Berta Sándor

1,6 milliárd dollárért kelhet el az Ancestry.com

Amerikai sajtóértesülés szerint a Permira nevű európai cég komoly összegért vásárolhatja fel a világ legnagyobb családfakutatási portálját, amelyet napjainkban kétmillió ember használ.

A családfakutatási oldalt 1990-ben hozta létre a Brigham Young Egyetem két egykori hallgatója, akik a platform segítségével idén nyárig 10 milliárd adatcsomagot gyűjtöttek össze, ezek alapján pedig közel 40 millió családfát állítottak fel. A családfakutatás egyre népszerűbb világszerte, így nem csodálkozhatunk azon, hogy sokan nem sajnálták kifizetni az oldal üzemeltetői által évente kért 20-60 eurónak megfelelő összeget. Aki még részletesebb kutatást szeretne, az további havi 22 eurónak megfelelő összegért betekintést nyerhet többek között a nemzetközi archívumokba, az Amerikai Egyesült Államok népszámlálási adatbázisába és az évtizedekkel ezelőtt a kivándorlókat szállító hajók utaslistáiba.


Úgy tűnik, hogy a családfakutatás egyre inkább kifizetődő üzletnek számít. Az Ancestry.com - a leányvállalataival együtt - az idén várhatóan 475 millió dolláros forgalmat bonyolít majd, s az adózás előtti nyeresége elérheti a közel 160 millió dollárt. A világszerte több mint 1000 embert foglalkoztató cég 2009 óta jelen van a tőzsdén is és így közel 100 millió dolláros bevételre tett szert. A társaság európai központja Luxemburgban, az egyesült államokbeli pedig Provóban (Utah) található. A szolgáltatás jelenleg 15 országban érhető el és leginkább az angol nyelvű régiókban számít sikeresnek.

A platformra számos óriáscég felfigyelt, közülük is kiemelkedik a ProSiebenSat.1-Media tulajdonosának számító Permira, amely 1,6 milliárd dolláros, illetve részvényenkénti 32 dolláros ajánlatot tett. A tranzakció várhatóan a jövő év elejéig lezárulna. A felvásárlást az Ancestry.com felügyelőtanácsa már engedélyezte, annak ellenére, hogy a Permira jelezte: kivezetné a tőzsdéről a cég részvényeit és ez komoly veszteséget jelentene.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!