Gyurkity Péter

Elrajtolt a Windows Phone 8

A Microsoft hivatalosan is bemutatta legújabb mobil operációs rendszerét, ismertette annak új funkcióit, több új szolgáltatással és támogatott nyelvvel bővítve a kínálatot, számos országban elérhető online bolttal.

A bemutatót fontos számokkal nyitották meg, eszerint immár 120 ezer különböző appot találunk a Windows Phone szoftverboltjában, amely idén ősztől 50 különböző nyelven, összesen 191 országban lesz elérhető. Ők az ikonok helyett a felhasználót helyezik a középpontba - ezzel igyekeznek tehát elhárítani a megszokottól eltérő kezelőfelület miatti aggodalmakat.


A skálázható csempék mellett új locksreen is érkezik, mégpedig integrálható Facebook, SMS, stb. ikonokkal, a könnyebb kezelhetőség érdekében. A Skype jelentőségét kiemelik, ami nem meglepő azok után, hogy a szoftvercég felvásárolta annak fejlesztőjét, ami pedig a teljes kínálatot illeti, szerintük az 50 legnépszerűbb appból 46 már most is megtalálható a platformon, ezzel tehát nem lesz gond. Mindezt újabb szolgáltatásokkal egészítik ki, így például a 2013 elején befutó Pandora egy évig biztosít reklámmentes módon zenei tartalmakat, míg a Data Sense a havi adatforgalmat méri (és biztosít szerveroldali adattömörítést), a Kid's Corner révén pedig letilthatjuk a platform bizonyos funkcióit, a fiatalok védelme érdekében (ennek használata esetén PIN-kóddal zárjuk el a fontosabb részeket, míg a korlátok közé szorított gyereksarok balról simítva elérhető).

A Rooms funkcióval kapcsolatainkat további csoportokra oszthatjuk, ez leginkább a BlackBerry Groups és a Google+ köreire hasonlít, így értelemszerűen a tartalommegosztásban és a közösségi opcióknál jöhet jól. A SkyDrive és az Xbox Music a Windows, az Xbox, valamint a Windows Phone platformokon egyaránt szinkronizálható, az első készülékek (Nokia Lumia 920, Samsung Ativ S, illetve HTC 8X) pedig még a héten elérhetővé válnak az európai kontinensen, novemberi globális megjelenéssel.


A Londonban tartott rendezvényen az előfizetéshez kötött árakról is beszéltek, amit hamarosan a szolgáltatók (EE, Vodafone, O2, Three) véglegesítenek majd. Az új SDK egy nappal a bemutató után jelenik meg, a Windows Phone 7.8-ra azonban még várni kell, ez a pletykák szerint 4-6 héten belül követi majd az új élharcost.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)