Berta Sándor

A szülőföldtől távol is otthont nyújt az internet

A világhálónak köszönhetően teljesen új kapcsolatok és ezeknek köszönhetően új közösségek alakulnak ki. Felmerül a kérdés, hogy vajon a virtuális tér megváltoztatja-e az otthonnal kapcsolatos véleményünket vagy sem.

"Néha kis csoportok viszik előre a fejlődést" - emelte ki Kathrin Kissau társadalom- és médiakutató. A szakember a bevándorlók médiakultúráját tanulmányozza és azt vizsgálja, hogy a különböző területeken milyen szerepet játszik az internet. "A bevándorlók rá vannak kényszerülve arra, hogy a földrajzi tájékozódási pontokon túl a világhálón új közösségeket találjanak és új identitást építsenek fel. A jövőben össztársadalmi szempontból az internethasználat is ebbe az irányba fog eltolódni. A hovatartozás ugyan ezentúl is földrajzi dolgokhoz fog kötődni, de egyre nagyobb jelentőségük lesz az online megalakuló közösségeknek és csoportoknak" - jelentette ki a kutató.

Kissau szerint az internet miatt megváltozik az, hogy mit érez valaki otthonának, hova tartozik. A világháló ugyanis lehetőséget kínál arra, hogy az emberek hasonlóságokat és olyan személyeket találjanak, akik hasonló tapasztalatokkal rendelkeznek. Amennyiben valaki úgy érzi, hogy megértik, akkor egy ahhoz hasonló érzés alakulhat ki benne, mint amikor otthon van. A második és harmadik generációs bevándorlók számára, akik sem a szülőhelyükön, sem a befogadó államban nem érzik igazán otthon magukat, a virtuális tér segítségével egy új terület nyílik meg, amely valójában nem egy földrajzi hely.

A világháló lehetővé teszi a kommunikációt, akár több nyelven is. A felhasználók egyaránt beszélhetnek az anyanyelvüket, miként megpróbálhatják kifejezni magukat a befogadó ország nyelvén is. Ez pedig egy fontos lépés a közösségi és a társadalmi szerepvállalás felé. Ugyan eleinte az új nyelv miatt nehéz lehet az írás, de az internetes kommunikáció miatti gátlások sokkal kisebbek, s ebben szerepet játszhat eleinte az anonimitás is. Amennyiben valaki nem tud olyan jól egy adott nyelven, akkor egyszerűbb neki, ha anonim módon kommunikálhat. Egyúttal lehetővé válik, hogy bevándorlóként jobban részt vegyen a beszélgetésekben, vitákban és megjeleníthesse a véleményét. Vagyis segít kitörni a meglévő kezdeti elszigeteltségből, ami új polgárként egy idegen országban körbeveszi.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zoliz #1
    Jah, csak a kis csoportok nem érvényesülhetnek egy demokráciának álcázott diktatúrában. Érdekcsoportok viszont léteznek magasabb körökben, de rájuk meg nincs befolyásunk.