Napi Online

Nyomul az informatika az egészségügyben

Egészségügyi megoldást dobott piacra például az SAP, az IBM pedig egész napos konferencián mutatta be, hogyan váltaná le az elavult kartotékrendszereket a kórházakban.

Több nagy informatikai vállalat is fejlesztései középpontjába helyezte az egészségügyet. Az SAP a napokban mutatta be új egészségügyi megoldását. A több modulból felépülő informatikai megoldás lényege, hogy online köti össze a betegeket, a családjaikat és az egészségügyi szolgáltatókat a kórházi kezelés után. A megoldás segítségével a páciensek mobil eszközzel elküldhetik a pillanatnyi egészségügyi állapotukról szóló adatokat orvosuknak, amire újabb, egyéni kezelési tervet kaphatnak, kapcsolódó oktatási tartalmat érhetnek el. A rendszer képes arra is, hogy a családtagok értesítést kapjanak a mobiltelefonjukra, ha a beteg elfelejti bevenni a gyógyszerét.

Az SAP Collaborative E-Care Management elnevezésű szoftver főként a krónikus állapotú betegek életét könnyíti meg, azon csoportét, amely 2020-ra az Egészségügyi Világszervezet szerint az összes betegség 60 százalékát adja majd világszerte. A nyílt architektúrára, meglévő eszközökre épülő szoftver egy biztonságos, zárt online közösséghez csatlakozik. Az SAP termékét elsőként Észak-Amerikában vezetik be.


Az elmúlt héten az IBM is bemutatta az egészségügyet támogató informatikai megoldásait. Az IBM idei Storage Fóruma az egészségügy piaci és intézményi szereplőinek szemszögéből is vizsgálta az adattárolás aktuális kérdéseit. A vállalat bemutatta legfrissebb tárolási és felügyeleti technológiáit, illetve előrevetítették, hogy az intelligens megoldások miként támogathatják az egészségügy ellátórendszerét, az egészségiparban tevékeny cégek üzleti lehetőségeit.

Egy előadáson elhangzott, hogy a magyar egészségügynek csak a képalkotó diagnosztikai tevékenysége évente mintegy 38 000 terabájtnyi adatot generál, a betegek évente 145 millió vényt váltanak be, s bár a rendszer rengeteg helyen rengeteg adatot őriz, ezek összekapcsolása nem megoldott. Nem meglepő módon az is kiderült, hogy az IBM Medical Archive megoldása a teljes kórházi rendszert átfogja, használói a központosított adatkezelés révén jelentős adminisztrációs kapacitásokat szabadíthatnak fel. Az IBM integrált rendszerei nemcsak a betegfelvétel és -ellátás folyamatainak gyorsításában, de az átlátható készletgazdálkodás kialakításában is segíthetik az intézményeket. Az eszközgazdálkodási szoftverek naprakész információt adnak a kórházak és egészségügyi szolgáltatók teljes eszközparkjáról, a defibrillátortól a kerekesszéken át az épületet kiszolgáló berendezésekig.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!