Berta Sándor

2030-ig valósággá válnak a kiborgok

Az Amerikai Egyesült Államok kormányának tudományos és gazdasági tanácsadói egyaránt azon az állásponton vannak, hogy a közeljövőben megjelenhetnek az első kiborgok.

Az USA Nemzetbiztonsági Tanácsa (NIC) 1997 óta jelenteti meg a trendekről szóló jelentését, a testület a dokumentumot négyévenként adja ki. Az Amerikai Egyesült Államok Nemzeti Hírszerzési Igazgatójának Irodája (ODNI) az általa kiadott Global Trends 2030: Alternative Worlds című, 140 oldalas jelentésben kiemelte: a következő 20 évben az "agyi-gépi interfészek" hozzájárulhatnak a "szuperemberi képességek" megjelenéséhez. Ezek a megoldások lehetővé tehetik az emberi erő és gyorsaság megnövelését és eddig ismeretlen funkciók felbukkanását.

Az emberek gyakorlatilag eldönthetik majd, hogy a fizikai jellemzőiket olyan egyszerűen bővítsék, mint, ahogy ma a plasztikai sebészeti ajánlatokkal élnek. A szemimplantátumok hozzájárulhatnak az éjjellátó képesség javításához, de szintén lehetőség lesz a memóriakapacitás növelésére, a koncentrációs és a tanulási képesség tökéletesítésére, vagy a gondolkodás felgyorsítására. Végül, de egyáltalán nem utolsósorban a jövőben ötvözni lehet majd a robotika eredményeit, a szenzorokat és az avatárokat.


Előrejelzésük szerint az európai és az amerikai középosztály visszaszorul

A jelentés kitért arra is, hogy a következő évtizedekben csökkenni fog a szegények száma, többen tartoznak majd a középréteghez. Új egészségügyi technikák fognak segíteni abban, hogy az emberek tovább éljenek, ugyanakkor szükség lesz olyan technológiai áttörésre, amely lehetővé teszi a 8,3 milliárdra növekvő emberiség élelmezését, víz- és energiaellátását. Az IT-ágazat és az internet vonatkozásában egyre inkább előtérbe fognak kerülni a nagy mennyiségű adatok tárolását és feldolgozását biztosító rendszerek, az okos városok és a közösségi hálózatok.

Nyugat-Európa és az USA meghatározó szerepét fokozatosan Kína veszi át. Az ázsiai állam 2029-re a világ legnagyobb gazdasági hatalmává válik. Ezzel párhuzamosan nő annak a kockázata, hogy Észak-Korea, Irán és más instabil országok atomhatalmakká válnak, csoportok tömegpusztító fegyverekhez juthatnak vagy nagyszabású kibertámadásokat hajthatnak végre. A szakértők annak adják majd el a tudásukat, aki a legtöbb pénzt kínálja nekik, s ezek lehetnek akár terroristák is. Az utóbbiak nem csak merényleteket, hanem a gazdasági és a pénzügyi rendszerek elleni akciókat fognak végrehajtani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • fonak #20
  meg iPenis :D
 • cateran #19
  Nekem inkabb a Riftes Full borg aka Combat borg jon be :d Az agya eredeti, minden mas gepi.
  Amugy meg gyerekcipoben jarnak de a kukac tudja, hol tarhat pl 1 Darpa project Ez se rossz eppen
  A szemek ranezesere meg sehol sincsenek
 • Archenemy #18
  Egy pártagitátor beszél a kommunista jövőről:
  - S a kommunizmusban mindenkinek saját repülőgépe lesz!
  - Na és minek mindenkinek saját repülőgép?
  - Hogy hogy minek? Hát pl. meghallod, hogy Vlagyivosztokban a boltokban éppen van krumpli, azonnal indulsz a saját gépeddel, hogy még időben oda érj, hogy sorba tudj állni krumpliért!
 • Macropus Rufus #17
  "mert a reklamban azt mondtak nekik, hogy robotszem, robotkez, robotlab a meno, es akkor majd a fosbukon mindenki lajkolni fogja, oket."
  :)
  Apple iEye,
  Apple iArm,
  Apple iLeg


 • Renegade #16
  CP powa :-)
 • Zoltan21 #15
  Pl. 2015-re jönnek a repülőautók?
  (Vissza a jövőbe c. filmtrilógia 2. része. A képet, sokak manipulálták, hogy 2012 legyen a dátum - http://www.urbanlegends.hu/2012/06/nem-ma-van-a-vissza-a-jovobe-jovonapja/ ). Viszont, kötve hinném, hogy 3 éven belül, elterjednének a repülő autók. Inkább az automatizálás felé megyünk. Több lesz az önkiszolgáló pénztár és egyre több helyen bukkannak elő a Google robot autói.
 • Szefmester #14
  Hmmm... Bőrátszövés, subderm páncél, izmok csontok átszövése, átoltott izmok, wolver, bőróra, hő és infralátás, retinakijelző, koponyapáncél, skill-chip interfész, és egy agy-pc interfész dugós kivitelben. :D

  Aki tudja miről írtam az már tudja mi történik azokkal akik ennyi cuccot felhalmoznak, valamint mi történik ah egy ilyen "lényt" elkap a C-SWAT és lecsukják sok sok időre. :) De egy ilyen listát szívesen betolnék a ruha alá. :)
 • qrd0xQSt2rdvnu #13
  Ja, arról se feledkezzünk meg, hogy jelenleg hol tart az idegimplantátum technológia: még sehol! A műszem is ott tart, hogy már voltak kísérletek arra, hogy néhány pixeles felbontásban átadjanak információt közvetlenül az elsődleges látóközpontnak, mely következtében egy idő után néhány foltot fekete-fehérben tudott érzékelni a látását elvesztett személy.
 • qrd0xQSt2rdvnu #12
  Mennyi ilyen előrejelzést olvastam már életemben. Általában az a közös bennük, hogy nem többek néhány unatkozó újságíró vagy tudós vagy hasonlóan könnyen médiaszerepléshez jutható személyek általi fantáziálgatásnál. Nem lesz itt semmilyen kiborg technológia 2030-ra, ahogy a nem lett se holdturizmus és mars terraformálás se!
 • Zoltan21 #11
  Volt már rá példa, hogy valaki, a veséjét adta el, egy iPad-ért:
  http://index.hu/tech/2011/06/03/eladta_vesejet_egy_ipadert/
  Van ennél lejjebb?