Berta Sándor

Élet Julian Assange árnyékában

Jacob Appelbaum pontosan tudja, hogy milyen az, ha valakit megfigyelnek. A programozó és hacker csupán 28 éves, de máris elég tartalmas életet tudhat maga mögött. A Tor rendszer fejlesztőjeként és Julian Assange barátjaként kiváltotta a hatóságok érdeklődését.

Jacob Appelbaum sokat utazik szerte a világban, legutóbb éppen egy berlini rendezvényen tartott előadást az Anonymous csoportról. Az amerikai férfi @ioerror néven twitterezik és korábban a Rolling Stone magazinnak úgy nyilatkozott: csupa őrültből álló családban nőtt fel. Mindez közel sem volt túlzó kijelentés, lévén az édesanyja paranoid skizofréniában szenved, az édesapja pedig heroinfüggő volt. A fiatal Appelbaum sok időt töltött egy nevelőotthonban és állítása szerint az internet az egyetlen oka annak, hogy még él.

"Az, hogy mit viszek magammal attól is függ, hogy éppen honnan érkezem valahová és hová tartok. Néha különleges laptopokkal vagy merevlemezekkel utazom bizonyos országokba, de előfordul az is, hogy a notebookomban nincs HDD. De erről nem szeretnék többet mondani, elég pocsék dolog ugyanis, amikor valakit a saját országának 25 különböző biztonsági hivatala ellenőriz, csak azért, mert Julian Assange barátja. Még mindig különleges módon védem a magánéletemet. A szélsőségesek általi fenyegetettség egy valódi probléma és ráadásul az állam sem véd meg engem, hanem ehelyett terrorizál. Mindez arra kényszerít engem, hogy postafiókot használjak, mert nem akarom, hogy bárki megtudja hol lakom. Ez az állami terror megváltoztat. Lehetetlen azt hinni, hogy bármikor is véget fog érni ez az egész. Már nem igazán hiszek az ellenőrzések végében, de még, ha így is lesz, akkor is úgy gondolom, hogy helyesen cselekszem, amikor támogatom a barátaimat, különösen Juliant" - hangsúlyozta Jacob Appelbaum.


A programozó és hacker szerint a cenzúra elleni küzdelemben bárki részt vehet, aki használja a Tor nevű hálózatot. A felhasználók azzal is segíthetnek, ha a számítógépeikből Tor-csomópontokat csinálnak, így ugyanis másokat megvédhetnek a cenzúrától. Aki ma a cenzúra ellen akar harcolni, az kényelmesen megteheti ezt a kanapéján ülve.

"Akik meg akarják védeni a magánéletüket azok a legjobban akkor járnak el, ha lemondanak arról, hogy állandóan magukkal vigyék a mobiltelefonjukat, különösen az okostelefonjaikat. A törvényhozás ugyanis azzal még lépést tudott tartani, hogy olyan jeladókat viszünk magunkkal, amelyekkel telefonálhatunk is. A legjobb megoldás az, ha egyáltalán nem használunk mobiltelefont. A másik alternatíva, hogy teljesen új alapokon kell használnunk a mobil távközlést, úgy, hogy az ne legyen kémtechnika is egyben. De mondok mást: nevezzük át a Facebookot Stasibookká. Miként éreznénk magunkat, ha ezek után állandóan mindenkinek tájékoztatást adnánk a tevékenységeinkről?"

"Félelmetes ha belegondolunk, hogy egymást ellenőrizzük. Gyakorlatilag privatizáltuk és demokratizáltuk a Stasi-államot. Nem kellene egy olyan presztízskonzum-társadalomban élnünk, ahol mindig az a cél, hogy jutalmat kapjunk azért, mert embereket jelölünk be a fotókon. A technológiákról való lemondás nem jelentené azt, hogy elfogadjuk a megfigyelési államot, hiszen más alternatívákat kellene kifejlesztenünk. Amennyiben létezne egy öngyilkosságot lehetővé tévő eszköz, azt sem kellene használnunk csak azért, mert van. nem vagyunk kötelezve arra, hogy egymást ellenőrizzük" - közölte a fejlesztő.


Appelbaum úgy vélte: rendkívül sok készülék és dolog, amivel kapcsolatba kerülünk, nevezhető kémeszköznek. Aki nem szeretné, hogy jelentsenek róla, annak nagyon sok termékről és szolgáltatásról le kell mondania, vagy kompromisszumokat kell kötnie. Aki az Egyesült Államokba akar utazni, annak alá kell rendelnie magát az ottani megfigyelési rendszernek. A programozó hozzátette: remélhetőleg a jövőben olyan eszközeink lesznek, amelyek nem a cégek tulajdonába tartoznak majd, hanem a mi tulajdonunkba. Ez egyaránt igaz az operációs rendszerekre és a szoftverekre is. Szabad szoftvereinknek kell majd lenniük. Rajtunk fog állni, hogy megváltoztassuk őket olyanná, amilyenné akarjuk, hogy azt tegyék, amit mi akarunk és hogy megértsük miként is működnek. Ez nem lehetetlen, az emberek folyamatosan megváltoztatják a prioritásaikat, például ez történik akkor is, amikor gyerekük születik.

