Az MS csak "örüljön" neki, hogy lopják a szoftvereit. Ennek a lopásnak a hatására marad meg a jelentős tömeg fejében hogy a számítógép=windóz, a szövegszerkesztés=word, a táblázatkezelés=excel, és a prezentációra csakis a pp a legalkalmasabb.
Anno amikor az első számítógépemet megkaptam, akkor azon 97-es office volt, azon tanultam be az alap dolgokat, még általános iskolában (otthoni gépen apum dolgozott, azért volt office). Ezután volt egy rövid office XP időszak (max fél, vagy 1 év), és utána váltottam 2003-asra (középsuli, később otthoni gép).
Ez meg is maradt jó pár éven át így, aztán jött a 2007-es office. Feltettem, kipróbáltam, de az istenért sem tudtam megszokni az új felületet, és "logikát". Lassú volt, sokszor fagyott, sok baj volt vele. Ekkor kezdtem el alternatívák után keresgélni, és találtam rá az openoffice-ra. Határozottan jobban hasonlított a 2003-as office-ra mint a 2007 (nahát), szóval elkezdtem azt gyűrni, és ment minden mint a karikacsapás. Ez középiskola fele volt, minden házit, elektrotechnikai mérések és táblázatok mentek calc-ban, beadandókat writer-ben. Impress csak azért volt fent, hogy az akkoriban nagy divatnak örvendő körleveles zenés barátságos szarokat meg tudjam nézni :)
#9 Most melóhelyen 2010-es office van, itthon pedig libre. Szerintem mind a kettő tökéletesen alkalmas a munkára, egyszer poénból kipróbáltam hogy amikkel bent dolgozom, azokkal hogy bánik itthon a szabadiroda. 5-600 soros csv-k, többnyire csak filterezgetni szoktam őket, meg text to column-ot használni, esetleg pár egyszerűbb tab-ok közötti kereszthivatkozott képletet (countif többnyire), de semmi gond nem volt, mindent meg tudtam csinálni, néha még gyorsabban is. Ami érdekes, hogy ezeket a doksikat simán elvitte a libre (egyszerűek mint a faék), de amikor feltettem skydrive-ra (nyilván dummy adatokkal), és az ottani excel-el akartam megnyitni, akkor nyivákolt, hogy ez nem fog menni, felejtsem el. Hát jó.
Ez a saját tapasztalat excel-calc kombóval, nekem személy szerint nincs gondom vele, szépen stabilan működik, és sokszor gyorsabb a fenti műveleteknél mint az excel 2010. Plusz van egy hülye tulajdonsága Két külön táblázatot csak úgy lehet megnyitni, hogy egy ablakban van. WTF. Oké, meg lehet oldani, hogy nyitok egy üres excelt a meglévő mellé, és abba megnyitással belerakom a másik táblát, de akkor is elég...furcsa elképzelés. Akinek erre van megoldása, az ne tartsa magában (táblázatok összehasonlításakor nem túl hasznos hogy a tálcán kell ide-oda váltogatni).
Writer: Ritkán használom, talán csak pár gondolat lejegyzetelésére, de arra bőven több mint elég. Ami a nagyon fájó dolog vele az az, hogy tényleg nem word kompatibilis. Ugyanaz a doksi totál másképp néz ki word-ben, mint writerben. Viszont erre van ellenpélda, mivel régi 2003-as word doksi a 2010-ben totál képes széthullani, míg a régi középsulis oo.org doksijaim pontosan ugyanúgy néznek ki a legújabb 4-es LO-ban is. Bónusz, hogy a writerben is tökéletesen jelenik meg. Szóval ha mindenhol writer lenne, akkor nem lenne gond, csak a word kavar :)
PPoint/Impress. Na itt viszont jelentős előnye van a PPointnak, ez nem is kérdés. Az impress több mint elég egy sulis előadásra, vagy körleveles baromságokra, de a PPoint sokkal precízebb. Több beállítási lehetőség, finomabb áttűnések. Egyszerűen sokkal többet tud. Más kérdés, hogy a prezi.com most jelentős mennyíségű iskolás felhasználót kirántott a PP alól, de corporate környezetben per pill nincs vetélytársa.
Base/access. Base-t nagyritkán használok hobbiból, de max annyira, hogy egy külső mysql-hez hozzácsatlakozom vele, és kb ennyi. Arra tökéletes. Accesst talán ha négyszer megnyitottam idáig életemben, ebből 2 véletlenül volt, nem tudok róla véleményt írni :)
draw/math: szintén sosem használom őket, passz. Van ezeknek egyáltalán MSO oldalon megfelelője? :)