Berta Sándor

Még csak az új webes korszak elején járunk

Albert Wenger Twitter-befektető drámai folyamatokat prognosztizált a weben. Úgy vélte, hogy média- és a kereskedelmi piacra hamarosan rá sem fogunk ismerni, az internet ugyanis mindent megváltoztat.

Az üzletember a Harvard Egyetem folytatta tanulmányait, majd internetes cégeket alapított, jelenleg pedig a Union Square Ventures (USV) menedzsereként dolgozik és fiatal vállalkozóknak segít abban, hogy pénzt kereshessenek online tevékenységeikből, emellett online programozói órákat ad. A USV portfóliójához tartozik a Twitter mellett a Shapeways és a Zynga is.

"A Google, az Amazon, a Facebook, a Wikipédia és a Twitter sokkal nagyobb mértékben változtatták meg a világot, mint ahogy azt sokan gondolják, ennek ellenére még csak a folyamat kezdetén vagyunk. Amerikában és Európában be fognak zárni a könyváruház-láncok, ennek oka főként az Amazonban, de részben a Twitterben is keresendő. A közeljövőben az elektronikai kiskereskedőkre nehezedik majd hasonló nyomás. Az újságoknál is ezt hallottuk sokáig és most számos kiadvány számára elérkezett a vég (pl. Newsweek, Financial Times Deutschland)."

"A médiára és a kereskedelemre már most alig lehet ráismerni. Az erős, hierarchikus szervezeteket dinamikus hálózatok váltják fel a gazdaságban és a politikában egyaránt, a nemzeti határok, a tulajdon és a mobilitás definíciók pedig új értelmet nyernek. Amennyiben az utóbbit megnézzük, akkor eddig az volt a szokás, hogy beszálltunk az autónkba, elmentünk a szupermarketbe, tájékozódtunk és vásároltunk. Ehelyett most az interneten rendelhetünk és futár hozza ki az élelmiszereket. Mindezzel időt takarítunk meg, jobban óvjuk a környezetet, mivel nem használjuk az autónkat."

"Ugyanez történik az oktatásban is. A Khan Akadémia, ami egy nonprofit online iskola, jó példa erre. Salman Khan alapító a több mint 3000 videójával már több mint tízmillió embert ért el. Már létezik a Udacity és a Codecademy is, és ez a folyamat alapjaiban változtatja meg az oktatást. Mindenki azt tanulhat majd, amit akar és akkor, amikor akarja, ráadásul ott, ahol akarja. Mindezt a saját tempójában teheti meg. A fő előny, hogy gyakorlatilag nincsenek járulékos költségek" - jelentette ki Alber Wenger.

Az üzletember hozzátette: a tapasztalataik azt mutatják, hogy azok a hálózatok növekednek a leginkább, amelyek csak alig vagy egyáltalán nem kérnek pénzt a szolgáltatásaikért. A Craigslist globális apróhirdetési platformnak mindössze 40 munkatársa van, mégis gyakorlatilag megoldhatatlan probléma elé állítja tevékenységével az Amerikai Egyesült Államokban kiadott újságokat. De példaként említhető a Kickstarter vagy az Etsy is - utóbbi az egyedi termékek piactereként működik, mind a két portál a megjelenésért cserébe csupán az eladási ár 5 százalékára tart igényt jutalékként. A világ egy olyan irányba mozog, ahol a nagy cégek helyett az ügyfeleké a profit. Az internet teljesen új alapokra helyezi az értékteremtést. Tény, hogy a zenei kiadók és az újságok eltűnhetnek, viszont a célzott tartalomfogyasztás előtérbe kerülhet. Most annak is meg kell vásárolnia egy lapot, akit csak egyetlen cikk érdekel. A világhálónak köszönhetően új lehetőségek nyílnak. A jó bloggerek a legjobb publicisták egyenrangú partnereivé váltak.