Appelbaumot 2010 augusztusában több órán át hallgatták ki az amerikai bevándorlási és vámhivatal (ICE), valamint az amerikai hadsereg képviselői. A hivatalos indoklás az volt, hogy "csupán egy szúrópróbaszerű biztonsági ellenőrzésről van szó". Az akcióban résztvevők - dokumentumok után kutatva - átvizsgálták Appelbaum poggyászát és elektronikus eszközeit, valamint egyfolytában a Wikileaksről, illetve Julian Assange tartózkodási helyéről kérdezték. Ügyvédet nem hívhatott, lefoglalták mindhárom mobiltelefonját, majd végül szabadon engedték. Később egy konferencián két FBI-ügynök kérdezgette, az amerikai igazságügyi minisztérium tavaly októberben pedig azt követelte a Google és a Sonic.net vezetőitől, hogy haladéktalanul adják ki Jacob Appelbaum levelezését. A szaktárca nem az e-mailek tartalmára volt kíváncsi, hanem arra, hogy a férfi kikkel tartott kapcsolatot, a minisztérium ugyanis a Wikileaks informátorait kereste.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Asperot #12
    „Nem korszerű de baszomsok fegyvere van és iszonyú embertömeget tud mozgósítani” Ez Irak ellen sem volt elég. Nem sok hanem jó fegyverekre lenne szüksége. Embertömeg? Kell is ha ismét úgy akar harcolni hogy gyerekeket futtatnak az aknamezőkre.
    Kína a legnagyobb felvásárlója. Ja, ez ami Iránnak fontos. Kínának meg az hogy gazdasági érdekei ki legyenek szolgálva. Oroszok dettó. Ezek az érdekek arról szólnak hogy pénz jöjjön be, nem pedig arról hogy azt lövöldözésre költsék.
    Bizony, bizony te jó ég. :)
  • finizlik #11
    Milyen töriről beszélsz? A történelem könyvekben az USA hős Izrael pedig sosem indított háborút. A valóság más picit.

    Irán nem erős? Nézd meg a haderejét. Nem korszerű de baszomsok fegyvere van és iszonyú embertömeget tud mozgósítani.

    Nem csak nyilatkozattal.. Kína a legnagyobb olaj felvásárlója ezért ő fegvyeresen is képes támogatni, mert ha akadozik az olaj egy esetleges háború miatt az Kínának pont ugyan olyan rossz mint Iránnak a háború. Oroszoknak meg kurva nagy befektetéseik vannak Iránba, elég ha ránézel arra ki pénzeli az atomprogramjukat.

    "Röviden összefoglalva: Ó te jó ég."
  • Asperot #10
    Töri tabu?
    óó hát persze. :D Iránt is kérték hogy ugyan szegje már meg a szerződést.
    Irán erős. Aha, az. Mint Irak.
    Kína és az Orosz támogatják? Persze. Pár nyilatkozattal.
    Röviden összefoglalva: Ó te jó ég.
  • finizlik #9
    Nem csak agresszorok voltak. Oda mentek hozzájuk egy hadsereggel még jóhogy megtámadják őket a Japánok mivel legjobb védekezés a támadás. Ugyan ezt akarják eljátszani most Iránnal csak Irán nem hülye. Ő már jogosan is megtámadhatta volna az USA-t (pl a légtérsértés hadi célokból stb) de nem tette. Totálisan nyugodt pedig USA és az összes csatlósa basztatja, de megtámadni nem merik mivel Irán erős és Kína és Oroszország is támogatja.

    Mellesleg PH-nál tudták hogy jönnek a Japánok a repcsikkel csak elintézték annyival hogy MADÁR RAJT lát a radar.. Érted.. Madár rajt.
  • Asperot #8
    LOL! Mindez hogy működött? Felhívták a japcsikat hogy kellene kicsit bombázni minket? :D
  • nlght #7
    anno Pearl Harbor is az amerikai elnök tudomásával zajlott le, csak kellett egy pofon, ami miatt meg tudta magyarázni a népnek, hogy ezért megyünk háborúzni és nincs itt semmi világuralmi törekvés, persze azóta No. 1. szereplő a világpolitikában és ő uralja szó szerint a fél világot (mert a Csendes-óceán főleg az amerikai flotta hatása alatt van, a többiről már nem is beszélve)
  • sanyicks #6
    minket nem is kéne lerohanniuk... remek államférfiaink megfelelő összegért bármit odaadnának/odaadnak nekik.
  • TommyGun #5
    Lehet Assagne egy kokler de azért takarodjon már az USA is a picsába, mit képzel magáról? Lerohan országokat olajért? Még jó hogy nekünk nincs...kitalál magának háborúkat hogy megszáljon országokat, meséld már el nekem hány olyan országot nem szált eddig meg ahol nincs olaj? Hadifogjokat kínoznak a nagyrabcsült és tisztelt amerikai katonák? Takarodjanak már...titokban háborúkat drogbárókat és még ki tudja mit pénzel a CIA hogy infóhoz jusson? 911-et már else hiszem hogy nem a CIA rendezte meg, ajánlom a Loose Change című filmet mindenkinek...
  • Inquisitor #4
    A fazon paranoid, akkor biztos a publikus levelező rendszereken tartja a kapcsolatot a Wikileakses meg egyéb haverjaival. Van ám TOR alapú levelező és chat rendszer, meg sok egyéb okosság. Nem véletlenül csesztetik miatta.
  • shandix #3
    *kokler