Berta Sándor

Rákdiagnózisok a virtuális térben

A grazi tartományi klinikán a tavalyi év vége óta alkalmazzák az úgynevezett Tumorboardot, amelynél az orvosok és a betegek videokonferencia-beszélgetéseket folytathatnak, s rögzíthetik az ideális kezelést.

A klinika orvosai hetente egyszer, minden szerdán 13 óra 30 perckor találkoznak a virtuális térben. A Tumorboard rendszerét nem csak onkológusok, hanem más szakterületek képviselői, sebészek és urológusok is használják, a cél ugyanis az, hogy a rákos betegek a legjobb kezelést kaphassák. A kapcsolat titkosított vonalakon keresztül épül fel. A megbeszéléseket mindig egy orvos vezeti és ő kapcsolja az egyes betegeket.


"A kórház informatikai rendszeréből mindig előkeressük a megfelelő információkat és dokumentumokat, például CT-képeket, majd ezután közösen döntünk az ideális terápiáról. A Tumorboard jelentős mértékben növeli az elvégzett munka hatékonyságát, hiszen nem csak hamarabb készül el a diagnózis, de még a lehetséges kezelésekről is gyorsabban döntés születik" - jelentette ki Karin S. Kapp, az egyik orvos.

A megbeszélésen minden fél kényelmese részt vehet, az orvosoknak nem kell kimozdulniuk a munkahelyükről, sem a pácienseknek az otthonukból. Így időt, energiát és pénzt lehet megtakarítanim, ráadásul az egész folyamat gyorsabb, hiszen nincs szükség időpont-egyeztetésekre sem. A Tumorboard ráadásul lehetővé teszi az asszisztensek jobb képzését is, mert ők is jelen lehetnek a megbeszéléseken; van, hogy 30 személy is él a lehetőséggel. Ha az egyik orvos figyelmét el is kerüli valami, a többiek még mindig segíthetnek.


A Tumorboardot a Ciscóval közösen fejlesztette ki a klinika, a költségek körülbelül 150 000 eurót tettek ki. "A röntgen- és a CT-képek Full HD felbontásban jelennek meg" - közölte Achim Kaspar, a Cisco Ausztria vezetője. Az egyeztetések során az orvosok vagy a saját PC-jükről, illetve notebookjukról kapcsolódnak be, vagy a kórházak rendszereit használják. Elvileg lehetőség van akár a határokon átnyúló beszélgetések lebonyolítására is, így az orvosok tanácsokat kérhetnek a külföldi kollégáiktól.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Utokverek #1
    Én tumorboard nélkül is megmondom, hogy az sg.hu trollok a rák a virtuális térben.