Berta Sándor

Bírálták a Clean IT projektet az európai ISP-k

Az Európai Internetszolgáltatók Szövetsége (EuroISPA) élesen kritizálta az Európai Unió terrorizmus elleni Clean IT programját és az ahhoz kapcsolódó elképzeléseket.

Az EuroISPA álláspontja szerint a Clean IT teljesen rossz irányba indult el, nem lehet ugyanis azt állítani, hogy az internetszolgáltatók ne harcolnának eléggé a terrorista tartalmak online terjesztése ellen. Mindez azt jelenti, hogy a törvényhozóknak semmilyen alapjuk nincs a jelenlegi helyzetbe és az internetes gazdaságba való beavatkozásba.

Véleményük szerint az eddig nyilvánosságra került tervek azt tükrözik, hogy a készítők csak rendkívül felületes ismeretekkel rendelkeznek az internetes szektorról. Ezt támasztja alá, hogy a Clean IT-vel kapcsolatos dokumentumban nem tesznek különbséget az internetszolgáltatók és a tartalomszolgáltatók között. A tartalmak törlésére és blokádjára elsősorban nem az előbbi, hanem az utóbbi kategóriába tartozó cégek alkalmasak. További kritikákat váltott ki az az elképzelés is, hogy a terrorizmus elleni harcban gyakorlatilag az összes online cégnek részt kellene vennie. Mindez azt az érzést kelti, mintha a döntéshozók privatizálni akarnák a bűnüldözést, a szolgáltatókat segédseriffekként szeretnék alkalmazni és egyúttal komoly felelősségvállalásra is köteleznék őket.

Az EuroISPA közleményében hangsúlyozta, hogy a Clean IT és a bevezetendő intézkedések kapcsán hiányzik a szükséges legitimáció. Külön aggályos, hogy az online kommunikáció ellenőrzése, a névtelenséget biztosító szolgáltatások munkájának ellehetetlenítése ellenkezik a demokratikus értékekkel, az ártatlanság vélelmével és a polgári jogokkal. Mindez összességében veszélyezteti az európai internetes cégek imázsát, továbbá hozzájárulhat ahhoz, hogy az emberek elveszítsék a szolgáltatókba vetett bizalmukat.

A Clean IT-vel kapcsolatos dokumentum szeptember végén került a European Digital Rights (EDRi) birtokába. A program célja hivatalosan a terrorizmus elleni harc, méghozzá "önszabályozó intézkedésekkel". Az első egyeztetéseken olyan cégek vettek részt, amelyek különböző tartalomszűrő technológiákat értékesítenek és ebből nagyon jól megélnek. Másfél héttel ezelőtt Jan Philipp Albrecht, a német Zöldek szakpolitikusa mellett már a CSU és az FDP is élesen támadta az Európai Unió legújabb programját.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ugh #4
    Nem fogalmaztam tisztan.
    Nem nagykutyak fordulnak fel.
    Na igy.
    Mert azt ugye senki nem gondolja komolyan, hogy egy "szar" nagykovet vagy valami irodai lotifuti vagy egy baka nagykutya.
  • kvp #3
    "Veletlen, hogy a terrorsitak mindig civeleket robbantanak fel(ott ahol meg is hal valaki)?"

    Nem igazan, az alkaida pl. 7 legutobbi nemzetkozi tamadasabol 2 ment civilek ellen. A tobbi nagykovetsegek, katonai tamaszpontok, hadihajok, stb. ellen ment. A civileket akkor valasztjak, ha a katonai celpontok tul kemenynek bizonyulnak.

    A nagyobb gond, hogy a tenyleges terroristak es bunozok meg az online forgalmuk alapjan is tisztanak tunnek. A rejtett informaciok pedig pont azert rejtettek, hogy nem szurja ki senki, meg akkor sem ha elerakjak. A cikkben emlitett megoldas nem hoz semmilyen hasznalhato eredmenyt es gyakorlatilag egy rossz megoldas egy felreertett problemara.
  • ugh #2
    Ez egy ujabb olyan dolog ami a polgarok megfigyeleserol, ellenorzeserol szol.
    Csak terrorizmus ellenes kontos van raaggatva.
    Ezt hanyszor tudjak meg eljatszani?
  • ugh #1
    Terrorista ellenes internet torveny?
    Ez rohej.
    Az igazi terroristak nem interneten cseveresznek.
    Meg olyan hogy terrorista nem letezik (titkosszolgalot is igen).
    Veletlen, hogy a terrorsitak mindig civeleket robbantanak fel(ott ahol meg is hal valaki)?
    Holott a media szerint tok tisztaban vannak miert is harcolnak.
    Namarmost, ha ez igy van, akkor tudniuk kell, hogy nem civileket kell felrobbantani.
    Az osszes ilyen titkosszolgalati akcio.
    Es az emberek megfelelmliteserol szol.
    Ennyi.