2
  • kvp
    #2
    A helyzet az, hogy Kanadanak es az USAnak van egy szep hosszu hatara, amit lehetetlen es iszonyatosan draga lenne vedeni. Ezert jelenleg az emberek jo resze szabadon jarhat at a ket orszag kozott. Van ugyan hatarellenorzes a hataratkelokon, de pl. Vancouvernel a hatar egy szaraz vizesarok es egy foldut, raadasul sok farm eseten a haz az egyik, az istallo a masik orszag teruleten van. Ha valaki nem a normal hataron, hanem mellette 10 meterrel megy at, akkor semmilyen ellenorzesre nem kell szamitania. Ennek mellekhatasa az, hogy itt viszik at az usa eszaknyugati reszebe szallitott marihuana jo reszet, visszafele pedig zarjegyes termekeket. (az egyik helyen a fu, a masik helyen a cigaretta es az ital az olcsobb) Arrol nem beszelve, hogy sok ember inkabb kimegy Kanadaba, majd legalisan (vizummal) atmegy a hataron, minthogy az amerikai repteri ellenorzessel kelljen szivnia. A kanadai ellenorzes ugyanis jelenleg meglehetosen enyhe.

    A fenti kozos ellenorzes oka pont ez, hogy hiaba szurik az embereket az amerikai reptereken, meg a mexikoi hataron, ha Kanada felol barki besetalhat. A fenti leiras alapjan az amerikai ellenorzesi rendszert szeretnek kiterjeszteni Kanadara is. Mondjuk reszben mar most is mukodik egy hasonlo, ugyanis ha valaki az usabol erkezik vonattal es amerikai hajora szall fel, akkor nem kell belepnie kanada teruletere, hanem leszall egy amtrak vonatrol es felszall egy amerikai felsegjelzesu Alaszkaba tarto hajora. Mivel az utasok gyakorlatilag nem tartozkodnak Kanadaban es az atszallas vamszabadteruleten tortenik, ezert ez sokkal kenyelmesebb az utasoknak, mint 20 meter gyaloglasert be, majd kilepni a Kanadai hataron. (egyebkent ez az igazi intermodalis csomopont: nemzetkozi vasutallomas, hajokikoto, buszpalyaudvar es repter egy helyen /szemely es teher is/, raadasul mindez a belvarosban, es ugyanott van ket metro es kompallomas is) Mivel a kozos rendszer itt mar bevalt, ezert megprobaljak kiterjeszteni teljes Kanadara is.

    Az utolso bekezes kiber biztonsagi resze viszont csak szoveg, kb. arrol szol, hogy az allami rendszergazdak (=kiberugynokok) ezentul valos idoben (=chat, skype, email) szolnak egymasnak ha valami gondot talalnak.
  • nlght
    #1
    "a kiberügynökök munkájának valós idejű koordinálása"

    what? kijaza kiberügynök és miért kell valós időben koordinálni?
    csak én érzem úgy, hogy ez megint egy bullshit ízű próbálkozás arra, hogy megint megcsorbítsák egy kicsit a magánszférád, mert még a nagytestvér csak cirka 90%-ban lát rá az életedre?