Berta Sándor

Intelligens közlekedési rendszereket akar az EU

Az Európai Unió közlekedési biztosa azt szeretné, ha a jövőben az útvonal- és az utazástervező, valamint a szállodai szobák foglalását biztosító és a fizetési rendszerek a határokon átnyúlva is tökéletesen működnének.

Siim Kallas, az Európai Bizottság alelnöke és egyben az Európai Unió közlekedési biztosa szerint intelligens utazási, szállodai és fizetési rendszerekre van szükség, azonban ezek csak úgy valósulhatnak meg, ha a szolgáltatásokat valóban az egész EU területén zökkenőmentesen igénybe vehetik az emberek. A fő cél a szabad információáramlás biztosítása, mert csak így lehet hozzáférni a menetrendi, a szállodai és az útvonal-adatokhoz, illetve biztosítani ezek megosztását. Kallas azt reméli, hogy a jövőben úgynevezett multimoduláris utazástervező megoldások jelenhetnek meg a piacon, amelyek minden tömegközlekedési lehetőséget figyelembe vesznek az egyes útvonalak megtervezésénél.

Kallas szerint a felhasználók számára lehetővé kell tenni, hogy csupán néhány kattintással hozzáférhessenek az őket érdeklő információkhoz. A legfontosabb szempontok között szerepelnie kell a legrövidebb menetidőnek, a legolcsóbb árnak és meg kell jeleníteni a legzöldebb útvonalat is. Az eddiginél jobb útvonaltervezés elősegítheti az alternatív közlekedési módok elterjedését és a közlekedés javítását, továbbá elkerülhetőbbek lesznek a dugók. Az Európai Bizottság leginkább azt kifogásolja, hogy a közlekedési vállalatoktól csak nagyon kevés adat folyik be és azokhoz is alig lehet hozzáférni. A korszerűbb és valós idejű utazástervezésre ráadásul a különleges események (katasztrófák, 2010-es vulkánkitörések) miatt is szükség van azért, hogy optimalizálni lehessen a közlekedést.

Az intelligens közlekedési rendszerekkel kapcsolatos 2010-es irányelv kapcsán az Európai Bizottság jelenlegi is dolgozik a jövőbeli rendszerek specifikációinak kidolgozásán. Az év végéig elkészítenék az eCall segélyhívó rendszer és a biztonságos parkolóhelyeket tartalmazó adatbázis szabványait.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Merces #2
    Én meg intelligens E.U.-t...........
  • Molnibalage #1
    Én nem intelligens közlekedőket...