Berta Sándor

Adott lesz a felejtés joga az EU-ban

Az Európai Unió azt tervezi, hogy 2013-tól az uniós állampolgároknak joguk lesz ellenőrizni online adataik felhasználását. Mindezt azonban a gyakorlatban nehezen lehet majd megvalósítani.

Világszerte komoly problémát jelent, hogy az internetezők nem tudják, milyen adatokat gyűjtenek róluk az internetes platformok és azokat mennyi ideig tárolják el. Az EU ezen szeretne segíteni és biztosítani akarja, hogy az emberek kezdeményezhessék a róluk összegyűjtött különböző információk törlését.

Viviane Reding, az Európai Unió igazságügyi biztosa és az Európai Bizottság alelnöke már tavaly novemberben jelezte, hogy olyan korszerű adatvédelmi jogot szeretnének, amely a jelenleginél jobban megfelel az internetes kor kihívásainak. Amennyiben a cégek meg akarják szerezni valakinek a személyes adatait, akkor előtte az illetőnek ehhez hozzá kell járulnia. A felhasználót tájékoztatni kell arról, hogy mi történik majd az adataival és miként törölheti őket az adott vállalat rendszeréből. Emellett felmerülhet egy lejárati dátum bevezetése; ezen időpont után a megszerzett információk már nem használhatók fel. A politikus mindezt megerősítette idén januárban a Digital, Life, Design (DLD) 2012 konferencián is.

Az általában csak a felejtés jogaként emlegetett új lehetőség gyakorlati megvalósítása azonban közel sem lesz egyszerű és könnyű. Lukas Feiler bécsi IT-jogi szakértő úgy vélte: ahhoz, hogy valaki élni tudjon majd ezzel a jogával, tisztában kellene lennie azzal, hogy ki gyűjtötte be a személyes adatait és ki dolgozta fel azokat, azonban pont ezt a legnehezebb megtudni. Ráadásul ha valami felkerül az internetre, akkor onnantól bárki lemásolhatja, terjesztheti. "Összefoglalva: aki nyilvánosságra hozza a világhálón a személyes adatait, annak figyelembe kell vennie, hogy az internet nem felejt" - hangsúlyozta a jogász.

Van még egy probléma: hiába hirdeti ki a felejtés jogáról szóló határozatot az Európai Bizottság, azt mind a 27 tagállam parlamentjének és az Európai Parlamentnek is el kell még fogadnia. Írország, amely jövő január és június között tölti majd be az Európai Unió Tanácsának soros elnöki posztját, azt szeretné, ha az új szabályozással kapcsolatban már 2013 nyarán megszületne a politikai egységnyilatkozat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • thrawnguru #8
    A mai napig előttem van: Volt egy olyan időszakom, mikor kénytelen voltam egy telefonos közvéleménykutató cégnek dolgozni, mint kérdezőbiztos vagy mifene. Muszáj volt, kellett a pénz, valamit csinálni kellett. A lényeg az, hogy nagyon sokat csodálkoztak, hogy honnan van meg a cégnél a telefonszámuk, merthogy elvileg titkos, és telefonkönyvben sincs benne stb.. A hab a tortán, hogy a szoftver, ami dobálta ki a képernyőre a telefonszámokat olyan volt, hogy ha beikszeltem, hogy a kérdezett nem kíván több telefonhívást, és törlést szeretne, tudomást sem vett róla. Többször is előfordult, hogy valaki másnak, vagy épp nekem többször is kidobta azt a számot még párszor. Nem is csodálkoztam, hogy fel voltak háborodva az emberek, mikor fél órán belül 5-6 hívást kaptak ugyanattól a cégtől, és elvileg töröltették magukat. Ilyen világban élünk...
  • nextman #7
    Nem fogjak vegrehajtani, de be fogjak hazudni, hogy igen, toroltuk.
    Ezek a cegek az adatokbol elnek, foggal-korommel ragaszkodni fognak hozza.
  • Papichulo #6
    Azt a SEO varazslojat neki... :)

    ps: Itt nem szokas reklamozni!
  • matrix22 #5
    Ugy havi 200 dollarert tudom kesleltetni az online infodat, vagyis az elso tiz oldalrol hatrabb helyezni, havi 500 ert mar egesszen lathatatlana tenni. Csak magan szemelyeknek, valalatoknak egy kicsivel tobbert.
  • vision5 #4
    Ez is érdekes a témában: TED.COM Gary Kovach: Tracking the trackers
  • Merces #3
    ..szerintem meg látszatintézkedés lesz ez, az ervkörcstelen gyakorlatot fojtatják csak átháritják a felelősséget a juzerre......
  • Cat #2
    "Azt is megnézem, a Google és a Facebook által begyűjtött adatokat hogyan fogja tudni töröltetni az EU."

    Borzasztó egyszerűen: vagy betartják az amerikai cégek az európai törvényeket, vagy bírságot vet ki vagy betiltja a működést. Erre már számos példa volt, pl. az írek betiltották a Facebookon az arcfelismerést, a svájciak a Google Streetet, az EU rákényszerítette a Microsoftot a böngészőválasztásra (amiről ugye ismét vita van, és várhatóan százmillió eurós nagyságrendű bírságot vet ki).

    Hiába nagy cégek, az adatvédelemre - szerencsére - EU-n belül borzasztóan figyelnek.
  • joghurt3 #1
    Ehhez csak ennyit tudok hozzáfűzni: http://www.ted.com/talks/malte_spitz_your_phone_company_is_watching.html

    Még az adatok _kiadását_ sem könnyű elérni, nemhogy a törlésüket. Azt is megnézem, a Google és a Facebook által begyűjtött adatokat hogyan fogja tudni töröltetni az EU. Merthogy a személyes adatokban van a nagy lóvé, és arról meg nem fognak csak úgy lemondani.