• Dodo55
    #13
    "Hetente fagy le és kell újraindítani, mert elmegy a net."

    Pedig a Linuxnak (illetve a jobb féle modern x86 disztribúcióknak) pont az az erőssége, hogy nem hogy ilyesmi, de általában egy teljesen eltérő hardware-re való átültetés sem kottyan meg neki. Ezt én pont hogy igazolni is tudom, van itthon két régebbi gépem, home servernek fogtam be őket. Eredetileg az i865 chipsetes alaplappal és P4 1.8 Northwood procival rendelkező gépre telepítettem a rendszert, de valami meg van sülve annak az alaplapján ami miatt többé-kevésbé fagyogat (a BIOS setupban is ugyanúgy mint bármilyen OS alatt), így a megbízhatóság miatt inkább átraktam a bő három generációval régebbi, S370-es (Celeron Coppermine 900MHz) másik gépbe a winyót. Egyből bootolt a rendszer mindenféle probléma nélkül. Eljátszottam ezt utána többször is oda-vissza (nem szokásom egyhamar feladni, értem most ezt arra a fagyogató P4-es gépre), sőt Ubuntuval meg Debiannal is.

    Meg a poén még az volt, amikor a Debian 6-os VPS-emre nem akartam kézzel nekiállni build-elni mono-t, hogy a .Net 4.0 frameworkre épülő assembly-ket is vigye, ne csak a 2.0-ra épülőket (a squeeze repoban még csak az a verzió érhető el). Fogtam és pár parancs kiadásával úgy ahogy van frissítettem a rendszert Debian 7-re, majd máris gyönyörködhettem benne ahogy az egy évvel ezelőtt írt kis szerverprogim (akkoriban futottam át egy C# könyven azt ez volt az első cucc amin teszteltem mit tudok magamtól kihozni a tanultakból) úgy ahogy van MSVCSE-vel compile-olt exe-ként futkározik Linux alatt :D

    Egyedül a kernel frissítés volt amit nem tudtam megoldani a VPS host rendszerének sajátosságai miatt (a host kernelét használják a virtuális gépek), de nem is volt rá igazából szükség csak ajánlott lett volna. Ettől függetlenül egy parancs lett volna csak az is.

    Ettől függetlenül nem mondom, hogy tökéletes rendszer, mert nem az, desktop használatra a mai napig kevés kicsit, de a fentebb sorolt dolgokban pl. szászor flexibilisebb a Windowsnál.