Berta Sándor

Közösen ellenőrizné az utazókat Kanada és az USA

A két ország együtt akarja megfigyelni a határaikon be- és kiutazó személyeket, azonban a megszerzett adatok annyira rossz minőségűek, hogy ez veszélyezteti a tervezett projektet.

Ez derült ki a kanadai határőrség (CBSA) belső dokumentumából, ami a The Canadian Press birtokába jutott. A légitársaságoktól kapott információk szerintük megbízhatatlanok, ezért a hivatalok szeretnék elérni az adatminőség javítását. A tervezett Entry-Exit Tracking (EET) nevű rendszer célja az Amerikai Egyesült Államokba vagy Kanadába belépő, illetve onnan kilépő személyek és árucikkek nyomon követése.

Mindez részét képezi a Beyond the Border egyezménynek, amiről Barack Obama amerikai elnök és Stephen Harper kanadai miniszterelnök állapodott meg tavaly februárban. A célok között szerepel annak vizsgálata, hogy a beutazó személyek minden feltételnek megfelelnek-e, továbbá biometrikus profilok készítése. Ez utóbbiakat a két állam szintén megosztaná egymással. 2014-ig minden közúti határátkelőhelyen, repülőtéren, majd a vasút- és hajóállomásokon is bevezetnék az új rendszert.


Az Advance Passenger Information (API) és a Passenger Name Records (PNR) rendszerekből származó adatok hiányosak vagy pontatlanok. A kanadai határőrség 2007-ben megvizsgálta négy repülőgép utasainak adatait és ezek 37 százaléka hibás volt. A következmények: az egyik utast könnyen összetéveszthetik a másikkal és ez kellemetlen lehet. A két kormány jelenleg is egyeztet egymással és a légitársaságokkal arról, hogy milyen adatokra tartanának igényt és ezeket miként kellene átadni, illetve megvizsgálni.

Kanada és az USA közös stratégiájának része az internet biztonságáért folyó harc is. Ezért kidolgozzák és hamarosan bemutatják a Cybersecurity Action Plant, amely alapján szoros együttműködés valósulhat meg az amerikai belbiztonsági és a kanadai közbiztonsági minisztérium között. A célok között szerepel az infrastruktúrák közös védelme, a kiberügynökök munkájának valós idejű koordinálása, a titkos adatok megosztása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • kvp #2
  A helyzet az, hogy Kanadanak es az USAnak van egy szep hosszu hatara, amit lehetetlen es iszonyatosan draga lenne vedeni. Ezert jelenleg az emberek jo resze szabadon jarhat at a ket orszag kozott. Van ugyan hatarellenorzes a hataratkelokon, de pl. Vancouvernel a hatar egy szaraz vizesarok es egy foldut, raadasul sok farm eseten a haz az egyik, az istallo a masik orszag teruleten van. Ha valaki nem a normal hataron, hanem mellette 10 meterrel megy at, akkor semmilyen ellenorzesre nem kell szamitania. Ennek mellekhatasa az, hogy itt viszik at az usa eszaknyugati reszebe szallitott marihuana jo reszet, visszafele pedig zarjegyes termekeket. (az egyik helyen a fu, a masik helyen a cigaretta es az ital az olcsobb) Arrol nem beszelve, hogy sok ember inkabb kimegy Kanadaba, majd legalisan (vizummal) atmegy a hataron, minthogy az amerikai repteri ellenorzessel kelljen szivnia. A kanadai ellenorzes ugyanis jelenleg meglehetosen enyhe.

  A fenti kozos ellenorzes oka pont ez, hogy hiaba szurik az embereket az amerikai reptereken, meg a mexikoi hataron, ha Kanada felol barki besetalhat. A fenti leiras alapjan az amerikai ellenorzesi rendszert szeretnek kiterjeszteni Kanadara is. Mondjuk reszben mar most is mukodik egy hasonlo, ugyanis ha valaki az usabol erkezik vonattal es amerikai hajora szall fel, akkor nem kell belepnie kanada teruletere, hanem leszall egy amtrak vonatrol es felszall egy amerikai felsegjelzesu Alaszkaba tarto hajora. Mivel az utasok gyakorlatilag nem tartozkodnak Kanadaban es az atszallas vamszabadteruleten tortenik, ezert ez sokkal kenyelmesebb az utasoknak, mint 20 meter gyaloglasert be, majd kilepni a Kanadai hataron. (egyebkent ez az igazi intermodalis csomopont: nemzetkozi vasutallomas, hajokikoto, buszpalyaudvar es repter egy helyen /szemely es teher is/, raadasul mindez a belvarosban, es ugyanott van ket metro es kompallomas is) Mivel a kozos rendszer itt mar bevalt, ezert megprobaljak kiterjeszteni teljes Kanadara is.

  Az utolso bekezes kiber biztonsagi resze viszont csak szoveg, kb. arrol szol, hogy az allami rendszergazdak (=kiberugynokok) ezentul valos idoben (=chat, skype, email) szolnak egymasnak ha valami gondot talalnak.
 • nlght #1
  "a kiberügynökök munkájának valós idejű koordinálása"

  what? kijaza kiberügynök és miért kell valós időben koordinálni?
  csak én érzem úgy, hogy ez megint egy bullshit ízű próbálkozás arra, hogy megint megcsorbítsák egy kicsit a magánszférád, mert még a nagytestvér csak cirka 90%-ban lát rá az életedre?