"Sok rosszat kell megélnünk addig, amíg végül jóra fordulnak a dolgok. A régi rendből profitáló vállalatok védekezni fognak, miként a pártok és a kormányok is. A világháló segítségével alternatív véleménynyilvánítási fórumok jelennek meg, ez megrémíti a politikusokat. De a helyzet csak rosszabbodni fog, ha nem haladunk a fejlődéssel. Egy olyan történelmi fejlődési folyamatról beszélek, amelynek során kisebb lesz a hierarchia, nagyobb lesz a szabadság, az embereket célzottabban és olcsóbban fogják kiszolgálni, s kevesebb erőforrást emésztünk majd fel. Ez egy óriási esély, amit ki kellene használnunk ahelyett, hogy megpróbáljuk lefékezni a folyamatot. Számos területen van szükség szabályozásra, de nem azért, hogy korlátozzuk a lehetőségeket, hanem hogy az internet továbbra is nyitott maradjon. A gyerekek intuitív módon kezelik ezt a témát, nehézségeik igazából a felnőtteknek vannak" - szögezte le a USV menedzsere.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Nagyon Bözsike #7
    Tegnap regisztráltam, s csak most szólhatok. De oly jó látni, hogy értelmes emberek is írnak néha kommenteket! Ennyi előnye legalább volt a várakoztatásnak.
    ------------------------
    A cikk összeállítóját megkímélem a kritikától, bár naívnak kell lennie, hogy ha bevesz ennyi marhaságot. Látnivaló, hogy üzleti érdekű és silány színvonalú propaganda szövegről van szó. 1. Csak hatalmas piaci részesedésű vállalkozásokat emleget sikerként. 2. Alaptalan utópia a hierarchiák lebomlásáról beszélni az átalakulásuk helyett. Hierarchia a társadalomban van, és nem a technológiában. Az "erősebb kutya" jelenség a twitter korban is ugyanúgy jelen van, mint III. Béla udvarában. 3. A nem-hierarchikus hálózatok fogalmának ideológiai használatáról Adam Curtis egy 3 részes dokumentumfilm sorozatot készített, ajánlom mindenkinek, remek szórakozás. Címe: All Watched Over by Machines of Loving Grace.
  • dyra #6
    Határozott visszafejlődés van. Minden téren. A Normális amatőr weblapok eltünőben. Helyette webmesterek által kreált reklám oldalak tömkelege van. Csak azért hozták őket létre, hogy némi kis aprót termeljen Google vagy más reklámok által. De mivel ezek az oldalak átlagban nagyon nagyon kevés pénzt termelnek ezért sok ráérő webhez valamicskét értő ember ontja magából a webszemetett. Emiatt természetesen sokkal nehezebb keresni mint évekkel ezelőtt.

    A legtöbb dolgot nagy cégek felügyelnek. Ráadásnak izomból nyomják bele az emberek fejét abba a szisztémába ami az ő piaci érdekük diktál lásd Windows 8-as család.

    Mindenhol képernyőket bámulunk a telefonjaink már 5" kijelzővel bírnak mert mostanra az embereknek már nem csak az a fontos, hogy mindig elérhetők legyenek hanem az is, hogy mindig fel tudjanak kuszni a netre.

    Helyi kiskereskedők ki vannak nyírva, de a webshopoknál is előbb utóbb csak a nagyobbak fognak maradni.

    Szóval a profit sosem volt ennyire a nagyoknál. És a helyzet egyre rosszabb lesz.

    35 évesen azt kell mondanom, én úgy látom az emberek boldogabbak voltak Internet és Mobiltelefon nélkül. Nem volt az az idegbeteg élettempó mint most. Munkatársaim a budin ülve is leveleznek. És 24 órában elérhetők (én is mi mást tehetnék?)

    Manapság már aki képben akar maradni az tanúl és dolgozik. Család? Gyerek? Barátok? Hol vannak? Sajnos csak a Facebookon és társaikon mert erre futja erre van idő.

    Háát az internet elvesztette a báját. És olyan már sose lesz mint amikor a legjobb volt a gagyi weblapjaival amikor emberek valódi lelkesedésből írtak és publikáltak. A pénz természetesen ezt is tönkre tette. Mint amúgy minden mást is a földön.
  • bvalek #5
    Mint már annyiszor, nem a technológiával van a baj, hanem hogy kinek a kezében van. Feltalálják a fejembe építhetö számítógépet? Akarok egyet! De ÉN akarom irányítani, ne a Google gondolkozzon helyettem...
  • mad mind #4
    Hülye vagy. Erre nincs jobb szó. Nem a visszafejlődés a megoldás, hanem a technika tudatos használata. Ha neked ez nem megy, rosszabb vagy mint a fogyasztó zombik.
  • BaltásRém #3
    Lehet mondani "műszaki" beállítottságú ember vagyok, cnc, programozás, elektronika....

    De amikor most karácsony után bent jártunk az auchan-ban, és a műszaki osztályon csellengtem, és láttam a nagy lcd tévéket, tabletpc-ket, laptopokat, és azt, hogy ezek nem mint segéd-eszközök már, hanem az igényt teremtő marketing már nélkülözhetetlenné teszi számunkra, utálattal fogott el irántuk.

    És itt a web. Az internet. És nem mint "segédeszköz", hanem lassan tényleg egy kiindulópont életünkben... és a hatalom ami megszabja az egész rendszert..amikor gép elé ülsz és netezel.

