Berta Sándor

Egyszerűsíteni kellene az európai szerzői jogot

Az Európai Unió a következő hetekben tárgyal az António Vitorino egykori belügyi és igazságügyi biztos által elkészítette jelentésről. A politikus a dokumentumban foglalta össze a jelenlegi szerzői jogdíj-konstrukciókat felváltó modelleket.

A volt biztos a problémát abban látja, hogy a jelenlegi szabályozások alapján Európában csak korlátozottan van engedélyezve a szerzői jog által védett zeneszámok, filmek és szövegek magáncélú másolása, és ezért cserébe a jogtulajdonosok átalánydíjat kapnak. A jogdíjak egyaránt sújtják a PC-ket, az MP3-lejátszókat, az okostelefonokat, a merevlemezeket, a fénymásolókat, a szkennereket és a multifunkciós készülékeket, az USB-kulcsokat, a memóriakártyákat és a CD-, illetve DVD-lemezeket. A jogdíjak beszedését és elosztását a nemzeti jogvédő szervezetek végzik. A médiavilág digitalizálódásával azonban ez a rendszer egyre kevésbé tartható fenni. Az egykori belügyi és igazságügyi biztos ezért dolgozta ki a reformjavaslatait és azt javasolta, hogy a jövőben a szerzői jogdíjak alkalmazása helyett a közvetlen értékesítést kellene előtérbe helyezni.

A licencdíjas tartalmak lehetővé teszik a közvetlen értékesítést, ezért a szakmai szervezetek szerint a felhasználók által készített másolatok már nem okoznak kárt a szerzői jogtulajdonosoknak. Amennyiben viszont átalánydíjjal terhelik a különböző eszközöket, az dupla terhet jelent az embereknek, hiszen például a DVD-lemez és a merevlemez után is jogdíjat kell fizetni. Éppen ezért abszolút támogatandó szerintük Vitorino azon javaslata, hogy egyszerűsíteni kell a jelenlegi rendszert, emellett a nemzeti és az európai uniós szerzői jogi rendszert is összhangba kell hozni egymással, továbbá intenzív vitára van szükség a különböző alternatív modellekről.

A BITKOM német szakmai szervezet is üdvözölte Vitorino jelentését, nyilatkozta Bernhard Rohleder, a BITKOM ügyvezetője, majd hozzátette: elvárják, hogy a német kormány szorgalmazza a felvázolt javaslatok mielőbbi megvalósítását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!