SG.hu

Egyre több az ingyenes számlázóprogram

Egy vállalkozás életében a számlázás a mindennapi működés része. Egy kötelező feladat, amit mindenki szeretne a legegyszerűbben és a lehető legolcsóbban megoldani, a törvényi előírások betartásával. Ezt az igényt próbálják kiszolgálni a különböző számlázó programok, amelyek közül egyre több ingyenesen is elérhető. De vajon valóban ingyenesek-e ezek a programok? Igaz-e ezekre is az „olcsó húsnak híg a leve” állítás? És felvehetik-e a versenyt fizetős társaikkal?

A számlázás a vállalkozás tevékenységének alapja. Számlázni szükséges. Ugyanakkor a kézzel írt számlák kora leáldozóban van. A kézi számlázás nehézkes; újra és újra fel kell vinni a partner adatait, számológéppel kell kiszámolni az ÁFÁ-t, a fizetési határidőt a naptárból kell kinézni, így jóval több a munka és a hibalehetőség is. A számla, mindezek mellett, befolyásolja a vállalkozásról kialakult képet. A kézzel írt, tépett szélű számla pedig közel sem a profizmusról árulkodik. Abban tehát nagy az egyetértés, hogy számlázó programra szükség van. Innentől kezdődik azonban a dilemma.

"Az ingyenes számlázó programokról általában elmondható, hogy az alap programoknál is kevesebb funkcióval rendelkeznek, így például nem megoldható bennük több felhasználó kezelése, az előlegszámlázás, a vonalkód kezelése vagy épp az egyes vevőkhöz kapcsolódó alapértelmezett fizetési mód és a megjegyzések tárolása. A használati idejük általában korlátozott, de olyan programok is vannak, amelyeknél maximalizálva van a kiállítható számlamennyiség, vagy a program használata közben különböző hirdetések jelennek meg a felhasználó képernyőjén” – mondja Dr. Ransburg Beatrix, a rEVOLUTION kisvállalati üzletágvezetője.

"Mindezen hátrányok ellenére az ingyenes programok nagy segítséget nyújtanak a kipróbálásban, a kézi számlázásról a számlázó programra való átállás során. Segítségükkel meg lehet tapasztalni a különböző funkciók előnyeit, hátrányait, segít a felhasználó tudatosságának növelésében, hogy amikor letelik az adott idő, tudja, mire is van pontosan szüksége.”

„Az ingyenes számlázó programok használatának legfőbb veszélye nem magukban a programokban, hanem a mögöttük álló cégekben rejlik. Nem mindegy ugyanis, hogy az adott programot ki kínálja. Vajon a következő törvényi változás életbe lépésekor is piacon lesz-e még az adott cég, és biztosítja-e továbbra is a program törvényi megfelelését? Ha igen, akkor mindezt milyen feltételekkel és milyen áron? Naponta tapasztaljuk, hogy az adóhatóság, ellenőrzés esetén az első dokumentumok között kéri be a számlázó szoftver törvényi megfelelőségi nyilatkozatát a szoftver készítőjétől."

"Az ingyenes program kiválasztásakor is érdemes tehát hosszú távon gondolkodni, és alaposan felmérni a piacot, hogy stabil, megbízható cégről van-e szó, számíthatunk-e arra, hogy szükség esetén rendelkezésünkre fog állni. Az is lényeges, hogy van-e továbblépési, fejlesztési lehetőség, az adott cég tud-e jobb, fejlettebb programot kínálni. Nem mindegy, hogy ez esetben teljesen új programot kell-e vásárolni, vagy bizonyos modulok megvásárlásával költséghatékonyan bővíthetjük a már meglévő programot” – mondja Dr. Ransburg Beatrix.

„A legegyszerűbb, fizetős számlázó programok ára nagyjából 5.000 – 10.000 Ft között mozog évente. Fő előnyük az ingyenes verziókhoz képest a magasabb funkcionalitás, valamint az időben és mennyiségben egyaránt korlátlan használat. A programok többsége rendelkezik demó verzióval, aminek a segítségével ki lehet próbálni az egyes funkciókat. A törvényi előírásoknak való megfelelést a programok fejlesztői garantálják az adott időszakban, és többségük nagy hangsúlyt helyez a termékek folyamatos fejlesztésére is.” – sorolja a fizetős szoftverek előnyeit Dr. Ransburg Beatrix. „A számlázó programok általában korlátlan ideig használhatók, akkor is, ha az ügyfél nem fizeti rá a terméktámogatást, ekkor azonban nincsenek frissítések és a fejlesztő cég nem tudja garantálni a törvényi megfelelőséget, sem pedig a megfelelőségi nyilatkozat kiadását.”

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Hammer2 #8
  Most próbálgatom a Billzone online számlázóprogramot és annak ellenére, hogy az ingyenesben is van e-számla, teljesen jónak tűnik. Eddig egy komoly negatívumot tudok mondani: a borzalmasan hosszú regisztrációs folyamatot. :)
  Utoljára szerkesztette: Hammer2, 2016.01.20. 09:17:53
 • N Ancsa #7
  én az AXEL-t használom, ami nem ingyenes, de cserébe mindent tud, és nagyon segítőkészek
 • shamanist #6
  Naturasoft.
  A volt kollégám vette, mert olcsó volt.
  Egyszerűen lehet feltölteni. Semmi bonyolultság nincs benne. Tényleg jó!!!

  A negatívum, hogy évente fizetni kell 3600Ft.-ot, mondván hogy anélkül nem frissül a program. Anno ezt miért nem közölték velünk?

 • krisz777 #5
  Clearadmin-nal ingyenesen lehet számlázni akármennyit. Csak plusz modulokért kell fizetni, amik megkönnyítik pl. az adatbázisokban való keresést. Ezt használtuk sokáig, de amikor gyártási modul kellett már, akkor lecseréltük. De csak ezért, különben nagyon jó kis cucc.
 • caprocorno #4
  Én a naturasoft termékeit használom és használtatom. Teljes megelégedettséggel, könnyedén és msjdnem ingyen használjuk. Jó ez most vicc így, mert van ára, de tényleg nevetségesen olcsó a mai világban. Pl. egy forintszámla program 6.500 Ft. Van update, és telefonos segítség is bármikor. Egy másik gépre átvinni kb 5 perc minden bevitt adattal együtt. Én csak ajánlani tudom!
 • Tetsuo #3
  Igen, de a szamlazoprogram kozott emiatt nem kell kulonbseg, gondolom.
 • fityisztma #2
  Mongyuk nekem mindegy, de mégis mit értesz a közepes forgalmon?
  Egy Alsóvadászi butik forgalma is másként fest közepes forgalomként, meg egy Bpest Váci utcai is. ...... A kettő érték között lehet vagy 30milla.
 • Tetsuo #1
  A fizetosek kozul mik ajanlottak egy kisvallakozas szamara, mondjuk egy kozepes forgalmu butiknak?