Berta Sándor

Mindent legyűr a digitális korszak

Eric Schmidt, a Google elnöke és Jared Cohen, az óriáscég egyik munkatársa közösen írtak könyvet arról, hogy a digitális termékek és szolgáltatások hogyan változtatták meg a mindennapi életünket.

A The New Digital Age című könyvükben Schmidt és Cohen azt fejtegetik, hogy kétmilliárd embernek már most is van internethozzáférése, és a következő években további ötmilliárdnak lesz, elsősorban a mobil eszközöknek köszönhetően. Szerintük az emberiség történetének leggyorsabb és legizgalmasabb korszakában élünk. A számítógépek a mindennapi feladatok megoldását át fogják venni tőlünk. A mosógép tudja majd, hogy éppen melyik ruhánk tiszta és van a szekrényben, s a naptárat figyelembe véve fog javasolni az adott napra megfelelő viseletet. Ennél azonban fontosabb az az ötmilliárd ember, akik a fejlődő országokban és az elnyomó rezsimek irányítása alatt élnek, s csak rövid idő múlva - a mobil készülékek segítségével - csatlakozhatnak majd a világhálóhoz.

Schmidt és Cohen úgy vélik, még a kínai kormány is kénytelen lesz enyhíteni a cenzúrán, a folyamatot ugyanis nem lehet feltartóztatni. Ugyan egyik ország sem lesz képes eltiltani az embereket az internettől, de az államok megpróbálnak majd olyan területeket kialakítani, amelyek el vannak vágva a kibervilágtól és ahol a saját szabályaik érvényesek. Kérdéses tehát, hogy a jövőben csak egy világháló lesz, vagy több, államilag ellenőrzött hálózat is. Ez a következő esztendőkben dől majd el, és az elnyomó rezsimek nem fogják kihagyni az új lehetőségeket polgáraik megfigyelésére.

A jövőben az emberek online személyazonossága számos profilból tevődik majd össze, ezek közül néhányat az egyes országok fognak ellátni tanúsítvánnyal. Az államokat különösen a biometrikus adatok érdeklik, ezért hatalmas, hálózatba kötött adatbázisok jöhetnek létre. Az okostelefonok kameráival hamarosan bárki bűnözők után kutathat és jutalmat tehet zsebre, így akár a háborús bűnösök is bíróság elé állíthatók lesznek. Fontos, hogy nemzetközi szerződésekkel szabályozzák a dróntechnika elterjedését. Nehéz lesz különbséget tenni az Anonymous-aktivisták, a kiberbűnözők és a kiberkatonák között. A jövőben a terroristáknak nem kell afganisztáni és pakisztáni táborokba utazniuk, hanem inkább európai és amerikai hackertanfolyamokra iratkoznak majd be.


Jared Cohen és Eric Schmidt

Szerintük az adatvédelem területén viszont nem várható komoly előrelépés. Schmidt és Cohen szerint inkább olyan szabályok valósulnak meg, hogy nem lehet felhasználni a 18 évesnél fiatalabbak személyes adatait. Eric Schmidt nemrég az internetet népszerűsítette Észak-Koreában, majd kiderült, hogy támogatja annak a lobbicsoportnak a létrehozását, amely a technológiai óriáscégek érdekeit támogatja. A menedzser nemrég a D: Dive Into Mobile rendezvény alatt említette meg, hogy az Android minden eddiginél gyorsabb ütemben terjed, ez pedig megadja a lehetőséget számukra, hogy több milliárd embert érjenek el, így 2020-ra mindenki a neten lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sajátvéleményem #5
    Hát igen...sajnos ez a jövő. De én nem akarom, hogy egy gép mondja meg,hogy mit csináljak. Mert így előbb-utóbb az ember kimarad a rendszerből, mint a leggyengébb láncszem. Ez ellen időben kéne tenni valamit. Ez a világ lesz a diktátorok álma... Már most is ott tartunk, hogy ha a GÉP elromlik, vagy ha nincsen villany megbénul minden, (és ez jó?) Az üzletek szünetelnek, de lehet ki sem tudsz menni belőle, mert az ajtók nem nyílnak. Ha a "vezér" (a jelenlegi politikától elvonatkoztatva) gondol egyet és lekapcsoltatja csak a mobil tornyokat, meg a netet, már minden behal, hírek nem terjed, max. a pletyka, leáll az ország ellátása, akinek van készpénze, az még elvan egy darabig. 3-4 nap. Még egyszer én nem kérek ebből a világból...
  • MrGer #4
    "mosógép tudja majd, hogy éppen melyik ruhánk tiszta és van a szekrényben, s a naptárat figyelembe véve fog javasolni az adott napra megfelelő viseletet" - nemrég ment tönre az automata, most a keverőtárcsás hajdu állt be ismét, ugyanis nincs pénz újra.... és a nálunk szegényebb országokban??
  • MrGer #3
    üÜdvözlet a Szép Új Világ-ban! (a la Huxley...)
  • Vol Jin #2
    Mi értelme van ilyen könyveket írni?
  • Zoliz #1
    Lehet hülye vagyok, de csak én látom az online diktatúrát? A személyes szabadság hiányát? Bár eddig a személyink volt az ID, mostmár minden más tulajdonságunk is látható lesz a világ másik oldalán is, úgy hogy nem tudjuk, vajon gyilkos nézi -e a profilunkat vagy bankrabló.