Berta Sándor

Búcsúzhat a Silverlight

Hosszabb ideje elérhetetlen a Silverlight.net, a fejlesztőket a megfelelő MSDN-honlapokra irányították át. Egyre többen vélik úgy, hogy a 2007-ben bemutatott fejlesztésnek leáldozott.

Egyelőre nehéz megjósolni, hogy mi lesz a Silverlight sorsa. Az tény, hogy az utolsó, 5-ös verzió az év közepén vált elérhetővé és azóta gyakorlatilag semmilyen információ nem jelent meg új frissítésekről vagy fejlesztésekről. Mary Jo Foley, a ZDNet munkatársa szerint a platformhoz nem ad majd ki több frissítést a Microsoft. Ugyan a konszern egy e-mailben vállalta, hogy 2021-ig támogatja a platformot, de ezt követően semmilyen részletet nem árult el.

A Silverlight.net oldalról az MSDN-re való átirányítás nem ment zökkenőmentesen, ezért az óriáscég szintén e-mailben kért elnézést. A költözésről október 2-án tájékoztatatta a Microsoft az ügyfeleit, a határidő október 31. volt. Ennek ellenére számos link később sem működött, a kapcsolódó tartalmak időszakosan elérhetetlenek voltak, ezért számos blogger azonnal bírálta is a tengerentúli társaságot.


A Flash-rivális interaktív technológia 5 év alatt sem lett sikeres

Amennyiben a Microsoft valóban leállítaná a Silverlight fejlesztését és támogatását, úgy a helyzetet súlyosbíthatja, hogy májusban Miguel de Icaza, a szabad Silverlight-alternatívának számító Moonlight megalkotója bejelentette, hogy leállítja a program fejlesztését. Icaza azzal indokolta a döntését, hogy a Silverlight nem terjedt el a weben és ezáltal nem vált olyan technikává, amelyre elengedhetetlen szükség van.

A platformot 2007 áprilisában mutatta be a Microsoft. A legfőbb feladata a nagy marketing-, reklám- és médiacégek meghódítása lett volna, valamint megfelelő Flash-alternatívának szánták. A megoldás legnagyobb előnyeként azt emelték ki, hogy gyakorlatilag beemeli a Windows Media Video formátumot a böngészők világába, a fejlesztés tehát egyfajta integrációként is felfogható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • errorista #34
    ,, Szóval a kommentablak flasht használ."

    nem talált :S

    #33: ,,Előtte számos webhely(pl mtv videótár) media player plugint használt ami számos böngéző (pl firefox) támogatott.Aztán mit látok: Telepítse a silverlightot(a jó ku.....)."

    Ez user error lesz :) Valószínűleg embed vagy video tag-gel lett beszúrva a videó, a böngésződ alapbeállítása hogy silverlighttal indíccsa.
  • gergely1991 #33
    Nekem is is televolt a hócipőm az ilyenfélékkel.Előtte számos webhely(pl mtv videótár) media player plugint használt ami számos böngéző (pl firefox) támogatott.Aztán mit látok: Telepítse a silverlightot(a jó ku.....).Elég lesz a java(ami hála a jó égnek megint olyan biztonsági rés van rajta amit akár át is vehetik az uralmat a gépem felett),meg a flash player plugin mely bizonyos hirdetéseknél úgy lefasztja a gépet hogy azon csodálkozom hogy nem ugrik fel egy BSoD a flashplayerapp.exe miatt.Mikor ezt a silver valamit látom mindig bele kellett néznem a forráskódba és ki kellett vennem a url címét....
  • AgentKis #32
    Ubuntun...
  • AgentKis #31
    Én nem fejlesztek semmire.

    Egyszerűen rossz megoldásnak találom, ha egy cég "kezében" van egy kvázi kikerülhetetlen technológia. A szilverlájtos tartalomhoz csak windózzal lehet hozzáférni az pedig bizony fizetős. Aki nem akar fizetni az nem nézi ez idáig OK, de az állami (úgyhogy az én adómból is fizetett) TV arhívuma ne ezen legyen már könyörgöm!
    Hogy az MSN messenger mit használ azt leszarnám, mert ugye az nem megy máson, mint windózon, tehát ott megvettem használom, nem vettem meg, használok mást egyszerű képlet jól működik.
    A nyílt szabványok azért lennének jók (és ugyanezért rosszak a zártak) mert mindenki használhatná őket akinek a "vasa" elbírja. Nem kellene hozzá speckó programokat venni(!!!) (pl. win, ami nekem nem drága, de egy afrikainak igen, ráadásul egy másikkal 3ad akkora teljesítményű gép is lejátsza ugyanazon videókat a nertől. Ez sokaknak sokat jelent(ene) azért. Világszinten szerintem nagyobb hátrány ez, mint amekkora anyagi haszon az M$-nek, vagy az ADOBE-nek)
    Az hogy melyikre milyen fejleszteni az más kérdés. Fejlesztőkörnyezetnek sem kell "feltétlenül" ingyen lennie, bár egy ingyenes szabványhoz előbb-utóbb létezik valamilyen ingyenes fejlesztőkörnyezet, de ha annál jobb fejlesztőkörnyezetet fejleszt valaki azt még eladhatja...
  • AgentKis #30
    Nem a VGA driver használja, hanem a hozzá adott windózos beállító felület. Ha megelégszel a "hagyományos" windows-os beállítási lehetőségekkel akkor nem kell hozzá .net hogy működjön.
  • AgentKis #29
    A kommentablak javascript-es. Az egy nyílt szabvány, aki akar hozzáfejleszt bármit.
    A flash inkább valamelyik reklámcsík megtekintését szerette volna "jelenteni", vagy csak éppen utánanézett, van-e frissebb nála.
    Viszont a flash egy zárt szabvány amihez fejleszteni érdemben csak az ADOBE-tól megvásárolt(!!!) dolgokkal lehet. És éppen ez a fő baj vele.
  • Zoliz #28
    Flash f@s. Soha nem tudtam mi az a shilverlájk, de akkor nem is kell, hogy érdekeljen. R.I.P. Micorf&s
  • zola2000 #27
    Igen, sokan pont ezért használták, mert valahogyan megoldotta az ms, hogy TÉNYLEG ne nagyon lehessen lementeni (csak ha pl a videokimenetet veszed fel de az nem túl felhasználóbarát megoldás)

    és azok az oldalak amik nagyon azt akarják hogy ne mentegessék le a videoikat szerintem maradnak a silverlightnál.
  • halgatyó #26
    Végre megdöglött a silverlight. Már nagyon vártam. Az volt a bajom vele, hogy a megnézett és véletlenül jónak, időtállónak és fontosnak talált videót nem lehetett elmenteni.
    Mindigis bojkottáltam a silverlightot használó weboldalakat.
  • sanyicks #25
    dehogy nincs, és használod is...