MTI

Ian Pearson: A miniatürizálásé a jövő

A miniatürizálást nevezte az egyik kulcstényezőnek az infokommunikációs fejlesztésekben Ian Pearson brit futurológus a siófoki Internet Hungary konferencián tartott előadásában.

A kutató elképzelhetőnek tartotta, hogy a jövőben az ember számára szükséges adathalmazt olyan apró eszközök segítségével tartjuk magunknál, mint egy ékszer. Az adatok megjelenítésére szerinte egy szemüveghez hasonló eszköz is alkalmas lesz a jövőben, de az is lehet, hogy egyes helyeken közös, kihelyezett kivetítő eszközök állnak majd az emberek rendelkezésére. A kutató szerint 2020-ra vagy 2025-re már az emberiség rendelkezésére állhat a képek megjelenítésére alkalmas úgynevezett aktív kontaktlencse, amellyel akár a televízió adásait is nézhetjük nagy felbontásban, a szemünket csukva tartva.

A Google is fejlesztett olyan különleges szemüveget, amely mindarra képes, amire egy okostelefon – mondta a trend elemzője, Patrick Heneghan. A hang által vezérelt, zenelejátszásra, hangfelvétel és fotó vagy videó készítésére és küldésére is alkalmas eszköz egyik előnye, hogy használójának szabadon marad a keze. A cég másik újítása, egy még fejlesztés alatt álló eszköz a GPS technológia felhasználásával az autóvezetőknek nyújt majd segítséget, akár a balesetek elkerülésében is. Az eszköz földrajzi adatokat gyűjt, és hosszú távon azt is lehetővé tesz majd, hogy az autó akár magától eljusson a célállomásra. Patrick Heneghan arról is beszámolt, hogy a Google évente mintegy 500 korrekciót végez keresőprogramjain, amelyeken keresztül naponta csaknem 100 milliárdnyi keresés zajlik a világban.

Az infokommunikációs szektor a GDP mintegy 6 százalékát adja, megelőzve olyan ágazatokat, mint az építőipar vagy a mezőgazdaság – mondta a szektor magyarországi helyzetét bemutató előadásában Kelemen Gábor, a Q 3 Politics munkatársa. Elmondta azt is, hogy az e-kormányzati szolgáltatások tekintetében Magyarország a 31. helyen áll 190 ország közül, az ENSZ felmérése szerint. Az ország az uniós átlagot meghaladó, jó pozícióban van a szélessávú internetelérés tekintetében is, ám még mindig van mintegy 4,2 millió ember Magyarországon, aki még soha nem használta a világhálót.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AgentKis #5
    És azt gondolják, hogy a többség szeretne pár órával többet dolgozni azért, hogy csukott szemmel nézhessen TV-t?
    Mondjuk azért néhányan már lehet, hogy igen, hogy ittasan mehessenek buliba az intelligens autójukkal. De az meg még jóval odébb van. Nem a technológia, hanem amire ezt a kresszbe be tudják majd "építeni" a nagyokos jogalkotó majmaink...
    Ráadásul addigra már lehet, hogy jogvédett útvonalak lesznek!
  • Deus Ex #4
    Ezúton gratulálok Pearson úrnak a címben kiemelt korszakalkotó felfedezésért, és kívánok neki további szép sikereket, úgy a munkában, mint a magánéletben..
  • caius marius #3
    E cikk alapján, Ian Pearson inkább tűnik jelenológusnak, mint futurológusnak.
  • kvp #2
    A pali vagy le van maradva, vagy a google-nak dolgozik. Ugyanis mind a szemuveg alapu kijelzo, mind a gps alapu adatgyujtes es az automata autok teszteles alatt vannak a google fejlesztoi reszlegeben. (a gps-es adatgyujtes pedig minden androidos telefonban aktiv)

    A kontaktlencsebe epitett kijelzo nem a tv nezesrol szol, hanem arrol, hogy augmented reality rendszerben mindig lassuk a szamitogepunk kepet a normal latvany mellett. Ha a normalt ki akarjuk kapcsolni, akkor vagy maszkolni kell a lencseben, vagy be kell csuknunk a szemunk. Ez foleg szamitogepes munkahoz vagy pl. robotok tavvezerlesenel fontos. Az augmented reality pedig utcai tajekozodashoz vagy katonai felhasznalasban elonyos (lasd: hud technologia).
  • mad mind #1
    Miért akarnék tévét nézni csukott szemmel, és miért akarnék kontaktlencsét a szememre? Ezek teljesen felesleges baromságok, amit csak egy idióta találhat ki.