Berta Sándor

Jobb a Tegra 3-nál az új Atom processzor

Az Anandtech tesztjéből kiderült, hogy az Intel Atom Z2760 gyorsabb a legfőbb vetélytársának számító Tegra 3-nál, sőt, még kevesebbet is fogyaszt.

Az Anandtech átfogó cikkében szereplő mérési eredmények rámutattak arra, hogy az új Atom méltó kihívója a Tegra 3-nak, bizonyos esetekben pedig annál sokkal jobb. Anand Lal Shimpi, a portál szerkesztője többek között megvizsgálta az egyes CPU-k és GPU-k fogyasztását, a két tesztkészülék az Acer Iconia W510 és a Surface RT volt. Mindenképpen fontos figyelembe venni, hogy a Windows RT jelenleg nem használja ki a Tegra 3-ban rejlő lehetőségeket, különösen igaz ez a chip ötödik magjára, amely az alacsony fogyasztásért felel. Ugyanakkor az Intelnek is komoly nehézségei vannak az új Atom CPU-k energiamenedzselési meghajtóprogramjainak elkészítésével.


Az Anandtech mérései alapján az Atom Z2760 főként terheletlen állapotban fogyaszt kevesebbet, mint a Tegra 3. Az érték a Z2760 esetében 36,4 mW, míg a Tegra 3-nál 70,2 mW. Terhelés alatt az Atom szintén kevesebb áramot fogyaszt - mindez a tesztelő szerint arra vezethető vissza, hogy a chip gyorsabban végzi el a számításokat, így a rá épülő táblagép is gyorsabban energiatakarékos üzemmódba kerülhet. Mindez természetesen kihat az üzemidőre is. Az Intel megoldása bootálás közben is kevesebbet fogyaszt, ez az érték mindössze 0,48 W, míg a Tegra 3-as tábla PC lassabban bootol és a fogyasztása is nagyobb, 1,29 W. A GPU a Z2760-nál 0,22, míg a Tegra 3-nál 0,8 wattot fogyaszt, ezek az értékek azonban az Anandtech szerkesztője szerint túl magasak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Jakuza001 #27
    Errol ne is beszeljek.

    "A Temash SoC APU fogyasztása az AMD szerint 5 watt alatt lesz. A cég több verziót kínál majd eltérő energiaigénnyel, függően attól, hogy a termék kettő vagy négy processzormagot tartalmaz, és valószínűleg az órajelek szempontjából is lesznek eltérések. A vállalat a demonstráció során bemutatta, hogy a Temash elődjének számító Hondo APU (Z-60) milyen teljesítményre képes az Intel Atom Z2760-hoz mérten a Call of Duty: Modern Warfare 2 alatt. A különbség óriási volt, és nem csak a sebességben, hanem az elvileg megegyező beállítás melletti képminőségben is. Az atomos tablet az extrém akadozás mellett rengeteg képhibát is ejtet, illetve a játékban bekapcsolt árnyékok teljesen hiányoztak. A Temash mellett az Atom megítélése biztos nem javul, hiszen az AMD szerint az új IGP kétszer gyorsabb annál, mint amit a Hondo APU használ, így összességében a Temash és az Atom Z2760 IGP-je között tízszeresnél nagyobb sebességkülönbség van."

  • MsUser #26
    Sosem volt nagy szám az Atom sorozat, és megint csak az energia gazdálkodást fejlesztik hogy ne legyen elavult mint az egyébként fiatal elődjei. Több Atom procit is próbáltam, nem győzött meg egyáltalán egyik sem. Olyan PII - PIII érzésem volt amikor a MILLENIUM-al telepített vas nem akart megmoccanni pedig nem terhelte semmi látszólag.
  • HM #25
    Ennyit az atomról

    A tesztben szereplő Z2760 alig jelent meg, már halálra van ítélve. Jön egy win frissítés vagy valamilyen új progi és 1-2 bug előjön, akkor majd lehet nagyokat nézni. Atom, mert megérdemled! Persze tesztelőket lefizetni jövedelmezőbb, mert így sokan vinni fogják ezt a szart.
  • Vol Jin #24
    Ezek szerint tényleg lehet, hogy kell diploma hozzá, mert a tegra3 nem csak úgy ide lett keverve, hanem konkrétan többet fogyasztott, mint az új atom amellett, hogy lassabb is volt.
  • sanyicks #23
    és ha el is gondolkozol az olvasottakon, akkor azt a következtetést vonod le, hogy az atom épphogy odaverte a kifutóban lévő "ócsó" armot (mert a tegrák általában nem a legerősebbek, inkább kompromisszumosak az ár és a teljesítmény között), amin a gagyi os miatt nem is működött rendesen az energiagazdálkodás :D

    Ez olyan tipikus fizetett teszt.
    Tavaly is volt ilyen, akkor is a kifutó armmal hasonlították össze, nehogy "rossz legyen" az eredmény, és még úgy is egy egálra volt képes az atom.
    És akkor még nincs is beleszámolva, hogy az intel soc tutira sokkal drágább lesz mint az arm.
  • HM #22
    Milyen cikk? Ahol 2 procit hibásan ill. nem teljes funkcionalitással teszteltek?
    Egyedül az látható a cikkből, hogy a winRT még nincs kész.

    (Mellesleg egy jövőbeli anand féle intel vs amd vitában jó példa lesz az elfogultságra ez a cikk.)
  • tomcsa4 #21
    Végülis a cikk olvasásához nem kell diploma. Annyi a lényeg, hogy az új Atom minden tekintetben jobb, mint a régi. A Tegra 3 idekavarását figyelmen kívül kell hagyni.
  • Vol Jin #20
    A cikket elolvastad vazzeg?

    Most nem a tavalyi állapotokat kell agyban felidézned, hanem az új helyzetet, amiben feltűnt egy új atom processzor. Ez már kevesebbet fogyaszt. Ráadásul gyorsabb is.
  • Vol Jin #19
    Ha olvasod a cikket, akkor nem ezt a következtetést vonod le. Az atom odaverte az ARM processzort.
  • sanyicks #18
    fordítva, teljesítmény/fogyasztásban sokkal rosszabb az atom.