Berta Sándor

Az internet a 21. század idegrendszere

A re:publica 13 berlini konferencián felszólalt Cory Doctorow író, blogger és aktivista is, aki kiállt a szabad eszközök és világháló mellett, valamint elítélte a másolásvédelmi és megfigyelési technológiák használatát.

"Az internet nem egy faxkészülék vagy nem egy új videó- és pornóterjesztési csatorna, hanem a 21. század idegrendszere" - jelentette ki Cory Doctorow. A blogger szerint egy olyan világban élünk, ami számítógépekből áll. A házaktól kezdve az autókig, a repülőgépekig, az okostelefonokig és a hallókészülékekig számos dologhoz kapcsolódnak a számítógépek és egyre inkább meghatározzák az életünket. Egyre jobban össze is nőnek a testünkkel, ami egyben azt is jelenti, hogy számos probléma, amellyel szembesülünk kell, a számítógépekhez köthető. Éppen ezért nem csodálkozhatunk azon, hogy a politika megpróbálja szabályozni a számítógépeket.

Már jóideje vannak ilyen törekvések, a Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) például már 1996-ban büntetendőnek minősítette a másolásvédelmi technológiák (DRM) kikerülését. A célt, miszerint a tartalmak másolását meg kell akadályozni, ugyanakkor nem érték el, mert a megoldásokat könnyen ki lehetett játszani. A DRM-rendszerek alkalmazása viszont oda vezetett, hogy a médiahasználatot erősen korlátozták, a felhasználókat ellenőrizték és akadályozták az innovációt. "A DVD-k ugyanazt tudják, mint 1996-ban, amikor megjelentek a piacon. Egyetlen funkcióval sem egészültek ki azóta" - ecsetelte Cory Doctorow.


Ennek oka, hogy a jogtulajdonosok a tartalmaik DVD-ken és lejátszókon való használatát és licencelését szigorú előírásokhoz és feltételekhez kötötték. Ez utóbbiak közé tartoztak a régiókódok, az átugorhatatlan reklámok elhelyezése, és egyúttal meggátolták, hogy a tartalmakat vagy az eszközöket módosítani lehessen. A másolásvédelem átláthatatlan és megtéveszti a felhasználót, mert eltitkolja a szoftverek funkcióit. A DRM tehát becsapja a fogyasztókat. Az író emlékeztetett rá, hogy a Sony Music a zenei CD-i lejátszásakor kémprogramot telepített a számítógépekre.

A Boing Boing blog szerkesztője azt prognosztizálta, hogy a következő években számos vita lesz a másolásvédelmek és a felhasználók életét ellenőrizni, a lehetőségeiket pedig korlátozni akaró számítógépek kapcsán. Művészként ő is a termékei bevételeitől függ, de inkább keresne egy igazi munkát, minthogy elfogadja a másolásvédelmi szoftverek használatát. A szabad eszközök és a szabad hálózatok alapvető feltételei az elnyomás elleni harcnak. Különbség van aközött, hogy gyerekek egész délután a táblájukon az Én kicsi pónimat nézik vagy saját maguk is képesek animációkat készíteni. A következő generációknak is meg kell hagyni azt a lehetőséget, hogy ellenőrizhessék a számítógépüket és akár barkácsolhassanak is.

"A világháló szinte az összes olyan dolgot tartalmazza, amit ma teszünk. Ugyanakkor minden, amit holnap csinálunk, nem lesz lehetséges az internet nélkül. Rajtunk múlik, hogy a világhálóból egy olyan eszközt készítünk, ami része a szabadságunknak, vagy egy olyat, ami az elnyomásunk része" - hangsúlyozta végül Cory Doctorow.

Az aktivista 2009 áprilisában úgy nyilatkozott, hogy vissza kell nyerni a technológia feletti ellenőrzést, majd egy évvel később az iPad kapcsán közölte, hogy az egy halva született termék. Az érdeklődését egyedül a nyílt technológiák, programok, készülékek és megoldások keltik fel, mivel azokat bárki megnézheti, megértheti és ha akarja, módosíthatja. Folyamatosan új különlegességekre vadászik a világhálón, majd a talált termékeket vagy szolgáltatásokat négy munkatársa segítségével be is mutatja a Boing Boing nevű blogjában. Az oldalt havonta átlagosan 3 millióan látogatják meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!