    A "netezni" szó sem azt jelenti már mint régen.

    Szóval, én mint hát "műszaki ember", természettudománykedvelő, az összes technikai cuccot tűzbe dobnám, kivinném az emberiséget az erdőbe, és önellátó kis közösségekbe rendezném őket !!!
    Legjobban az amisokhoz tudnám hasonlítani...
    Utálom már az összes technikai kütyüt, utálok itt gép előtt ülni, és utálom hogy most is itt ülök és nyomogatom ezt a szart ahelyett hogy pl normális emberi kapcsolatokat ápolnék.
  • bvalek #2
    Ennek csak az a szépséghibája, hogy a felsorolt cégek egytöl egyig monopóliumok, és az ügyfeleiknek nincs választási lehetösége. Valójában ugyanis az történt, hogy ezekhez is, mint mindenhez máshoz is pénz kell, és a hagyományos befektetöi csoportoktól függenek az internetes vállalkozások is. Azok pedig a szokásos aljas módszerekkel nyomulnak.

    Lásd a Facebook esete, ami sem az elsök között nem volt ott, sem a legjobbak közé nem tartozott soha, csak beszálltak a nagykutyák, és kinyírták a konkurrenciát. Bevásárolták magukat több szociális platformba, és leépítették a többit, vagy szerzöi jogi perekkel véreztették ki öket, és orrba szájba ment a Facebook reklámozás. Még a béka segge alatt sem voltak, amikor már a Microsoft-tól kezdve az okostévékig volt Facebook támogatás, holott akkor még voltak náluk nagyobbak, pl. MySpace.

    Vagy csak nézzük meg, mennyi oldal tette lehetövé videók feltöltését, és mondvacsinált indokokkal a legtöbbet kinyírták, miközben a Google szárnyai alatt a Youtube-on komplett filmek vannak fent hónapokig. És nem történik semmi, pedig állítólag van egy csoda intelligens robot ami kiszüri a lopott videókat. Bár az is elég lenne ha beírná a címet a keresöbe, mi is úgy mozizunk...

    De ott van például az azonnali üzenetküldés technológiája, ami nyilt protokollokkal és a hozzájuk írt szabványos szoftverekkel müködött, és a hagyományos befektetök eszméletlen pénzt költöttek arra, hogy a zárt, monopóliumok által uralt csatornákra tereljék át a jónépet, ahol ömlik a reklám a felhasználók képébe, és kemény a cenzúra, pl. az MSN Messenger híresen kiszürte a nyílt forrású kliensek neveit meg a letöltési linkeket. Alig vagyunk már akik IRC-et használunk, 2005 óta folyamatosan csökken a felhasználói tábora, pedig azóta is exponenciálisan növekszik az Internet.

    De akár vehetünk olyan példát is, mint pl. az önálló honlapok eltünése, és blogok meg facebook szájtok cserélik le öket, amiket persze egy-egy mamutcég kontrollál, és olyan felhasználói szerzödéseket köt, amik teljes hatalmat adnak neki a felhasználói tartalmak felett. Amatör honlapot üzemeltetni sem nehezebb mint blogot, az ember fog egy template-t, és felhajítja. Kb. annyi mint egy blogot bekonfigurálni. A komoly portálokhoz pedig mindenképpen kell szaktudás, ami abból is látszik hogy a webfejlesztö cégek közül egyre többnek van blog meg facebook oldal karbantartási szolgáltatása.

    Aztán itt a PC-piac kálváriája, ami ugye azért robbant hatalmasat 30 éve, mert nyílt architektúra volt, és ezen a Mikroszoft minden mesterkedése sem tudott semmit változtatni, csak az miatt nyafogtunk, hogy minden más architektúrát kiszorított, egy processzoros világ lettünk. Most jött egy csomó új architektúra, aminek örülhetnénk is, ha nem mindegyik zárt platform lenne... meg a laptopkorszakban a PC-piac is széttöredezett, mert a laptopgyártók tojnak a szabványokra, rádásul most már secure boot kezdödik PC-knél. Néhány óriáscég kontrollál már mindent, a hardvertöl az alkalmazásokig, és mindenféle internetfelhasználási területet. Szomorú
  • Petko #1
    Vagy nem. És mondjuk olyan totálisan kontrollált, túlszervezett társadalom lesz mint amilyenről Huxley ír. Az infokomm technológiai fejlődés olyan változásokat fog elhozni, ami még az ő képzeletét is túlszárnyalja. Ő még csak tévében, rádióban, nyomtatott sajtóban gondolkodott...