Berta Sándor

2030-ig valósággá válnak a kiborgok

Az Amerikai Egyesült Államok kormányának tudományos és gazdasági tanácsadói egyaránt azon az állásponton vannak, hogy a közeljövőben megjelenhetnek az első kiborgok.

Az USA Nemzetbiztonsági Tanácsa (NIC) 1997 óta jelenteti meg a trendekről szóló jelentését, a testület a dokumentumot négyévenként adja ki. Az Amerikai Egyesült Államok Nemzeti Hírszerzési Igazgatójának Irodája (ODNI) az általa kiadott Global Trends 2030: Alternative Worlds című, 140 oldalas jelentésben kiemelte: a következő 20 évben az "agyi-gépi interfészek" hozzájárulhatnak a "szuperemberi képességek" megjelenéséhez. Ezek a megoldások lehetővé tehetik az emberi erő és gyorsaság megnövelését és eddig ismeretlen funkciók felbukkanását.

Az emberek gyakorlatilag eldönthetik majd, hogy a fizikai jellemzőiket olyan egyszerűen bővítsék, mint, ahogy ma a plasztikai sebészeti ajánlatokkal élnek. A szemimplantátumok hozzájárulhatnak az éjjellátó képesség javításához, de szintén lehetőség lesz a memóriakapacitás növelésére, a koncentrációs és a tanulási képesség tökéletesítésére, vagy a gondolkodás felgyorsítására. Végül, de egyáltalán nem utolsósorban a jövőben ötvözni lehet majd a robotika eredményeit, a szenzorokat és az avatárokat.


Előrejelzésük szerint az európai és az amerikai középosztály visszaszorul

A jelentés kitért arra is, hogy a következő évtizedekben csökkenni fog a szegények száma, többen tartoznak majd a középréteghez. Új egészségügyi technikák fognak segíteni abban, hogy az emberek tovább éljenek, ugyanakkor szükség lesz olyan technológiai áttörésre, amely lehetővé teszi a 8,3 milliárdra növekvő emberiség élelmezését, víz- és energiaellátását. Az IT-ágazat és az internet vonatkozásában egyre inkább előtérbe fognak kerülni a nagy mennyiségű adatok tárolását és feldolgozását biztosító rendszerek, az okos városok és a közösségi hálózatok.

Nyugat-Európa és az USA meghatározó szerepét fokozatosan Kína veszi át. Az ázsiai állam 2029-re a világ legnagyobb gazdasági hatalmává válik. Ezzel párhuzamosan nő annak a kockázata, hogy Észak-Korea, Irán és más instabil országok atomhatalmakká válnak, csoportok tömegpusztító fegyverekhez juthatnak vagy nagyszabású kibertámadásokat hajthatnak végre. A szakértők annak adják majd el a tudásukat, aki a legtöbb pénzt kínálja nekik, s ezek lehetnek akár terroristák is. Az utóbbiak nem csak merényleteket, hanem a gazdasági és a pénzügyi rendszerek elleni akciókat fognak végrehajtani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fonak #20
    meg iPenis :D
  • cateran #19
    Nekem inkabb a Riftes Full borg aka Combat borg jon be :d Az agya eredeti, minden mas gepi.
    Amugy meg gyerekcipoben jarnak de a kukac tudja, hol tarhat pl 1 Darpa project Ez se rossz eppen
    A szemek ranezesere meg sehol sincsenek
  • Archenemy #18
    Egy pártagitátor beszél a kommunista jövőről:
    - S a kommunizmusban mindenkinek saját repülőgépe lesz!
    - Na és minek mindenkinek saját repülőgép?
    - Hogy hogy minek? Hát pl. meghallod, hogy Vlagyivosztokban a boltokban éppen van krumpli, azonnal indulsz a saját gépeddel, hogy még időben oda érj, hogy sorba tudj állni krumpliért!
  • Macropus Rufus #17
    "mert a reklamban azt mondtak nekik, hogy robotszem, robotkez, robotlab a meno, es akkor majd a fosbukon mindenki lajkolni fogja, oket."
    :)
    Apple iEye,
    Apple iArm,
    Apple iLeg


  • Renegade #16
    CP powa :-)
  • Zoltan21 #15
    Pl. 2015-re jönnek a repülőautók?
    (Vissza a jövőbe c. filmtrilógia 2. része. A képet, sokak manipulálták, hogy 2012 legyen a dátum - http://www.urbanlegends.hu/2012/06/nem-ma-van-a-vissza-a-jovobe-jovonapja/ ). Viszont, kötve hinném, hogy 3 éven belül, elterjednének a repülő autók. Inkább az automatizálás felé megyünk. Több lesz az önkiszolgáló pénztár és egyre több helyen bukkannak elő a Google robot autói.
  • Szefmester #14
    Hmmm... Bőrátszövés, subderm páncél, izmok csontok átszövése, átoltott izmok, wolver, bőróra, hő és infralátás, retinakijelző, koponyapáncél, skill-chip interfész, és egy agy-pc interfész dugós kivitelben. :D

    Aki tudja miről írtam az már tudja mi történik azokkal akik ennyi cuccot felhalmoznak, valamint mi történik ah egy ilyen "lényt" elkap a C-SWAT és lecsukják sok sok időre. :) De egy ilyen listát szívesen betolnék a ruha alá. :)
  • qrd0xQSt2rdvnu #13
    Ja, arról se feledkezzünk meg, hogy jelenleg hol tart az idegimplantátum technológia: még sehol! A műszem is ott tart, hogy már voltak kísérletek arra, hogy néhány pixeles felbontásban átadjanak információt közvetlenül az elsődleges látóközpontnak, mely következtében egy idő után néhány foltot fekete-fehérben tudott érzékelni a látását elvesztett személy.
  • qrd0xQSt2rdvnu #12
    Mennyi ilyen előrejelzést olvastam már életemben. Általában az a közös bennük, hogy nem többek néhány unatkozó újságíró vagy tudós vagy hasonlóan könnyen médiaszerepléshez jutható személyek általi fantáziálgatásnál. Nem lesz itt semmilyen kiborg technológia 2030-ra, ahogy a nem lett se holdturizmus és mars terraformálás se!
  • Zoltan21 #11
    Volt már rá példa, hogy valaki, a veséjét adta el, egy iPad-ért:
    http://index.hu/tech/2011/06/03/eladta_vesejet_egy_ipadert/
    Van ennél lejjebb?