MTI

Megérik-e a pénzüket az internet óriásai?

Bár a Facebook üzleti forgalmát sohasem tették közzé, piaci értékét tavaly 50 milliárd dollárra becsülték. A kedvezményes csoportosított beszerzésekre szakosodott Groupont két év után egyesek 15 milliárd dollárra taksálják. A Twitterért versengő Google és Facebook hírek szerint 8-10 milliárd dollár körüli felvásárlási ajánlatokat tett a csiripek portáljának.

A párizsi Le Monde megpróbálta körüljárni, hogy "megérik-e a pénzüket" a hirtelen felfutott új internetes cégek. A közösségi portálos számítógépes játékokat fejlesztő Zynga 10 milliárd dolláros értékelést kapott egy készülő részvénykibocsátás kapcsán, a Spotify svéd online zeneportál 100 millió dolláros tőkeemelésre készül, amivel értékét 1 milliárdra emelné. Hasonló számok keringenek a Web Demand Media online tartalomszolgáltató vagy a LinkedIn szakmai közösségi portál tőzsdére vitelének tervével kapcsolatban. Tíz évvel az első internet-buborék kipukkadása után egy újabb kezdene dagadni?

A szakértők, akik tanúi voltak annak, hogyan pattant szét az első buborék 2000 márciusában a New York-i tőzsdén, majd 2000 szeptemberében az európai piacokon, ma általában nem tartanak attól, hogy megismétlődik a folyamat. Pierre Kosciusko-Morizet, a Priceminister internetes marketingcég vezérigazgatója például így fogalmaz: "Buborékról akkor beszélünk, amikor egy cég piaci értéke kezd elszakadni belső értékétől. 2000-ig sok vállalkozás talált könnyen befektetőket annak ellenére, hogy nem volt jövedelmező. Ma más a helyzet: a most gazdát cserélő vagy felértékelődő cégek, mint a Facebook, nyereségesek." A Facebook már 2009 szeptemberében bejelentette, hogy mérlege pozitív, hasonlóképpen pénzt hoz a Zynga is.

Ám akadnak egyes kiemelkedően magas becslések, amelyek mégis problematikusak. "A Facebooknak tulajdonított 50 milliárd dolláros érték mintegy 150-szerese a várt adózás előtti eredménynek, ami jóval több, mint a szokásos arány" - ismeri el Kosciusko-Morizet. Mivel a cégek nem közlik részletes mérlegüket, a közkézen forgó számok nem egyszer csupán a következő évre vonatkozó becslések. Így például a Groupon 2011 évi bevételeit állítólag máris 4 milliárd dollárra taksálják, a Zyngáét 1 milliárdra.

Philippe Collombel, a Partech International kockázati befektetési alap illetékese szerint "a Facebook és a Groupon esetében nem buborékról van szó, hanem fogadásról, amelynek lehet győztese és vesztese is". Corinne Lejbowicz, a Leguide.com vezérigazgatónője pedig úgy fogalmaz, hogy a két portál "a háló leghihetetlenebb jelensége: olyan gyorsan fejlődtek, hogy szinte minden versenytársukat megölték, ez magyarázza felértékelődésüket".

"A pénzemberek kis számú kiválasztott cégbe ruháznak be, feltételezve, hogy néhány év alatt megismételhetik a Google sikerét. Ebből kiindulva a Facebook értéknövekedése már nem tűnik olyan őrületesnek, különösen azért nem, mivel a közösségi portál meg is teremti magának a Google detronizálásához szükséges eszközöket, és az internetezők hálóra lépésének fő kapujává válik" - fejtette ki Virginie Lazes a Bryan Garnier befektetési bank részéről. A Google alig 12 év alatt a világ egyik legjövedelmezőbb cégévé vált és továbbra is olyan gyors ütemben bővül, mint egy frissen létrehozott innovációs start-up cég. 2010-ben üzleti forgalma 30 milliárd dollár volt, ami 24 százalékos növekedésnek felelt meg, profitja pedig 30 százalékos ugrással elérte a 8,5 milliárd dollárt.

Az ilyen felértékelődéseket a befektetők megújult aktivizálódása is magyarázza. Lazes szerint "több mint két évvel a pénzügyi válság kezdete után a befektetők kockáztatási hajlandósága visszatért, ismét vonzzák őket az úgynevezett növekedő cégek". "Azért igyekeznek részt venni a tőkeemelésekben, mert a cégek tőzsdére vitelének előjátékát látják bennük, és úgy számolnak, hogy a művelet nyomán jelentősen megnövelhetik kezdeti befektetésük értékét" - hangsúlyozta a Le Monde-nak Collombel.

