Berta Sándor

Internetszolgáltató-váltásra buzdít Neelie Kroes

Neelie Kroes, az Európai Bizottság digitális menetrendért felelős alelnöke azt javasolta a felhasználóknak, hogy ha az internetszolgáltatójuk korlátozza a letöltési sebességet, akkor azonnal hagyják ott és keressenek másik céget.

"Biztosítani akarom, hogy ha az internetezők úgy döntenek, hogy teljes értékű internethozzáféréseket akarnak, akkor azokat valóban meg is kapják. Májusban megkaptam az európai felügyeletek adatait és már készítem azt a javaslatomat, amely nagyobb választási szabadságot adna a távközlési társaságok ügyfeleinek. A fogyasztóknak világos információkra van szükségük az internetsebességükkel kapcsolatban és arról is tudniuk kell, hogy mit tehetnek a hozzáférésükkel. Világosan tájékoztatni kell őket arról, hogy miért fizetnek."

"Amennyiben nem szükséges, akkor nem akarok beavatkozni egy versenyre épülő piac működésébe. Erre csak akkor kerülhet sor, ha bizonyítottnak látom, hogy ez az egyetlen lehetőség. A rossz gyógyszerek rosszabbak lehetnek, mint maga a betegség. Nem amellett állok ki, hogy minden szolgáltatót kötelezzenek a teljes értékű internetelérések biztosítására, de ha valaki nem kapja meg azt a szolgáltatást amiért fizet, akkor az nem tisztességes és mindenki szabadon válthat. A digitális menetrendben rögzített célokat el fogjuk érni jövőre, ugyanakkor a jövőt illetően szükségünk lesz a nagy sebességű hálózatokkal kapcsolatos befektetésekre. Biztos vagyok abban, hogy ezekre sor kerül majd" - jelentette ki Neelie Kroes.


A politikus ezután a számítási felhő technológiával kapcsolatban elmondta, hogy abban nagy gazdasági potenciál rejlik, s a kis és közepes vállalatok megtakaríthatják a segítségével a költségeik egy részét, a felhasználók pedig eltárolhatják a világhálón az adataikat. De ezen a területen is le kell fektetni a szabályokat és lehetővé kell tenni a szolgáltatóváltást, valamint az egyszerű adatátvitelt egyik cloud-fiókból a másikba. A felhasználók nem függhetnek egész életükben egyetlen szolgáltatótól.

Az Európai Bizottság alelnöke emellett kifejtette, hogy sürgősen szükség lenne szerzői jogi reformra is, minél tovább várnak ugyanis a döntéshozók, azzal nagyobb problémával kell majd szembenézniük. Az idő ellenük dolgozik. A szerzői jogsértések száma nő és az emberek megszokják ezt a helyzetet. Michael Barnier illetékes biztos és ő egyaránt abban érdekeltek, hogy a művészek és a szerzői jogok tulajdonosai megfelelően meg legyenek fizetve. Van néhány javaslat, például az elárvult művekkel kapcsolatban, de még közel sem értek célba. Tudni kell, hogy mi áll vagy bukik ezen a dolgon, s sürgős megoldásokra van szükség.

Ugyanakkor az ACTA elleni tiltakozásokból megtanulta az Európai Bizottság, hogy jobban kell kommunikálnia és el kell magyaráznia, hogy mik a céljai. Az ACTA esetében elszalasztották a legjobb időpontot erre, miként azt is elmulasztották, hogy elmagyarázzák az embereknek miről is szól az egyezmény. Emiatt számos félreértés volt, az egyes honlapok elleni blokádokat például csak nagyon különleges esetekben, például a gyermekpornográf tartalmaknál, szabadott volna alkalmazni és minden ilyen esetben óvatosan kellett volna eljárni.

Kroes ezután kitért az intelligens közlekedésmenedzsment rendszerekre. Az EU támogatni akarja ezeket a megoldásokat, azonban még számos kérdést kell tisztázni. Ezeket a problémákat együttműködéssel, kutatással és innovációval lehet megoldani. A digitális gazdaság Európa számára nagyon fontos, évente több mint 12 százalékkal növekszik. Tudatában kell lennünk annak, hogy ha a gazdasági válságról beszélünk és megoldásokat keresünk, akkor nem csak takarékossági programok léteznek, hanem gazdasági növekedésről és munkahelyekről is szó van. Az "okos városoknál" és az intelligens közlekedésmenedzsment rendszereknél a mobilitás, a környezet és az energiafogyasztás kerül előtérbe, s ezekből a megoldásokból minden tagállam profitálhat. Megpróbálják elérni, hogy a szükséges adatok elérhetők legyenek. Az emberek adófizetőként számos információért fizettek és fontos, hogy ezeket használhassák is.

