Berta Sándor

A 3D nyomtatás és a hálózatok megváltoztatják életünket

Dave Evans, a Cisco szakértője olyan technológiákat vizsgál, amelyek a következő években meghatározhatják az életünket. Véleménye szerint a gépek által radikálisan javulni fog életminőségünk.

A 45 éves Dave Evans 23 éve dolgozik az amerikai óriáscégnél. Amikor munkába állt, a társaságnál még csupán 200-an dolgoztak, míg jelenleg már 66 000-en vannak. A robotok nagyon érdeklik, rendszeresen horgászik és emellett van még egy különleges hobbija: évente körülbelül 100 000 dollárt költ különböző eszközökre, amiket mindig az eBay kínálatából választ ki.

"Az eddigi előrejelzéseim 100 százaléka bejött; látom a trendeket, de soha nem állítok olyasmit, hogy 2015. június 17-én ez és ez fog történni. Úgy gondolom, hogy körülbelül 10 úgynevezett megatrend létezik, ezek közül 2-3 a többinél jobban érdekel. Az egyik a 3D-nyomtatás. Az így kinyomtatott tárgyak minősége hihetetlen. Nincsenek öltések, illesztések, és akár 70 különböző anyag használható. Ezek között vannak fémek, ide értve a rozsdamentes acélt, de a műanyagok, kerámiák sem számítanak tabunak. A 3D-nyomtatás mindenki számára lehetővé teszi, hogy feltaláló lehessen, az emberek akár otthon is kinyomtathatják a termékeket. Ehhez társul még az is, hogy nem kell gyártanom semmit és az innovációt megoszthatom másokkal."


A 3D nyomtatók egészen bonyolult eszközöket is le tudnak gyártani

"A recepteket a hálózatból közvetlenül a 3D-nyomtatóra töltöm le és otthon elkészítem, amit szeretnék. Lehet, hogy az autó lesz a legnagyobb kinyomtatható tárgy, bár a Boeing például azt prognosztizálta, hogy 2050-ben már egész repülőgépeket ki lehet majd nyomtatni, a kerekeket, a szárnyakat és az üléseket is, mert lesznek hangár méretű 3D-nyomtatók. Viszont, ha kinyomtathatunk egy Boeing 747-est, akkor gyakorlatilag bármit létrehozhatunk így. Lesznek olyan készülékek, amelyek képesek házakat is kinyomtatni. Két évvel ezelőtt már bemutattak egy 3 méter átmérőjű hajtóművet, amit így hoztak létre, persze az egy prototípus volt. "

"A hagyományos gyártással szemben megtakarítható a költségek 97 százaléka. Ez egy érv. A gyártás 9 hónap helyett alig másfél hónapig tart. Még ha az eljárást csak a mintadarabokhoz használjuk akkor is rengeteg időt és pénzt takaríthatunk meg. Néhány évtized múlva mindez rutin lesz. Érdekes a kérdés, hogy mi történik, ha egy 3D-nyomtató létrehozhat egy másik 3D-nyomtatót" - fejtette ki Dave Evans.


Az Objet cég óriása egy menetben létre tud hozni egy 14 anyagból álló 120 kilós, 1000 x 800 x 500 mm-es tárgyat 16 mikronos pontossággal

A szakember szerint tíz év múlva nem választhatunk majd, hogy szeretnénk-e WLAN-modult az autónkba vagy sem, mivel az internetelérés is szabvány lesz. 2045-ben a gépkocsik 75 százaléka önműködően fog haladni; az emberek beülnek majd a volán mögé, az autók elindulnak és nem lesz más dolgunk. Az Audi és a Toyota mindezt már bemutatta a legutóbbi CES kiállításon, míg a Google Nevadában valósította meg az automatikus vezetést. Ő éppen ezért a járművekre számítógép-platformként tekint, a gyártók megnyitják majd a rendszereiket és engedélyezik, hogy alkalmazásokat lehessen kifejleszteni hozzájuk éppúgy, mint most az okostelefon esetében. A gyártók részesedni fognak a bevétel bizonyos részéből, pont, mint napjainkban az Apple is.

"Napjainkban nagyon sokat beszélnek a dolgok internetjéről, vagyis arról a nagy trendről, hogy több millió eszközt kötnek össze egymással. De mi úgy véljük, hogy csupán a készülékek kevesebb, mint egy százalékát fogják valóban összekötni egymással. Nem lesz minden kenyérpirító vagy hűtőszekrény a világhálóval összekötve, de az autók igen. Emellett az intelligens ruhák témája is előtérbe kerülhet. A jövőben a számítógépeket nem csak a ruháinkban vagy a testünkön hordjuk majd, hanem a testünkbe lesznek beültetve."

