Berta Sándor

Három kategóriába osztja az Intel az ultrabookokat

Hamarosan megjelennek a boltok polcain az ultrabookok harmadik generációjába tartozó modellek. Az Intel igyekszik még átláthatóbbá tenni a termékkategóriát.

A harmadik generációs ultrabookok már az Intel Haswell processzorára fognak épülni. A vállalat szeretné megkönnyíteni a vásárlóknak a választást, ezért úgy döntött, hogy a jövőben három árkategóriába sorolja az új készülékeket. Az egyes kategóriába tartozó eszközök a funkciókat tekintve is eltérnek majd egymástól. Az új ultrabookok közös jellemzője lesz a Haswell processzor, az érintőképernyő, a legalább 4 gigabájt RAM, a vékony ház és az integrált Intel Wireless Display (WiDi) technika. Az engedélyezett vastagság függ majd az kijelző méretétől is, ugyanakkor egyik modell sem lehet majd nehezebb 2,5 kilogrammnál.

A belépő kategóriába tartozó termékek ára 599 és 798 dollár között lesz és 500 gigabájtos hibrid merevlemezt, valamint Core i3 CPU-t kapnak integrált Intel HD Graphics 4000 grafikus egységgel. Szintén ide tartoznak majd a táblafunkció nélküli készülékek. Az üzemidő maximum több mint 8 óra és a készenléti idő egy hét lesz.


A középső kategóriába fogják sorolni azokat az eszközöket, amelyek ára 699 és 998 dollár között lesz, ide kerülnek a hibrid, a billentyűzetet tartalmazó dokkolóegységes és a táblagép funkcióval rendelkező ultrabookok. Ezek mindegyikét Core i5 processzorral, Intel HD Graphics 5100 GPU-val, legalább 128 gigabájtos SSD-meghajtóval, HD felbontású webkamerával, valamint a videochatekhez használható hangszórókkal és mikrofonnal látják el.

Végül a felső kategóriába sorolt modellek jellemezője a 999 dolláros vagy annál magasabb ár, a Core i7 processzor, a legalább 250 gigabájtos SSD-meghajtó, az Intel HD Graphics 5100 integrált grafikus egység, s ezek már alkalmassá válnak a nagy erőforrásigényű játékok futtatására is. Ezek a termékek szintén rendelkeznek majd tábla PC-funkcióval és dokkolóegységgel. A fenti követelményeknek nem megfelelő készülékeket egyik gyártó sem nevezheti majd ultrabooknak és nem is értékesítheti őket ilyen néven.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wraithLord #12
    Nem ezekről írtam, mert ilyenem nincsen, hanem asztali gépekről. Az optikai adathordozókról pedig annyit írtam, hogy nem bírom őket, tehát fölösleges kör volt leírnod, hogy ezekben nincs, mert egyrészt tudom, hogy nincs, másrészt nem is kell bele.
  • fszrtkvltzttni #11
    Csak úgy, kötözködésből: Mégis mi tartozik a 2. kategóriába? Mi az ami nem "kecidrága", nem használhatatlan, mégis eladhatatlan?
  • fszrtkvltzttni #10
    Optikai adathordozó? Még jó, hogy ezekben általában nincs hozzá olvasó.
    Ha nem elég a hely, ott a külső HDD. Inkább mint elvegye a helyet az akutól.
  • Sir Quno Jedi #9
    a három kategória:

    1. használhatatlan
    2. eladhatatlan
    3. kecidrága
  • AgentKis #8
    Bocsi! Mobilnet helyett a GPRS-t akartam írni.
  • AgentKis #7
    Ja bocs, hogy ismételtelek, csak nem értem, hordozhatóknál miért hiányzik ez a kategória. Kétlem, hogy az érdeklődés lenne kicsi...
  • AgentKis #6
    Aztán mutogatja a 15 megapixeles képeket a buszon, aminek darabja 4 perc alatt töltődik be a mobilnettel, már amerre van mobilnet...
  • AgentKis #5
    Én picivel növelném a tömeget, és kerülne a 60-120 gigás SSD mellé egy 500-1000 gigás HDD IS. Ezzel áránál maradna, gyorsan működne (rendszer az SSD-n) és sok adat férne rá! És ez lehetne mondjuk még 3 kategória. A 90g-al nehezebb ultrabookoké. Akár <mostani jelölés> "+90g" kiegészítéssel. (Ebben már a 65g körüli HDD meg a kicsit nagyobb ház tömege is benne van.)
  • SzirmosSzisza #4
    5 játéknál úgyse nagyon játszik többel az ember egyszerre, Windowsnak is adsz mondjuk 40 GB-t, van még hátra ~150 GB amivel azt csinálsz amit akarsz. Családi képeket/videókat meg feldobja az ember valamelyik felhő szolgáltatásba és annyi helye lesz, mint égen a csillag :)
  • wraithLord #3
    Osztanám a véleményedet, ha az a lassabb nem olyannyira drasztikusan lassabbat jelentene, hogy hiába veszel baromi gyors gépet, a HDD úgy visszafogja, hogy a rendszerteljesítmény kb. egy 5 éves gép szintjén marad (tudom, mert van 5 éves gépem is: AMD Athlon64 x2 5000+ Black Edition (Brisbane), 4 GB DDR2 RAM, Geforce 9800 GT, ... az alaplap mindegy). Ahogy tomcsa4 mondja.

    Igaz, nekem elég lenne a 250 GB hely, ha nem játszanék, és a játékok nem foglalnának átlagosan 8-10 GB-ot. Valahogy nincs kedvem állandóan letöltögetni Steamről/Originról őket, amikor játszani akarok velük - így a vinyón tárolom mindegyiket, amelyiket egyszer már elkezdtem (kiírni nem fogom, mert rühellem az optikai adathordozókat, és nem is fogok 800 lemezre kiirogatni mindent, aztán ameddigre a végére értem, már nem olvasható a fele...)

    Úgy oldottam meg, ahogy szerintem a legtöbben asztali gép esetén. Egy kisebb SSD a rendszernek+programoknak, a többi cuccot+játékokat pedig HDD-re raktam. Nem a legolcsóbb kategóriájúra, hanem ami még nem olyan drága, de már nem olyan tetűlassú, mint az alapmodellek.

    Amúgy ott vannak az SSHD-k, ami SSD és HDD hibrid, majdnem olyan gyors, mint egy SSD, annyi adat fér rá, mint egy HDD-re, és - állítólag, én nem tudom - nem sokkal drágább, mint egy sima HDD. Persze itt gondolom a komolyabb HDD-kre kell gondolni, nem a 10-15k forintos vackokra.
    És van a RAMDrive/RAMDisk lehetőség is, az sem rossz.