Berta Sándor

Eltűnnek a notebookokból az optikai meghajtók

A következő években várhatóan egyre kevesebb hordozható számítógépbe építenek majd be a gyártók DVD-írót, ráadásul az optikai meghajtók egyre vékonyabbak lesznek.

Az első komoly változás jövőre következhet be, ugyanis ekkor jelennek majd meg az első mindössze 9 mm magas optikai meghajtók. A notebookok mellett már az ultrabookokba is ilyen eszközök kerülhetnek. Erről a DigiTimes tajvani IT-hírportál számolt be a gyártóknál lévő forrásaira hivatkozva. Jelenleg a notebookokba még 12,7 mm magas DVD-írókat szerelnek be, míg az ultrabookokba 9,5 mm magas készülékek kerülnek. A 9 mm magas DVD-írók gyártási költsége 10 százalékkal magasabb a hagyományos modellek előállítási költségénél, ezért a gyártók most a vékonyabb termékek további fejlesztésére koncentrálnak.


A 9 mm-nél is vékonyabb optikai meghajtók megjelenésére ugyanakkor nagyon kevés az esély, mivel egy 7 vagy 8,5 mm magas DVD-író esetében már komoly technológiai akadályokat kellene leküzdeni ahhoz, hogy az optikai olvasófejeket az új eszközökhöz igazíthassák. A kutatási-fejlesztési, valamint a gyártási költségek viszont emiatt a háromszorosára, vagy a négyszeresére is nőhetnének, mindez pedig kétségessé teszi, hogy a gyártók belevágnak-e ezekbe a projektekbe. Sokkal valószínűbbnek tűnik, hogy egyre több cég modelljeiből tűnnek el fokozatosan az optikai meghajtók.

Idén a korábbi több mint 90 százalékról 80 százalékra csökkent a beépített DVD-íróval rendelkező notebookok aránya. Ez a trend folytatódhat és az arány a következő két esztendőn belül 60-70 százalékra csökkenhet. A felhőszolgáltatások elterjedése szintén hozzájárul az optikai meghajtók eltűnéséhez. Ezzel szemben a Sony és a Microsoft is úgy döntött: maradnak az optikai lejátszók a konzolokban, annak ellenére, hogy az internet terjedésével, valamint az elérések javulásával és gyorsulásával logikus lépésnek tűnt a száműzésük a következő generációs modellekből. A Sony viszont később jelezte, hogy nem gyárt több optikai meghajtót.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vol Jin #78
    "Mondjuk letöltöd?"

    Hogy kiírja egy DVD-re?

    Meg mondjuk van egy üres laptop és töltsd le vele! Nem fog sikerülni. Ja, a felhasználó berheljen magának autobootos pendrive-t. Biztos egyszerűbb, mint betolni a DVD-t...
  • narumon #77
    Ez csupán nézőpont kérdése, ráadásul Ms termékről beszéltünk.Ha van egy szürke lemezed MS felirattal akkor már több mint egy kalózpéldány? Én pl azt sem tudom hol van a régen megvett XP lemez, de a netbookomhoz sem adtak lemezt (optika sincs benne). A játékoknál is ugyanez a helyzet, nekem van egy csomó eredeti játékom lemezen - csak a kód miatt vannak kibontva, de szerintem a lemez még nem is járt a driveban.
    Egyébként száz szónak is egy a vége amit már leírtam - nem a cégek találják ám ki, hogy neked most hirtelen rossz legyen hanem már nem gazdaságos, nem tudnak eleget eladni belőle stb, ezért nem rakják bele a notikba.
    A múltkor volt itt hír, hogy az Optiarc is leáll a DVD írók gyártásával akkor is többen fel voltak itt háborodva, pedig azzal tisztában kell lenni, hogy ha menne az ipar akkor nem álnának le. A többség nem vesz optikát azért alakult ki ez a helyzet. Ennyi.
  • Zombee #76
    A telepítő nekem nem is a jogtisztaság igazolásához kell. Tudok is tölteni, van is.
    Az természetesen egyéni szubjektív dolog, hogy egy fizikai hordozón lévő zene, film értékesebb (eredetiről van szó nyilván), a digitálisan megvett csak újabb bitek halmaza, ráadásul semmiben sem különbözik a warez példánytól.
  • Zombee #75
    Kell az a DVD... nehogy már torrentoldalakon vadásszak olyan szoftver után, amit megvettem.
    Konkrétan én tölthetek a Dreamspark-ról (ex-MSDN), de nekem jogosultságom van hozzá, sokaknak viszont nincs.
    Attól, hogy páran nem nyúlnak az optikához, sokaknak még kell. A többség még fizikai hordozón vesz játékot, egy 25Gb-os Max Payne 3-at külhonban is sokáig tart néha leszedni Steam-ről, PS3 Store-ból, ott se mindenhol van megabitből a kerítés.
  • narumon #74
    Ha megvetted és van COA-d (matricád) akkor az jogtiszta. Ha bármilyen ellenőrzést kapsz (BSA pl) akkor a matricát és esetleg a számlát kell bemutatni. A telepítő lemezzel semmit nem érsz, és annak hiánya sem jelent semmit.
  • narumon #73
    Bárhonnan. A boltban ahol vetted ott pl tudnak neked írni egyet. Vagy rendelsz az MS-től egyet (asszem 2500 Ft vagy valami ilyesmi volt 1-2 éve), vagy letöltöd bárhonnan, számtalan oldalon meg lehet találni az image-et.
  • Zoli007 #72
    Akkor kissé máshogy definiáljuk a dobozos verziót.
  • wraithLord #71
    A használati jogot fizeted ki. Hogy honnan szeded le, az a te dolgod. Az MSDN-es érintetlen iso torrentoldalról legális (a torrent amúgy sem egyenlő a kalózkodással), ha van hozzá legális kódod.
  • Zombee #70
    Én nem találom a Microsoft-nál. MSDN-es érintetlen iso-t tudom, honnan szerezhetek, de az nem legális forrás.
  • asgh #69
    Mondjuk letöltöd?