Berta Sándor

Szoftverrel felismerhető a pulzus változása

A Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) munkatársai egy olyan programot fejlesztettek ki, amely az arc legkisebb mértékű elszíneződése alapján is képes megmondani, hogy valakinek változott-e a pulzusa vagy sem.

Ránézésre gyakorlatilag lehetetlen megállapítani, hogy valakinek éppen emelkedik-e vagy csökken a pulzusa - ezen a problémán segítettek az MIT kutatói egy különleges alkalmazás megalkotásával. A szoftver a bőrről készült videókat elemzi ki és a bőr elszíneződéseit erősíti fel. Az első tesztek azt bizonyítják, hogy a megoldás nagyon pontos. Az új rendszer ugyanakkor nem csak a színelváltozásokat képes felismerni, hanem a mozgásokat is, utóbbiakat felerősítve le is modellezi. A program emellett felismeri az erek mozgását, viszont vannak hiányosságai, a légzésszámot például még nem tudja pontosan kimutatni. A kutatók szerint azonban ez nem jelent komoly gondot, lévén a légzésszám más módon is megtudható.


Az MIT munkatársainak közlése szerint az alkalmazás úgy működik, mint egy sztereó hangrendszernél az equalizer, azaz valós időben felerősít és kiszűr dolgokat, de itt nyilván nem audiofolyamról, hanem egy videófelvételről van szó. Tevékenysége nem zavarja a megfigyelt személy életét, mozgását, ami az egészségügyben nagy előnyt jelent a hagyományos mérési módszerekkel szemben, hiszen sokaknál pont a fehér köpeny látványára emelkedik meg a pulzus. Egy kórházi videórendszerre kötve rosszullétek előtt korai figyelmeztetést adhat, illetve a folyamatos megfigyelést igénylő páciensek, mint például a koraszülöttek kezelésében nagy segítséget nyújthat. A szoftver jelenleg még csak bétaváltozatban létezik, vagyis számos fejlesztésre, finomításra van még szükség.

Egy ilyen program persze nem csak gyógyítási célokra, hanem például egy tömegben "furán viselkedő" emberek kiszűrésére is használható. Az Egyesült Államokban már tavaly októberben tesztelték azt a legújabb bűnmegelőző rendszert, amely az etnikai hovatartozás, nem, kor és egyéb jellemzők, például a hangulatváltozások, a légzésfrekvencia, a beszédben bekövetkező változások, a test- és a szemmozgás, a pulzus alapján próbálja kiszűrni a lehetséges bűnelkövetőket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • 17735 #1
    "Az Egyesült Államokban már tavaly októberben tesztelték azt a legújabb bűnmegelőző rendszert, amely az _etnikai_hovatartozás_, nem, kor és egyéb jellemzők" ... "alapján próbálja kiszűrni a lehetséges bűnelkövetőket"
    Na maj' szólok az ombudsmannak, hogy az ómerikai demokrácia-kormányzati rasszisták már megin' arab és cigány-bűnözést emlegetnek itten igasságtalanul ;)