Berta Sándor

Kihallgatták a Wikileaks egyik aktivistáját

Ugyan az amerikai hatóságok elsősorban Julian Assangera kíváncsiak, most mégis egy a Wikileakshez köthető másik szakembert kérdezgettek több órán keresztül.

Jacob Appelbaum amerikai biztonsági kutatót és a Tor rendszer egyik társfejlesztőjét akkor tartóztatták le, amikor visszatért az Egyesült Államokba. A férfi két héttel ezelőtt a The next HOPE nevű hackerkonferencián helyettesítette a Wikileaks alapítóját. A leleplező portál ezt követően jelentette meg az afganisztáni háború többségében titkos 92 000 dokumentumát. A Tor társfejlesztőjét az elmúlt napokban kétszer is kihallgatták. Először a múlt héten csütörtökön a newarki repülőtéren tartották fogva 3 órán keresztül a bevándorlási és vámhivatal (ICE), valamint az amerikai hadsereg képviselői. A hivatalos indoklás az volt, hogy "csupán egy szúrópróbaszerű biztonsági ellenőrzésről van szó". Az akcióban résztvevők - dokumentumok után kutatva - átvizsgálták Appelbaum poggyászát és elektronikus eszközeit, valamint egyfolytában a Wikileaksről, illetve Julian Assange tartózkodási helyéről kérdezték. A biztonsági kutató ügyvédet nem hívhatott, lefoglalták a három mobiltelefonját, majd végül szabadon engedték.

Érdekesség, hogy a férfi éppen egy hollandiai útról tért haza és útban volt a Las Vegasban rendezett Defcon biztonsági konferenciára. Miután a rendezvényen szombaton elmondta a Tor-programról szóló beszédét két FBI-ügynök lépett hozzá. A kutató megkérdezte őket, hogy tudnak-e valamit a vele történtekről, mire szűkszavúan csak annyit válaszoltak: pont emiatt keresték meg. Appelbaum erre közölte, hogy nincs mit mondania. Az esetnek számos szem- és fültanúja is akadt, köztük volt Marcia Hofmann, az Electronic Frontier Foundation ügyvédje.

A Wikileaks aktivistája a Cnet-nek nyilatkozva megerősítette, hogy a mobiltelefonjai valóban nincsenek már nála. A Defconon az egyik résztvevő el akarta kérni a telefonszámát, de kényszeredetten csak annyit mondott: a mobiljaimat lefoglalták.

Mindenesetre a két megkeresés is azt bizonyítja, hogy egyáltalán nem szúrópróbaszerű vizsgálatokról volt szó, hanem az igazságügyi szervek tudatosan és célzottan Appelbaumot keresték, s gőzerővel megpróbálnak a titkos anyagok kiszivárogtatójának nyomára bukkanni. Azt ugyanakkor egyelőre nem lehet tudni, hogy az intézkedés kapcsolatban van-e az amerikai haderő által az ügyben indított büntetőjogi vizsgálattal. Barack Obama elnök, miután tárgyalt a republikánusok és a demokraták kongresszusi vezetőivel, aggodalmát fejezte ki, hogy a kiszivárogtatott afganisztáni háborús dokumentumok veszélyeztethetnek egyes személyeket és műveleteket. Assange korábban utalt rá, hogy az amerikai és más titkosszolgálatok folyamatosan ellenőrzik minden lépésüket és megfigyelés alatt állnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nlght #51
    Mindjárt jön a válasza, hogy azok nem is militarista gyilkosok és gyarmatosítók, hanem csak még mindig tömegpuszító fegyvereket keresnek, hogy megmentsék a világot :DDD

    A valóság az, hogy az USA ugyanolyan makacs, önző, nacionalista mint pl. Oroszország. Csak annyi szerencséje van, hogy egyik világháború sem terjedt át az amerikai kontinensre (nem kellett újraépíteni), a dollárból a világlegnépszerűbb devizája lett (a koreai háborút a nyomdapapír árából finanszírozták, magyarán szinte semmi költségük nem volt csak nyomtatták a dollárt), a mozifilmek segítségével világszerte terjesztik az amerikai kultúrát, hogy ez legyen a közvélemény etalonja. Ezek miatt Amerika a legerősebb ország még mindig, aki rákényszeríti az akaratát a kisebbekre még ha az ENSZ főtitkárt is be kell fenyítenie, hogy engedélyezze nekik Irak megszállását. Ami még vicces, hogy a "nagyszerű" kapitalizmus gyengeségeit kihasználva az 50 éve még kispados Kína lesz néhány év múlva a No. 1.
  • Amergin #50
    A militarista gyilkosok, meg a gyarmatosítók, azok a követendő példa neked, ugye?
  • Laurion #49
    Aranyos kis hippikém :)

    Szóval adó rossz? Ellenőrzés rossz? Csúnya világ, eldádázza a hippi kis fenekedet a végén, miért nincsen anarchia? Hüpp-hüpp...

