jelenség a megdönthetetlen bizonyíték, ezt a jogrendnek tudomásul kéne vennie (vagy hanyagolni a jog elnevezést ha nem sikerül ebben a bonyolult világban a jogosságal köszönőviszonyba maradni).
 • Com9000 #7
  "akinek internethozzáférése van, az felel minden ahhoz kapcsolódó tevékenységért is, akkor is, ha nincs számítógépe, okostelefonja, táblagépe vagy bármely más eszköze."
  És ha van ilyen eszköze akkor már egyből mehet a dutyiba?

 • Vaszilij Artyom #6
  Nevetséges.

  A nő helyében rágalmazásért több milliárdra perelném őket. Igen, milliárdra.
 • tomazin #5
  Elszomorító,h a nőnek kell bizonyítania az igazát és nem ezeknek a kedves ingyenélőknek kell felelniük rágalmazásért.
 • torreadorz #4
  ez van akkor amikor üresek a lámpavasak :)
 • KRTuning #3
  A sok habzó szájú pénzéhes csűrhe. Komolyan szánalmasak.
 • Gyuszopapa #2
  A hülyeségnek nincs határa.
 • MsUser #1
  Minden társadalomnak és korszaknak meg van a maga boszorkányüldözése!