Berta Sándor

Nagy a nyomás a gyengébb európai adatvédelemre a felhők terén

Az amerikai és a japán gazdasági szervezetek egyaránt attól tartanak, hogy a túlzottan szigorú európai adatvédelmi szabályozás hátráltathatja a számítási felhő technológián alapuló platformok elterjedését.

Az Amerikai Kereskedelmi Kamara és a Keidanren nevű japán gazdasági szövetség közös jelentést készített. A két szervezet a dokumentumban rámutatott arra, hogy a szigorú adatvédelem megakadályozhatja a felhőszolgáltatások gyors és globális elterjedését. Az Amerikai Kereskedelmi Kamara és a Keidanren egyaránt "a határokon átnyúló adatcsere elősegítésére nemzetközileg harmonizált szabályokat" tart szükségesnek. Mind az amerikai, mind a japán cégek aggódnak amiatt, hogy az Európai Uniónak az adatvédelem szigorítására tett javaslatai negatív következményekkel járhatnak a cloud-szolgáltatásokra nézve.

A két szervezet kiemelte azt is, hogy a jelenleginél szigorúbb adatvédelem megakadályozhatja az innovációt és az új vállalatok kialakulását, ráadásul növelheti a piaci szereplők költségeit. Ugyanakkor problémát jelent az is, hogy a javaslatoknál - többek között a személyes adatokkal és az adatvesztéssel kapcsolatban - hiányoznak a konkrét meghatározások. Mindez megnehezíti az együttműködésre törekvő amerikai és japán konszernek dolgát, ezért szükség lenne egyeztetésekre és a határokon átnyúló adatcserét biztosító szabályozás kidolgozására.

Neelie Kroes, az Európai Unió digitális menetrendért felelős biztosa korábban azt közölte, hogy az EU Made in Europe jelöléssel látná el a jövőben a számítási felhőben használt egységes biztonsági és adatvédelmi szabványokat. Az Európai Unió már májusban jelezte, hogy - szabványosítással - befolyásolná a felhőszolgáltatások fejlődését és a szeptemberben új digitális stratégiát hirdetett meg azzal a céllal, hogy serkentse az európai vállalkozások termelékenységét és a központi kormányzatok hatékonyságát a számítástechnikai felhő alkalmazása révén. Nemrég pedig kiderült, hogy tanúsítványok jeleznék a felhőszolgáltatások minőségét, így a vállalkozások és a felhasználók könnyebben választhatnák ki a nekik szimpatikus ajánlatokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Thrawn #3
  Számítási felhőnél nincs olyan, egyszerűen nem lehet, hogy túlzottan szigorú adatvédelmi szabályozás. Csak szigorúan EU, USA meg Japán bekaphatja.
 • kvp #2
  Szoval a demokratizmusarol nem tul hires EU meg mindig tul demokratikus es jogallami a kulfoldi nagytokesek szamara. Gyakorlatilag az a bajuk, hogy a szigoru jogi szabalyozas miatt nem tudnak sokmindent megtenni, amit szeretnenek. Mint amikor egy feldemokratikus afrikai kormany nem hagyja a helyiek eluzeset a foldjeikrol a banyaszat miatt, viszont egy polgarhaboru vagy egy frissen megvalasztott barati diktator a cegek szamara kellemesebb helyzetet tud teremteni. Mondjuk a cikkben emlitett csoportok legalabb nem titkoljak a celjaikat...
 • Yv@n #1
  "Az Amerikai Kereskedelmi Kamara és a Keidanren nevű japán gazdasági szövetség közös jelentést készített. A két szervezet a dokumentumban rámutatott arra, hogy a szigorú adatvédelem megakadályozhatja a felhőszolgáltatások gyors és globális elterjedését."
  Őőő....és?