"A roamingdíjak akkor lesznek a múlté, ha kialakul egy valódi digitális belső piac és nem lesznek mesterséges határok. De még nem tartunk ott és a mostani ciklusban sem valósul ez meg. A következő két évben tovább fognak csökkenni a tarifák. Az én álmom azonban az, hogy egyáltalán ne legyenek roamingdíjak" - hangsúlyozta végül a politikus. Neelie Kroes májusban már bírálta a forgalomkorlátozásokat, majd - a mobil és vezeték nélküli adatforgalom ugrásszerű növekedésének támogatására - a frekvenciasávok megosztására buzdított. Emellett szerzői jogi reformot sürgetett és jelezte: gyorsítaná a Long Term Evolution (LTE) hálózatok fejlesztését. Végül, de egyáltalán nem utolsósorban közölte, hogy online is azonnal elérhetővé kell tenni az új filmeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • benév #19
    HOL ÉL EZ A BRÜSSZELI P...A MÁR MEGINT!!!???? AZ ISTEN B....A MÁR MEG!;AKKOR,AMIKOR PÁR ÉVE MÉG OTT TARTOTTUNK,HOGY A HAZAI TELEFOS MEGTEHETTE,HOGY HÉTVÉGI PRÓBÁLD KI WAPOMAT-NÁL TÚLENGEDETT 6 EZER FORINTOT,AMIBŐL AZTÁN A MAGYAR BÍRÓCSKASÁGGAL KARÖLTVE-EGYETÉRTVE CSINÁLT 250000 FT-OT!!!!!!! EZ MEG ITT HADOBÁL,HOGY NEM KELL LECSÖKKENTENI A SEBESSÉGET. ITTHON MÉG BIZONY HOGY LE KELL!!! MEG KÁRTALANÍTANI-REHABILITÁLNI AZT A FOGYASZTÓ TÖMEGET,AKINEK ANNYI A BŰNE,HOGY NEM AKART DIGITÁLIS ANALFABÉTA LENNI!!! MOCSKOS K...A BŰNÖZŐ A...TOK!!!!!! JA,ÉS RÁROHASZTANI A LAKATOT A RÁCS-OK MÖGÖTT MINDRE! HA MÉG JÁRNA A POFÁJA EZTÁN,AKKOR MEG-RÁSEGÍTVE FELKÖTNI-NÉGYELNI,ÜTNI-VERNI,KITAPOSNI A BELÉT,TARKÓNLŐNI A FASISZTOID K.......ÁT!!!;MIELŐTT KITALÁLJA,HOGY NÁCI LENNÉK. ENNYIT MÁRA!!!! :)
  • Dodo55 #18
    Nem tudom, de ahol én lakom MINDENHOL van UPC coax kábel minimum. A belvárosban pedig már a legkisebb társasházakban is Digi. Nem láttam még olyan helyet, ahol legalább a UPC ne lenne elérhető, a város szélén, családi házakban lakó ismerőseimnek mind az van.

    A T-Home (ADSL) viszont itt annyira megbízhatatlan, plusz ugye ár/érték arányban lófasz a másik kettőhöz képest, hogy csak olyanoknál láttam mostanában kivétel nélkül, akiket a jobb szolgáltatók tartozás miatt kitessékeltek :D

    Ezek szerint csak ez a város olyan, hogy a kábeltévé olyan természetes, mint a levegő? Mert én eddig abban a hitben éltem, hogy minden városban az.