    Csak az a gond, hogy te meg a hippi-háborúellenes-államellenes barátaid a dobolókörrel, a batikolt pólókkal, meg a fűtől béna mosollyal már a hetvenes években kimentek a divatból. Nem unalmas még mindig a hippi dumát nyomatni?
  • MrImy #48
    Oh, elnézést, nem tudtam, hogy egy "szakértővel" van dolgom!

    Mondd meg, hogy mit jelent terroristának lenni?
  • sanyicks #47
    Miért szerinted egy olyan dolog amit sehogy sem tudsz elkerülni, ha rájönnek belekényszerítenek, vagy lecsuknak, tehát nem választható dolog (adó) az nem a szabadság ellen van? Ott a kulcsszó KÉNYSZERÍT.
    Vagy azt akarod mondani van olyan kényszerítés ami nem szabadságellenes? LOL
    Az átutalásaid megfigyelése, adatgyűjtés az egybesült állatok által (még ha nem is oda mész) az határellenőrzés? :D

    "Mer' ha annyi ember kiállt volna bátran a valódi diktatúra ellen, mint amennyi most a szabadság kellős közepén óbégat diktatúráról,"

    1956 mond valamit? Még több is kiállt mint amennyi itt "óbégat"... pár el is patkolt, mert a t-55-ösök ellen kicsit nehéz bottal harcolni.
    Mondd te tényleg ilyen hülye vagy?

    Inkább menjél, és nézd tovább a mónikasót, meg a tévé2-t, és rettegj tovább a minden bokorban rád leselkedő gonosz tenoristákoktól. Ja meg azt mondják hogy a gonosz náczyrászistáktól is kell rettegni, uh attól is rettegjél :)
  • Laurion #46
    sanyicks, te direkt röhejessé akarod tenni az ügyedet, szerintem belülről bomlasztasz a hülyeségeiddel :))

    Mert ugye csak emiatt írhatod, hogy az adók meg a határellenőrzés a szabadság csorbítását jelentik? Ugye nem komolyan írtad?

    Vagy ha igen, akkor ugye nem az agyhalálnak ez a pokolmély szintje jelenti tifelétek az átlagot?

    A balesetekre meg agyonlövésre nem is reagálok. Baltával kéne kiirtanom a szürkeállományom háromnegyedét, hogy egyáltalán képes legyek erre a szintre ereszkedni. Baltával, bazz.
  • Laurion #45
    Rossznak válaszoltál, akinek járt a szája, az nem Gerhard volt, hanem Laurion...

    Ha te és a családod akkor is ilyen elvhűek voltatok, akkor szívből jövő elismerésem és tiszteletem. Neked. Érted, egy darab embernek, aki te vagy (meg a családod).

    VISZONT, ha azt találnád mondani, hogy a bátor vinnyogók mindegyike pont így viselkedett, akkor hangosan röhögnék itt a monitor előtt. Mer' ha annyi ember kiállt volna bátran a valódi diktatúra ellen, mint amennyi most a szabadság kellős közepén óbégat diktatúráról, akkor szimplán nem lett volna kommunizmus.
  • DontKillMe #44
    "Hol voltak ezek a bátor vinnyogók, amikor igazi diktatúra uralta Magyarországot? Mert ennyi ember ugyan nem lázított a kommunizmus ellen annak idején..."
    -Amiről nem tudsz, arról ne foglalj állást. Honnan tudod, hogy én nem éltem abban a korban? Honnan tudod, hogy engem az iskolában megvertek-e azért, mert hittanra mertem járni? Honnan tudod, hogy nyilvánosan megszégyenítettek, mert el mertem mondani az egyik tanárnak, hogy én nem akarok úttörő lenni? Honnan tudod, hogy nem mehettem egyik táborba sem azért, mert a bátyám nem lépett be a KISZ-be? Tudod? Nem. Akkor meg minek jár a szád olyanról, amiről fogalmad sincs. Gyanúsítgatsz, kijelentesz anélkül, hogy alá tudnád támasztani, vagy ismernél.
  • Asperot #43
    Örömmel vitáznék veled, de amíg ezen a szinten érvelsz mindenkinek jobb, ha inkább sarokban legózol. Ha nem ismered, érteni meg végképp alkalmatlan vagy, miért mászol bele a témába?
  • Rotyoka #42
    És isten feltalálá a Router Tűzfalat + Rendes tűzfalat + Proxit. Lehet próbálkozni. olyan 3 év és be is jutnak