Berta Sándor

Mikrotársadalmakat hoz létre az internet

Mariana Gorbis, az Institute of Future vezetője úgy véli: a világháló megváltoztatja a társadalmat. A nagyobb struktúrák és szervezetek kora lejárt, a helyüket és a szerepüket egyre inkább a hálózatok veszik át.

Az Institute of Future a Szilícium-völgyben működik. Mariana Gorbis, a RAND Corporationhöz tartozó intézet első embere arra számít, hogy az internet és a megváltozott kommunikáció miatt a társadalom is átalakul. Az új társadalomban pedig központi szerepet fognak játszani a vállalkozások. A nagy struktúrák és szervezetek, vagyis az államok és a multinacionális cégek helyét a jövőben átveszik a hálózatok. Ezt a változást reprezentálja a 3D nyomtatás megjelenése és elterjedése, melynél nincs már szükség nagy ipari üzemekre, a megfelelő berendezésekkel a különböző dolgok akár a lakásban is előállíthatók.

Gorbis emlékeztetett arra, hogy a nagy struktúrák csupán 200 éve határozzák meg a társadalmat és az ipari termelést, a fordulópontot az ipari forradalom jelentette. Ezzel szemben az újjászerveződő társadalom legjobb példája az Odesk, amely gyakorlatilag egy globális munkahelypiac. A hálózat megszervezi a munka megosztását, ezáltal a nagy vállalatok elveszítik az alacsony tranzakciós költségekből származó előnyüket. Az Odesk esetében a feladatokat közvetlenül az egyes személyek kapják meg, s ők azokat otthon el is végzik.

A kormányok és a közigazgatás területén szintén megfigyelhetők a változások. A központi ellenőrzés helyett ma már okostelefonjának köszönhetően gyakorlatilag mindenki maga gyűjtheti az adatokat. Egyre gyakrabban rögzítik az emberek a jogsértéseket és a mobil készülékek segítenek a szervezésben is. Gorbis példaként említett egy olyan alkalmazást, amely segít olyan embereket megtalálni, akik elsősegélynyújtó tanfolyamot végeztek és ezáltal vészhelyzetben segítséget jelenthetnek. "Nem tudom, hogy mit hoznak a következő évek, de az a szép ebben a dologban, hogy nem vagyunk e jövő passzív szemlélői. A technológiák változtatják meg a társadalmunkat" - szögezte le végül Mariana Gorbis.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tetsuo #15
  Zsidó filozófiák kovetoi halmoztak hullahegyeket, mások nem (nagyon). Más esetben csak haszonszerzo urugy volt eszmére, vallásra hivatkozni.
  Filozófusokat neked ajánlottam. Valószínuleg jobban ismerem a makrogazdaságot, fizikát, biológiát, irodalmat, zenét, mint te valaha. ;) Legálábbis, az eddigi megnyilvánulásod alapján nagyon valószínu.

  Az elég durva, hogy a neked ajánlott néhány konyvbol azt szurod le, hogy mást akkor nem is kéne olvasni. :) A tradícionális iskola kovetoit megérteni eleve csak a világvallások mélyebb ismeretével és komolyabb olvasottsággal lehet.
  Szerintem ma alapveto, hogy aki ennek a filozófiának olvasója, kovetoje lesz, az átesik - úgymond - egy materialista, kozépszeru, mérnoki gondolkodás korszakon, ahol te leragadtál és nem akarsz továbbtanulni.

  Pl. Hamvas Béla csak arról írt, amihez értett, nem is kicsit. ;) Olvass egy kicsit tole! Majd úgyis elolvasod az osszes írását (ha oszinte lennél, legalább magaddal).
 • Vol Jin #14
  Ah, milyen nagyszerű, hogy filozófusokat olvasol. Csak egy intelmem lenne. Egy filozófus akkor jó a világnak, ha a kutyát nem érdekli az elmélkedése. Ha valamelyiket komolyan veszik, akkor jajj a világnak, mert hamarosan hegyekbe halmozzák a követők a hullákat. Általában egy filozófus nem csinál mást, mint elmélkedik olyan dolgokról, amihez nem ért. Néhány közhely, féligazságok tömkelege, és indulhat a gépezet a világmegváltásra. További kellemes olvasgatást... hja kérem, ha filozófálgatással akarod megszakérteni a világot, akkor valóban nem érdemes mást olvasni. Nem kell utánajárni a makrogazdaságnak, elég tudni mit gondol ismerethiányosan egy filozófus.
 • Tetsuo #13
  Úgy tunik a te párnád alatt van a Mein Kampf. ;)
  Érdekesmód minden liberálbolsevik utálja a cigányokat, úgy általánosságban. Persze tobbnyire leplezik. A szociál és a nemzetszociál ugyanazt a fasiszta diktatúrát szuli.

  Annak viszont orulok, hogy megnevettetlek. A túl oszinte, realista, ébreszto megjegyzéseim elfedik a pozitív beállítottságomat, szóval úgy tunhet, rosszat akarok valakinek itt a fórumon, esetleg haragszom.
  Á, dehogy! Inkább altruizmus és empátia ami itt tart (még mindig). Mármint a tobbiek felé. Te sem vagy menthetetlen, de neked magadnak kell lépned, én nem olvashatok helyetted Evolát, Bohmét, Nietzschét és Hamvast meg az alapmuveket.
  Ha te tévét nézel egész nap, senki nem ment meg.
 • Vol Jin #12
  "Viszont az engem hidegen hagy. Mint mondtam, nem érdekelsz. ;)"