    (Mondjuk pont az egykori híres TV gyár városa ez, nem merném kizárni ezek után, hogy csak ez áll a háttérben)
  • speed2006 #17
    Nálunk nincs gond szerencsére. Nincs korlátozás, se le, se fel. Nem szűrnek, van piratebay is. (nyilt titok hogy nem a megosztásért büntették meg őket, hanem az adó be nem fizetése miatt) A svédek csak bólogatnak amerikának, de nagy ívben leszarják őket. Egyre jobban kiépül a rendszer, amit igérnek az meg is van sebességben. A 100-as net sosem volt 85-nél lasabb.Egy év alatt egyszer volt fél napos kimaradás, egy felhőszakadás után. TeliaSonera AB, Tele2 SWIPnet, Com Hem AB, Bredbandsbolaget AB, Hi3G Access AB, Bahnhof Internet AB, Netett Sverige AB, Bredband2 AB, AllTele Allmanna Svenska Telefonaktiebolaget,és még sok kisebb cég. A Bahnhof a legjobb mindközűl. 100/1010-es net elérhető áron van, kicsivel többért akár gigabitest is ad. Ha nem vagyok otthon, éppen autóban ülök, akkor úton-útfélen nyílt wifi található. Szóval Magyarországnak van mit behoznia.
  • mrzed001 #16
    Budapest, egyik igen kedvelt, "jómódúbb" lakótelep.
    UPC van, más nem és k.ss.
    Most jövöget a digi, be is sz.rt a jóú(sz.r)pc, mert tömeges az elvándorlás.
    Hja, se hűség, se korlátozás, stabil nagy sávszél. Hát lehet ezt így is.
  • Tetsuo #15
    Mondjuk Ángliaban nagyon nincs valasztek. A legtobb szolgaltato alapbol korlatoz meg szur, sok helyen pedig egyszeruen nem eleg a savszel egy uj lakoparkban v hasonlo... az angoloknak ez fel sem tunik (csak hogy szaggat a youtube), de egyre tobb a kulfoldi, akik szolgaltatast varnak el vazze! K*&%$!
  • Szefmester #14
    A UPC tulajdonképpen nem hazudik.. tényleg bitang gyors a netjük, csak éppen azt felejtik el reklámozni hogy olyan instabil mint az 1 lábú versenyló, és néha néha bekorlátoznak mintha erre a lóra még egy kényszerzubbonyt is ráadnának.
  • thrawnguru #13
    Ezeket a hűségidős szerződéseket kellene betiltani, rögvest sokkal jobb lenne a helyzet. Még emellé a megfelelő tájékoztatás, hogy ténylegesen mit kapsz a pénzedért, ez már a hab lenne a tortán.

    Emellett meg olyan piszkosul magas büntetéseket kifizettetni azokkal a szolgáltatókkal, akik a képedbe hazudnak a reklámjaikban, hogy vegye el a kedvüket végleg tőle - kacag a májam, mikor olyan nagy cégeket pár millió forintra büntetnek, mint a Vodafone...
  • Molnibalage #12
    Akkor úgy látom az van, amit mindig is sejtettem. Olyan netmaffia van itthon, hogy ihaj. Ilyenkor érzem azt, hogy messziről jött ember miért akarja osztani az észt. Láthatólag gőze nincs arról, hogy itt hogyan zajlik az élet...
  • MsUser #11
    Próbáld meg Monoron vagy a környező városokban a váltást. :)
    Semmilyen alternatíva nincs ADSL 8Mb/s/0,5Mb/s 7900.-Ft a legolcsóbban "megvette a MonorNET-et a UPC papíron változott de szolgáltatásban maradt a régi, ezzel monopol helyzetet teremtett Magyarország egyik legnagyobb lefedettséggel rendelkező MonorNET felvásárlásárlása jó üzlet volt a UPC-nek de lehúzás a fogyasztóknak, és nem lehet büntetni azt tesz a rengeteg ügyféllel amit akar ja és ez a MAX amit szolgáltatni tud persze rossz minőségben P2P automata korlátozással!
  • Szefmester #10
    Itt nálunk lehetne váltani mert van pár szolgáltató, csak éppen a gyorsabb tengerimalacos cég hiába a leggyorsabb ha mellette hulladékra való a stabilitás, ami meglepő mert akit felvásárolt átadta a berendezéseket is. Azok pedig 4 év alatt nem mulasztottak annyit szolgáltatni mint a UPC idén május óta. A többiek meg sajnos ezért az összegért nevetségesen gyenge netet adnak (a mostanihoz képest) Tisztára mintha mindenki csak letölteni akarna... Aztán meg tolják az ember képébe a reklámaikat a fullhd-s webkamerás beszélgetésről.