Alex

Az alacsony fogyasztást preferálja az Intel

Az Intel bejelentette a jelentős teljesítménynövekedést és hatékonyabb energiafelhasználást biztosító, 22 nanométeres háromkapus gyártási technológiájával készült Silvermont mikroarchitektúráját.

A cég közleménye szerint ez lesz az alapja számos, még idén érkező újdonságnak. "A Silvermont egy olyan technológiai ugrás, amely számos terméket és piaci szegmenst helyez új alapokra. Az eddigi visszajelzések szerint a 22 nanométeres rendszerchipjeink - köztük a Bay Trail és az Avoton - már most elnyerték a vásárlóink tetszését. A jövőben pedig évenként gyorsíthatunk az alacsony fogyasztású mikroarchitektúra következő generációin” – mondta Dadi Perlmutter, az Intel ügyvezető alelnöke és ügyvezető igazgatója. A vállalat közleménye mérési eredményeket idézve közli, hogy a Silvermont háromszoros csúcsteljesítményt, illetve azonos teljesítményen mérve ötször alacsonyabb fogyasztást produkál, mint az Intel Atom processzormag jelenlegi generációja.


Műszakilag nézve az új többmagos és system fabric architektúra nyolc processzormagig skálázható, az új utasítások és technológiák pedig virtualizációs és biztonsági szolgáltatásokat tesznek lehetővé a különféle termékek széles skálájához. Az alacsony fogyasztás érdekében fejlett energiagazdálkodási képességekkel látták el, például alacsony fogyasztású alvó állapotokkal bír és a többmagos rendszereknél fontos skálázhatóságon is javítottak. "A Silvermont egy erős és flexibilis alapot jelent egy sor új, kisfogyasztású Intel rendszerchip számára” – mondta Belli Kuttanna, vezető tervező.

Az Intel négymagos Bay Trail rendszerchipje a tervek szerint a karácsonykor érkező táblagépekkel mutatkozik be, és a jelenlegi Intel táblagép-kínálat teljesítményének több mint kétszeresét hozza. A cég szerint a Bay Trail egyes variánsai más szegmensekben, belépőszintű laptopokban és asztali gépekben is megjelennek majd. A Merrifield chipet év végétől kezdik szállítani, melynél szintén a hosszabb akkumulátoridő a lényeg, illetve az, hogy támogatja megnövelt adat-, készülékvédelemmel, illetve személyi adatvédelemmel rendelkezik majd.


Az Avotont mikroszerverekbe, adattároláshoz és felhős szolgáltatások támogatásához szánják és a wattonkénti teljesítményt emelik ki, a Rangeley modellt pedig hálózati és a kommunikációs infrastruktúrákba készítették, routerekbe, switchekbe és biztonsági berendezésekbe. Mindkét termék az idei év második felében érkezik. Az Intel tervei közt szerepel még a 22 nanométeres, adatközpontokba szánt Xeon processzorcsalád frissítése is, amelynek tovább javul a wattonkénti teljesítménye és más szolgáltatásokat is kap majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • sola #1
  Ezek a paraméterek szépen festenek papíron, de nem ez lenne az első eset, amikor az Intel végül a várakozásokat jelentősen alulmúló Atom-okat szállított volna le.

  Ha például a TDP-t az új "kreatív", Intel-es módon adták meg, míg a régi Atomhoz a régi TDP-t vették, akkor máris érthető a többszörös "javulás".

  A Silvermont is csak akkor lesz versenyképes az ARM procikkal ha árban is le tud menni a béka segge alá. Őszintén szólva egy Samsung és egy Apple méretű játékosnak még akkor is inkább megéri az ARM-ot használni ha valamennyivel jobb képességű az Intel cucc (amiről jelenleg csak kreatív mérésekkel lehet szó).

  Az out-of-order architektúrára és fejlettebb gyártástechnológiára váltás miatt pedig valószínűleg jelentősen nő a költség is.

  Mondjuk legalább kicsit hamarabb érkeznek mint a Cortex A57/53 termékek, úgyhogy egy ideig talán tényleg verik majd a legfejlettebb ARM-okat.