Gyurkity Péter

11%-ot jósolnak a Windows Phone platformnak

Bár a Microsoft mobil operációs rendszere egyelőre a 2-3 százalékos szinten vitézkedik, piackutatók szerint az évtized közepére akár a 11 százalékot is elérhetik. A cég egyelőre nem siet közölni az eddigi adatokat.

A Windows Phone 8 hivatalos megjelenése óta már eltelt több mint egy hónap, mégsem ismerjük a pontos számokat, Redmondban ugyanis egyelőre csak az arányokat osztják meg a nagyközönséggel, ezzel is igyekezve igazolni az előzetes várakozásokat és optimizmust. Steve Ballmer mindössze annyit árult el, hogy november folyamán négyszer annyi készülék kelt el, mint egy évvel korábban, egy Twitter-bejegyzésből pedig megtudhattuk, hogy a Windows Phone appokból is kétszer annyit töltöttek le ugyanezen időszak alatt.

Az IDC most némi hiányt pótolt azzal, hogy egészen 2016-ig megpróbálták előre jelezni az egyes mobil platformok várható piaci részesedését, a listával , pontosabban az arányokkal pedig némi meglepetést is okoztak. Véleményük szerint ugyanis az Android globális szinten 68-ról nagyjából 64 százalékra szorulhat vissza, a Windows Phone pedig 2-ről elérheti akár a 11 százalékot is - ehhez azonban mostantól számítva négy évre lesz szükségük. A Blackberry ugyanezen idő alatt stagnálni fog, az Apple iOS pedig a 19 százalékos szelet mellett maradhat.


Egyelőre nem sok jel utal arra, hogy a Windows Phone 8 képes lehet minderre. A szoftvercég minden bizonnyal joggal tartja meg magának a pontos adatokat, bár a korábbi készülékek, valamint az újonnan piacra dobandó olcsóbb változatok esetében a WP 7.5 is számíthat némi sikerre. Tajvani források szerint az ottani OEM-gyártók elsősorban ilyen példányok leszállítására kaphatnak majd megrendeléseket a Nokiától, a finn cég pedig 2013 során végig erre koncentrál majd - legalábbis ami a szigetországi partnereit illeti.

Mivel a WP 7.5 várhatóan nem lesz hosszú életű, a főszerep mindenképpen a 8-as verzióra, illetve annak esetleges utódaira marad majd - a piac jelentős szeletének megszerzése egyik esetben sem lesz gyerekjáték.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • rudymester #13
    No akkor most mindenki írja fel az adatokat, 4 év múlva meg összeülünk bográcsozni és megbeszéljük az adatokat. :)
  • hurkaur #12
    He he, csak nem egy szakmabeli? :D
  • NEXUS6 #11
    Amúgy badából a 3. negyedévben többet adták el, mint WP-ből!
    Szal?
  • NEXUS6 #10
    És a többi Windózfón? Akik Nokián kívül gyártanak ilyet?
  • NEXUS6 #9
    Dúrva is a telefonos porszívóügynökök sorsa!
  • hurkaur #8
    Umm, meló indokolta, tehát nem merő szórakozásból vettem.
  • fergusonpapa #7
    jól megy..
  • hurkaur #6
    Nekem ugy 2 oraja jott meg a htc 8x, i4s most kicsit pihen. :)
  • Sequoyah #5
    Ma reggel -5 Celsius fok volt, most -2-t mutat a hőmérő. 6 óra alatt 3 fok, az óránként 0.5 fok növekedés. Ez azt jelenti, hogy 2016-ra (legyen ez 3 év) több mint 500 Celsius fok lesz a hőmérséklet, és senkit nem fog érdekelni milyen telefonja van.
    Na kb ennyit érnek ezek a jóslatok, amik semmit (kereslet, felhasználói szokások, gazdaság állapota, technológiai fejlődés stb...) nem vesznek figyelembe a görbe pillanatnyi meredekségén kívül. A görbét meghosszabbítani a végtelenbe én is meg tudom...
  • M2 #4
    Ha már jósolunk, szerintem Nokia 2-10%, Apple szintén 5-10% (nincs belőle olyan olcsó verzió, mint a Nokiából is lesz), többi Android 80-93%. Ja és csak okos-telefonok lesznek.