Berta Sándor

Asus Vivo Tab RT - Tegra 3 alapokon

Az Asus az első gyártók között jelentette be a Windows RT-s tábláját, amely az iPad készülék és az Androidot futtató modellek komoly alternatívája lehet.

Az Asus Vivo Tab RT szinte könnyűsúlyú versenyzőnek számít a 10 hüvelykes tábla PC-k mezőnyében. A készülékház alumíniumból van és első ránézésre úgy tűnik, hogy kellően masszív is. Az első bekapcsolás után a felhasználónak vagy létre kell hoznia az új Microsoft-fiókját, vagy be kell állítania a meglévőt. Egy külön oktatóanyag ismerteti meg az új Windows érintésvezérlésével.

A készülék fő egysége az Nvidia Tegra 3 chipje, amely kellő teljesítményt biztosít a zökkenőmentes működéshez. Egyedül az alkalmazások megnyitásakor torpan meg egy pillanatra, de a nagy felbontású videókat gond nélkül lejátssza. A 10,1 hüvelykes, Super IPS+ kijelző felbontása 1366 x 768 képpont, kellően világos, nagy betekintési szöggel rendelkezik, de az első tesztek alapján sajnos nagyon erősen tükröződik.


A 2 gigabájt RAM mellett a gépet ellátták 64 gigabájtos SSD-meghajtóval, 2 megapixeles előoldali és 8 megapixeles hátoldali kamerával, Bluetooth 4.0-s, WLAN- és UMTS-modullal, sztereó hangszórókkal, kombinált mikrofon- és fejhallgató-csatlakozóval, micro HDMI-porttal és Micro SD bővítőhellyel. Az UMTS-modul kikapcsolható és konfigurálható, így a felhasználót nem érhetik kellemetlen meglepetések.


Az operációs rendszer a Windows RT, ezt egészíti ki az Office Home & Student 2013 RT Preview. Minden eszközhöz jár három éven keresztül használható 32 gigabájt webes tárhely. A dokkolóegységben van billentyűzet, giroszkóp, NFC-chip és USB 2.0-s port, így a tábla gyakorlatilag notebookká alakítható át. A billentyűknek jó a nyomáspontjuk, de a tesztelők szeirnt lehetnének kicsit nagyobbak. A klaviatúrával kiegészített Vivo Tab RT súlya 1036 gramm. A dokkolóegységbe beépítettek egy akkumulátort, így az üzemidő akár 16 órára is növelhető.


Akadnak persze problémák is. Az egyik, hogy a más Windows-verziók által automatikusan felismert nyomtatóval a Windows RT-nek meggyűlt a baja, illetve hogy az operációs rendszer és a rendszer-visszaállítási partíció összesen több mint 16 gigabájt helyet foglalnak el. Számos alkalmazást előre feltelepítettek, kérdés, hogy ezek közül mennyit használnak majd valóban a felhasználók. A Windows Store kínálatában jelenleg mintegy 500 RT-kompatibilis alkalmazás található, ami nem mondható túl soknak, viszont az örömteli, hogy a háromnegyedük ingyenes. A Windows 8 alatt kiválóan működő programok feltelepítésével felesleges próbálkozni, egyik sem indul el, éppúgy, ahogy a Windows Phone szoftverek sem, de ezen a Microsoft változtatni akar.

Összességében elmondható, hogy az Asus Vivo Tab RT jó alternatívája lehet az Androidot futtató és az iPad készülékeknek, különösen igaz ez a billentyűzet használata esetén. Az egyetlen igazán komoly probléma az ár. A Vivo Tab RT 600 euróba kerül, míg az UMTS-modullal ellátott változat 700 euróba. A dokkolóegységért 130 eurót kell fizetni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • esemve #1
    :DDDD 700+130 eur + 25% áfa + kitudja mi :D Perszee....