  Mindig röhögök rajtad, amikor magadnak is hazudsz. Téged totálisan szétfrusztrál, hogy kiröhöglek az egykaptafás konteóiddal. Nem is a konteóidon röhögök, mert hát könnyű belefuttatni bugyuta embereket intellektuális zsákutcába, ahonnét nincs kiút. Apró lépésekkel szinte bárkiben kialakítható bármilyen abszurd nézet. Elkönyvelném a személyes tragédiádnak az eszmefuttatásaid, ha nem törne ki belőled rendszeresen, hogy az emberek agymosott birkák. Ilyenkor mindig nevetek, röhögök vagy csak lenézően elmosolyodok. Olyan vagy, mint amikor egy cigány akarna felsőbbrendű dolgokról elmélkedni.
 • Tetsuo #11
  Már megint általánosítasz, mint egy liberálbolsevik. (Ugyanis ők szoktak.)
  Engem a Mein Kampf és ez a cikk sem érdekel. Hozzászólásokra reagáltam, a témánál maradva. Mit tehetek, ha társadalmak kozosségeirol van szó? Naná, hogy említem a fo folyamatokat.
  Minden szocialista eszmét elutasítok, egyrészt mert nem megvalósítható, vagyis csak utópia, másrészt tudok a talmudista háttérhatalmi erok kezében, az eszmék eszkozzé válásáról. Ok hozták létre és pátyolgatták mind a szocializmust, mind a nemzetszocializmust, ahogy a kapitalizmust. Nem kérek egyikbol sem.
  Persze te mást el sem tudsz képzelni. Viszont az engem hidegen hagy. Mint mondtam, nem érdekelsz. ;)
  Udvariasságból, nomeg más olvasók miatt válaszolok.
  Azzal tisztában vagyok, hogy hozzád szólni olyan, mint egy darab téglához. Abszolút felesleges.

  Az is leperegne rólad, ha azt írnám, szokj le róla, hogy amit nem értesz, trollkodásnak hívod... inkább gondolkozz el, megeri! ;)
  Na ugye, hogy lepergett. :)
 • Vol Jin #10
  Az 1-es hsz egy tahó trollkodás. Max te is olyan tahó vagy, ha szerinted úgy flott, ahogy van.
 • Vol Jin #9
  " Engem "csak" irritál a szemetelésed."

  Aha, a szemetelés.

  Véletlenül sem az szemetel, aki benyögi, hogy hülye, akinek okostelefonja van. Meg véletlenül sem az, aki az internetről szóló cikk kapcsán liberálbolsevik összeesküvést emleget, és az emberiséget konkrétan lealacsonyított birkázza.

  Amúgy meg totál ostoba vagy, és hiába döngeted a melled, hogy hányszor olvastad ki a meinkampfot, az ebből a szempontból nem releváns.
 • Tetsuo #8
  Jah és "természetesen" megint félreértelmezed más állításait.
  Zoliz nem azt írta, hogy mindenki hulye, akinek okostelefonja van, hanem azt, hogy mire van szuksége a rejtett alanynak és ezt próbálja is elérni.
  A rejtett alanynak (te hívhatod fiktív mesefiguráknak, mégis ok irányítanak david-csillag alatt, talmudi erkolccsel) nyílvánvalóan buta rabszolgákra van szuksége, a dolga így a legkonyebb.
 • Tetsuo #7
  Hahaha Engem te nem érdekelsz. Engem "csak" irritál a szemetelésed.
  Nem akartalak meggyozni soha, felolem azt hiszel amit akarsz. A legtobb ember buta, a média a legerosebb hatalmi ág. Nem fogok harcolni vele. :S
  Az az ember, aki erdeklodo vagy már ráébredt valamire és mondjuk elolvasott legalább ezer konyvet (vagyis tud olvasni)... Na azok érdekelnek.
  Bár te lehet, hogy tudsz olvasni, az elobbi kritériumokat nem teljesíted...
  Látod, engem is személyeskedésre bírtál. Are you happy? :)
 • NEXUS6 #6
  A cikk szerintem is elégggé semmitmondó, valami változik, de fogalmunk sincs hogy mi.

  Szerintem a társadalom sokkal többrétübb annál, hogy azt mondjuk, hogy az egyik rendszert felváltja valami másik. Pl a tv megjelenésével eltüntek a szinházak, vagy a mozik? A mobiltelefon megjelenésével a vonalas telefonok? A vállalatok megerősödése nem most kezdődött, hanem gyakorlatilag több száz éve folyamatosan zajló folyamat és nem fog az államok eltűnésével végződni, mert egyszerűen vannak olyan a társadalom és ezen belül a vállaltok számára is létfontosságú feladatok (közfeladatok) amelyeket az államok intézményei látnak el és hülyék lennének a vállalatok ezeket a macerás dolgokat magukra vállalni.
  Az internetből alapvetően viszont nem a vállalatok húznak hasznot, hanem a társadalom legnagyobb részét kitevő civil szféra. Amíg az államra egy monolit hierarchia, a vállalati szférára a sokközpontúság, addig a civil szférára a diffúz hálózat a jellemző. Ez a három szféra határozza meg a társadalmat és az internet úgy tudja támogatni az utóbbit, hogy esélye se nagyon van arra az előző kettőnek, hogy valami módon megszerezze és ezáltal a saját logikájukat a civil társadalomra ráeröltesse.

  Persze vannak próbálkozások a kontroll megszerzésére, de az internet használata egy önkéntes dolog, ha nincs haszna a júzernek, vagy túl sok a korlát egyszerűen nem fogja használni, és áttérnek valami másik, sokkal kontrolálhatatlanabb, átláthatatlanabb kommunikációs formára, ami senkinek nem jó.