HENT hírlevél

Felhasználók adataival kereskedett a kalózoldal üzemeltetője

Kalózoldal üzemeltetése miatt indult eljárás az ellen az olasz férfi ellen, akiről kiderült jövedelme növelése érdekében eladta a felhasználók adatait hirdetőinek.

Az olasz hatóságok tavaly novemberben öt weboldalt, köztük az ország legnagyobb engedély nélkül működő zenei oldalát, az Italianshare.net-t zárták be szerzői jogok megsértésének gyanújával. Az oldalaknak összesen 300 ezer felhasználója volt, és több mint 30 ezer darab, zenei, filmes és egyéb tartalomra mutató illegális letöltési linket tettek közzé. Az olasz pénzügyi rendőrség nyomozást indított a weblapok közös üzemeltetője ellen, amelynek eredményeként az internetes körökben Tex Willer-ként ismert, 49 éves személyt ez év júliusában őrizetbe vették.

A hatóságok szerint a férfi 83 ezer eurós adótartozása mellett 100 ezer euró értékben állított ki hamis számlákat, és mintegy 37 ezer eurót keresett azzal, hogy a weblapok felhasználóinak személyes adatait, így e-mail és IP-címüket az érintettek engedélye nélkül eladta hirdetőinek, súlyosan megsértve ezzel az adatvédelmi szabályokat. A rendőrség úgy becsüli Willer 2007 óta a hirdetési helyek eladásából és az oldal fenntartása érdekében gyűjtött adományokkal mintegy 580 ezer eurót kereshetett.

A Willer által üzemeltetett kalózoldalakon elérhetővé tett, szerzői jog által védett művek összértékét 32 millió euróra becsülik. A TorrentFreak beszámolója szerint az olasz hangfelvétel-ipari szövetség, a FIMI üdvözölte a rendőrség eredményeit, és jelezte, a Willerrel együttműködő, tőle az adatokat megvásároló hirdetők elleni is vizsgálódni fognak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • teddybear #4
    Egyrészt az IP-címedet látja az oldalt üzemelhető, másrészt még ha ideiglenes email címről regisztrálsz, az is valódi. Ez már két adat. Aztán megvan az is, hogy mit töltöttél le, azaz az érdeklődési köröd.
    Aztán meg ott van az is amit a regisztrálásnál kérdeznek, a többséget nem érdekli, és valós adatokat ad meg.
    Meg persze az SMS regisztrálás/fizetés is gyakori az ilyen oldalakon, a telefonszám is értékes adat.

    Szóval az ilyen szemétláda pontosan tudja miből lehet még pénzt csinálni.
  • mad mind #3
    Ki az a hülye, aki kalózoldalra valós adatokat ad meg?
  • Szefmester #2
    Remélem senki sem hiszi hogy ez a fickó az egyetlen aki ilyesmivel kereskedik.

    Én pl nem regisztráltam mostanában sehova, és egy ideje nem kaptam nagyon spameket, most meg állandóan jönnek a "ez v az meg akarja dugatni magát" vagy a "vegyél faroknövelő csodaszert" netána "vegyél olcsó viagrát" spamek... Honnan szerezték meg vajon a címem...?
  • amitakartok #1
    Rohadék. A faszért nem tudnak meglenni szimpla fájlcserével, muszáj lejáratni a többieket is ilyen ökörségekkel?!