Berta Sándor

Cloud-tanácsot hozott létre az EU

Brüsszelben először ült össze az Európai Cloud Partnerség (ECP) irányító bizottsága, amelynek fő feladata, hogy a számítási felhő technológiát érintő kérdésekben stratégiai tanácsokkal támogassa Neelie Kroes digitális menetrendért felelős európai uniós biztos munkáját.

A testület Toomas Hendrik Ilves észt államfő vezetésével kezdett el dolgozni és az európai uniós tagországok mellett a legnagyobb IT-vállalatok képviselőit is tömöríti. Elő akarják segíteni, hogy a közeljövőben a közigazgatásban és más ágazatokban ki lehessen használni a felhőszolgáltatásokban rejlő hatalmas lehetőségeket, valamint, hogy befolyásolni lehessen a felhőszolgáltatások piacát.

A grémium munkaprogramjában két alapvető célt határozott meg 2013-ra és 2014-re. Az első, hogy egységes európai környezetet alakítsanak ki a számítási felhő technológia számára, míg a második, hogy elősegítsék az állami szolgáltatások cloud-környezetbe való költöztetését és integrálását. Előbbi elérésében az ECP munkáját az Európai Távközlési Szabványügyi Intézet (ETSI) segítené azáltal, hogy összeállítja a meglévő és a készülő nemzetközi szabványok, különös tekintettel a biztonságra és a kompatibilitásra.

A bizottság adatvédelmi és adatbiztonsági minősítőprogramokat akar támogatni, ugyanakkor a testület hangsúlyozta, hogy minden minősítés önkéntes alapon történne. A grémium tagjai Léo Apotheker, az SAP és a Hewlett-Packard egykori vezetője; Bernard Charles, a Dassault Systemes vezérigazgatója; Werner Vogel, az Amazon technológiai vezetője; továbbá a lengyel, a holland, a norvég, az osztrák és a francia kormányhivatalok képviselői.

Az Európai Unió májusban jelezte, hogy befolyásolná a felhőszolgáltatások fejlődését, júliusban pedig kiderült, hogy az EU egységes számítási felhő szabványokat akar. A jövőben Made in Europe jelöléssel látnák el a számítási felhőben használt egységes biztonsági és adatvédelmi szabványokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!