Ezzel az önmagát tápláló folyamattal párhuzamosan kialakul a befektetők új - business angels becenévvel illetett - csoportja, amelynek tagjai a legkisebb ígéretes induló start-up cég körül is pezsgést teremtenek. "Az Egyesült Államokban a Google, a Facebook és Groupon vezető alkalmazottainak százai adták el a másodlagos piacon az őket beosztásuk révén megillető, kedvezményes áron vásárolt opciós részvényeiket, milliomossá váltak és a start-up cégekbe befektetve próbálják megismételni a sikert. Így valóságos verseny folyik a befektetési alkalmakért, ami hozzájárul az ugrásszerű felértékelődésekhez" - fejtette ki Collombel.

A spekulációt erősíti az is, írta a Le Monde, hogy egyes internetes és informatikai óriások valóságos pénzhegyeken trónolnak. Az Apple és a Microsoft egyaránt mintegy 50 milliárd dollárral rendelkezik, a Google tartalékai 35 milliárd dollárt érnek el. Ezek a cégek a technológia élvonalában járnak, ami döntő előnyt jelenthet, vagy lehetővé teheti a felzárkózást akkor is, ha a közösségi portálok vagy a mobiltelefónia gyorsan változó terepének valamelyik szegmensében időlegesen lemaradnának. Sokan számítanak arra, hogy éppen ezért az élen haladó óriáscégek konkurenseik felvásárlására készülnek, ez is doppingolja a piac érdeklődését. Amikor a Groupon közölte, hogy a Google vásárlási ajánlatot tett rá, ez növelte körülötte a spekulációt. Az ajánlat 6 milliárd dollárról szólt a hírek szerint.

Ám ez a láz, írja a francia lap, a Szilicíum-völgyre korlátozódik, Európában nincs szó buborékról. Kosciusko-Morizet szerint, akinek saját vállalatát tavaly a japán Rakuten online kereskedelmi- és utazási cég vásárolta meg, a vételár általában tíz-tizenötszöröse az érintett cég adózás előtti eredményének. Az áruk magas, de nem irreális, a befektetők nem vesztik el a fejüket - vagyis az internet nagyjai "megérik a pénzüket", legalábbis a dolgok jelenlegi állása szerint.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • who am I 7 #12
  Hidd el, h nem menne az az autó még vízzel...főleg nem sóssal.Mert ugye gondolom, nem az autóba szeretnéd löttyinteni, az utolsó liter iható vízet..
 • AZTA #11
  Alternatív üzemanyag? Na látod az senkinek nem érdeke, menne az az autó vízzel is már elhiheted de azon iszonyat nagy pénzt buknának..
 • Szefmester #10
  Egyszóval a válasz: Nem!

  Persze hogy nyereségesek, hiszen mit is csinálnak valójában a f*sbúkosok? Lenyelik a hasznot a fejlesztőktől, és pár reklámot kell pluszba elhelyezniük az oldalon. Adtak egy vázat, és a felhasználók/fejlesztők azok akik a tényleges munkát végzik. Persze a Zynga a másik része a dolognak. Minimális munkával akarnak nagy pénzt keresni, ami sajnos megy is nekik. Pedig csak azt csinálják mint a kínaiak. Ellopnak minden ötletet és pofátlanul felhasználják, majd szép pénzeket nyelnek be a -tulajdonképpen- átvert vásárlóktól.

  Durranjon az a rohadt lufi, és legyenek olyanok a piacvezetők akik valami valóban hasznosat és egyedit alkotnak!
 • ppista #9
  Az lehet, de legalább jó érzéssel töltheti el őket, hogy emberek millióinak segítettek.
  Tudom, naív vagyok, hiszen gennyes ez a világ.
 • Komolytalan #8
  Azért ha több reklám megy az ő rendszerükön keresztül mint a Google-én, meg 30%-ot kapnak pl a Zynga játékainak bevételeiből, az minimum felveti a nyereségesség gyanúját.
 • mad mind #7
  "Ma más a helyzet: a most gazdát cserélő vagy felértékelődő cégek, mint a Facebook, nyereségesek."
  Ha egy cég sose adta ki üzleti forgalmát, akkor nem jelenthető ki bizonyosan, hogy nyereséges.
 • Amergin #6
  "Megérik a pénzüket". Az tuti.
 • Doktor Kotász #5
  Ezek mind lufik.
 • Rotyoka #4
  Te se foglalkozz soha pénzzel..
 • Komolytalan #3
  Kutatásba befektetni olyan, mintha bemennél a kaszinóba és nem is színre, de számra raknád a pénzedet. Nagy eséllyel bukta, kicsi eséllyel több 10x haszon. Ez nem alternatívája mondjuk az ingatlan piacnak.