Berta Sándor

Támadják az EU terrorellenes IT projektjét

Jan Philipp Albrecht, a német Zöldek szakpolitikusa mellett már a CSU és az FDP is élesen támadta az Európai Unió legújabb programját.

"A Clean IT azzal fenyegeti a fogyasztókat, hogy a hatóságok és a szolgáltatók játékszerévé válnak. A projektet támogatók szándékosan meg akarják kerülni az Európai Parlamentet és a közvéleményt. Mielőtt online terrorizmus ellenes intézkedéseket hozunk, meg kell állapodnunk az egységes alapjogokban és a digitális térben érvényes jogállami elvekben. Amennyiben az elgondolásban szereplő szabályozásokat törvényekbe akarják integrálni, úgy ezek a jogszabályok a parlamentekben és a bíróságok előtt meg fognak bukni. Az egész helyzet oda vezethet, hogy az internetszolgáltatók az általános szerződési feltételeikben szabályozhatják majd, hogy bizonyos tartalmakat kiszűrnek vagy törölnek, arra hivatkozva, hogy bizonyos szempontok alapján törvényellenesnek vagy gyanúsnak tűnnek" - jelentette ki Jan Philipp Albrecht.

A szakpolitikus kétségbe vonta, hogy az online cégek ezeket a kérdéses terrorizmus ellenes intézkedéseket valóban zokszó nélkül megvalósítják majd. Úgy vélte okulva a Clean IT ötleteiből, minél előbb létre kellene hozni egy új független európai internetszabályozási hivatalt, amely biztosítaná, hogy a különböző törvényekben lefektetett dolgok, például az adatvédelem, valóban megvalósuljanak, különben a felhasználók a cégek és a hivatalok játékszerévé válnak. Az embereknek végre tudniuk kell, hogy a digitális térben milyen jogaik vannak, úgy tűnik azonban, hogy az EU nem elég bátor ahhoz, hogy ezeket a jogokat lefektesse.

"Nem kellene sok pénzből internetes megfigyelési központokat létrehoznunk, s ezzel párhuzamosan alulfinanszíroznunk a hagyományos nyomozói és rendőri munkát, mert az utóbbi még mindig a legsikeresebb. Abszurd azt hinni, hogy a terrortámadások elleni biztonság növelhető hatalmas internetes archívumok kialakításával. Megértem, hogy a döntéshozók félnek az emberek online radikalizálódásától, de az analóg világban is megfigyelhető ez a folyamat, és emiatt még nem ellenőrizzük az összes nyilvános helyet és a teljes levélforgalmat. Inkább azon kell tűnődni, hogy honnan jönnek ezek a törekvések és a társadalom miként reagálhat rájuk. Nem hihetjük komolyan azt, hogy az internetes elemzőközpontok leveszik a vállunkról a terrorizmus elleni harccal kapcsolatos feladatokat" - szögezte le végül Jan Philipp Albrecht.

A Clean IT-vel kapcsolatos dokumentum szeptember végén került a European Digital Rights (EDRi) birtokába. A program célja hivatalosan a terrorizmus elleni harc, méghozzá "önszabályozó intézkedésekkel". Az első egyeztetéseken arról volt szó, hogy "valamit" tenni kell az internetes terrorizmus ellen. A tárgyalásokon olyan cégek vettek részt, amelyek különböző tartalomszűrő technológiákat értékesítenek és ebből nagyon jól megélnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!