Berta Sándor

16 éves felhasználó adatait adta ki a Skype

Minden jel arra mutat, hogy a jelenleg a Microsoft tulajdonában lévő népszerű VoIP-szolgáltató egy magán biztonsági cégnek adta tovább a PayPal ellen két évvel ezelőtt végrehajtott DDoS-támadás egyik résztvevőjének személyes adatait.

A PayPal 2010 decemberében blokkolta a Wikileaks adományszámláját, azonban a cég néhány nappal később feloldotta a blokádot a felhasználói tiltakozások miatt. A Wikileaks-hívek ennek ellenére jelezték, hogy számítógépes támadásra készülnek és az akcióban több ezren vehettek részt, köztük sok tinédzser is. A PayPal munkatársainak sikerült rögzíteniük a résztvevők IP-címeit és ezeket az adatokat átadták az FBI-nak. A hivatal letartóztatta az Anonymous csoport számos tagját és támogatóját, s 2011 júliusában is folytatta a razziákat.

Most ismertté vált, hogy a Skype is szerepet játszott az egyik támadó lebuktatásában. Joep Gommers, az iSIGHT Partners globális kutatási igazgatóját kifejezetten a támadások kivizsgálásával bízta meg a PayPal. Nyomozásai során rábukkant egy Skype-nicknévre, amelynek kapcsán felvette a kapcsolatot a VoIP-szolgáltató képviselőivel, akik aztán - bármilyen hivatalos bírósági végzés nélkül - megadták neki a birtokukban lévő adatokat (név, cím, e-mail cím). Kiderült, hogy a nicknév egy 16 éves felhasználóé volt, aki 2010-ben szintén csatlakozott a PayPal elleni akcióhoz. Az iSIGHT Partners később továbbította a megszerzett információkat a nyomozóknak.

Az esettel kapcsolatban Gerrit-Jan Zwenne, a Leideni Egyetem professzora is megszólalt. A szakember közölte, hogy Hollandiában az ilyen gyakorlat egyáltalán nem nevezhető legálisnak. Erre válaszul a Skype szóvivője mentegetőzött, hogy megvizsgálják, miként kerülhetett sor a személyes adatok kiadására, ugyanis az adatvédelem ugyanis számukra nagyon fontos, és természetesen be akarják tartani a törvényeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!