"Már most is léteznek intelligens kapszulák, amik lenyelhetők és belülről vizsgálják át a testet, vagy internethez kapcsoló kontaktlencsék. Az atléták is össze lesznek kötve a világhálóval: leolvashatjuk majd a szívritmusukat, a sebességüket, s mindez számos sportágban jelen lesz. A futballban például sokan David Beckhamet akarják utánozni, de nem tudják, hogy lehetnének ugyanolyan jók. Mi lenne, ha Beckhamet ellátnánk érzékelőkkel a testén és a ruháján? A kapott adatokkal bárki az ő szerepébe kerülhetne, utánozhatná a mozdulatait, a trükkjeit és gyakorolhatna. "


Maga az interjú is távkapcsolaton át zajlott

"A jövőben nem csak robotokkal, hanem virtuális robotemberekkel fogunk élni. Jelenleg körülbelül 90 millió robot van a bolygón. A robotnépesség 24 havonta a kétszeresére nő. 2030-ban több robot lesz a Földön, mint ember. Robotok lesznek az otthonainkban, az autóink is átalakulnak robotokká és helyettesíthetik majd a munkahelyi kollégáinkat. 2030 után egyre több virtuális emberrel is találkozni fogunk. Számos országban már ma is túl kevés az orvos és az ápoló. Körülbelül 15 év múlva ha felkeresünk majd egy orvos-specialistát az jó eséllyel nem ember lesz, hanem egy távol dolgozó kivetített személy."

"Néha ésszerűbb, ha egy virtuális személlyel beszélünk, mondjuk bevásárlás közben segíthet, vagy ha forródróton át ad tanácsot. Egy virtuális személy a világ bármely adatbázisával összeköttetésben lehet és minden információt lehívhat. Amennyiben egy segélyvonalat hívunk fel, akkor a rendszer megjegyzi a hangunkat és az arcunkat, így azonosíthat és nem kell majd minden beszélgetésnél mindent elölről kezdeni. De a gépek csak eszközök, amelyek lehetővé teszik, hogy jobban használjuk ki az időt. Ma a munkahelyhez való eljutás stresszes lehet. De mi történik, ha az autó elvisz minket oda és közben pihenhetünk? Mindez pozitívabbá teszi az emberi kapcsolatokat" - hangsúlyozta végül a Cisco szakértője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NWM Dani #27
    Érdekes :)
    http://neoworldtv.hu/3d-nyomtatas-gyerekeknek-is/#sthash.AfU5uQQH.dpbs
  • Freeda Krueger #26
    Lehet a jövőben a LEGO-t is elég lesz letölteni és kinyomtatni,meg az új maketteket.
    Nem marad meg egy dobozból 200 alkatrész :)
  • globint #25
    Provokátorok távozzanak innen. Ez nem politikai vitafórum! PáPá
  • tar86 #24
    Egyenlőre a kilakoltatásoknál tartunk! A Kúria elküldte Brükszelksbe a devizahitel ügyet! 300 000 ember vár végrehajtásra! Könnyen lehet hogy a következő szériába már ti is benne lesztek!
  • Csacsis #23
    Tévedsz! Az a halálcsillag lesz! Már gyüjtenek rá! :Ð
  • Csacsis #22
    A 3d nyomtatás az orvostudományban lesz majd nagy cucc, ha a tönkrement szíved helyett egy másikat nyomtatnak. Szerkezetek emberekben: Cyberpunk világ (van akinek bejön, van akinek nem). És minnél többet használjuk a technikát a napi teendőkre, nekünk embereknek annál kényelmesebb dolgunk lesz. Feltéve ha megoldódik a gazdasági világválság (ami már azért is nevetséges, hogy létezik, dehát a hatalom meg a pénz ugye...) lehet, hogy majd csak 1 napot kell dolgozni a jövőben, a többit meg hobbival tölthetjük.
  • qetuol #21
    kac kac
  • prybaby #20
    Ez a nyomtassunk repülőt rész egyenesen fájt. Kicsit kitérhetett volna a cikk, hogy milyen anyagokból lehet nyomtatni és azok a díszítésen kivül mire jók!
    Szeretnek 40-50 évre előre álmodozni, mert arra még lehet pénzt kérni de számonkérni már nem.
  • gombabácsi #19
    igen, és megváltoztatllyyák az életünket!!!
    úú de lyó lesz! 5d nyomtatás!!! ahogy a 3d is megváltozatta az életünket, az még lyobban!!!
  • Zolly75 #18
    Milyen profi! És ahogy lettek idővel 2-4-6-8 magos procik, ha a fejlődés a nyomtatók terén is hasonló lesz, úgy lesznek gondolom 3D-4D-5D stb. nyomtatók :D