Berta Sándor

Tim D. Cook: zavarba ejtő a Surface

Az Apple első embere elemzőkkel folytatott konferenciabeszélgetés során fejtette ki a véleményét a konkurens cégek táblagépeiről és kitért a Samsunggal való együttműködésre is.

A menedzser elmondta , hogy még nem tudta kipróbálni a Surface-t, de annak tükrében, amit eddig olvasott róla, az meglehetősen zavarba ejtő termék. Számára úgy tűnik, hogy a Microsoft tábla PC-je valójában egy kompromisszumos eszköz. Kicsit olyan, mint ha valaki tervezne egy autót, ami a szárazföldön való közlekedés mellett úszni és repülni is tud, de egyik dologban sem nyújt kiemelkedő teljesítményt. Éppen ezért úgy gondolja, hogy ha az emberek összehasonlítják az iPad készülékeket a vetélytársak ajánlataival, akkor arra a következtetésre fognak jutni, hogy nekik az Apple termékére van szükségük. A felhasználók eddig is így döntöttek és ezután is ezt az utat követik majd - szögezte le.

Cook ezután kitért a kisebb táblagépekre. Emlékeztetett rá, hogy Steve Jobs elutasította a 7 hüvelykes modellek kifejlesztését, ugyanakkor a Nexus 7 azt bizonyítja, hogy ezeknek az eszközöknek van létjogosultságuk. Az üzletember szerint az Apple soha nem fog 7 hüvelykes táblát építeni és piacra dobni, egész egyszerűen azért nem, mert nem hiszik, hogy ezek jó termékek lennének, s ez utóbbinak nem a kis képernyőméret az oka. Az iPad Mini hiába 7,9 hüvelykes, de nem kompromisszumok miatt született modell - állította. Mint ismeretes, a múlt héten bemutatott iPad Mini egyértelműen a Nexus 7 és a Kindle Fire táblák ellen induló fejlesztés, a képernyő felbontása 1024 x 768 pixel, éppúgy, mint az iPad 2 esetében. A Nexus 7 kijelzőjének felbontása 1280 x 800 képpont.


Nem tart attól, hogy házon belül hoznának vele létre konkurenciát, és szerinte a táblagépek piacának még bőven van hova növekednie. Negyedévente 80-90 millió, évente több mint 300 millió személyi számítógépet vásárolnak az emberek, és úgy gondolja, hogy ezek közül sokak jobban járnának egy iPad vagy egy Mac hazavitelével. Még az Apple TV-eladásokkal is elégedett, hiszen pénzügyi évük során több, mint 5 milliót adtak el belőle, mely duplája a tavalyinak. Az ebből származó nyereség ugyan eltörpül a többi üzletágukhoz képest, de hisz abban, hogy van még lehetőség ezen a területen.

Kiemelte, hogy az iPhone iránti kereslet extrém erős, és ezért a gyártást is felpörgették, az a cég történetének legmagasabb szintjén van. Persze ehhez az is kellett, hogy soha nem tettek terméket ilyen gyorsan világszerte elérhetővé, reményeik szerint év végére elérik a 100 országot, ez mégsem jár együtt a nyersanyagok növekvő kereslete okozta nyereségcsökkenéssel. Az Apple első embere végül beszélt az Apple és a Samsung kapcsolatáról is. Közölte, hogy az LCD-szállítások kapcsán nem várható változás, ezen a területen továbbra is a dél-koreai óriáscég ügyfelei lesznek és folytatják vele az együttműködést.

Cook nem először tért ki a kompromisszumos megoldásokra. Áprilisban elhibázottnak nevezte azt a koncepciót, amit a Microsoft vezetői választottak a Windows 8 kapcsán, vagyis hogy az operációs rendszer egyaránt támogatni fogja az asztali számítógépeket, a notebookokat és a tábla PC-ket. Az Apple vezetője szerint bármely eszköz összeolvasztható, de a termékeknél kompromisszumot kell kötni, aki viszont elkezd kompromisszumokat kötni, az előbb vagy utóbb eljut arra a pontra, amikor a végeredmény már senkinek sem fog tetszeni. Lehet egyesíteni például egy kenyérpirítót és egy hűtőszekrényt, de egy ilyen termék semmiképpen sem fogja kielégíteni a felhasználókat - vélte.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Papichulo #59
    "Ha valaki Win8 x86 platformra készít programot, az egy szimpla fordítás után az ARM platformon is futásképes."

    Ja maximum ha maradsz az stdin, stdout-nal a console-on. Raadasul az android is ARM platform, akkor ugye azon is fog futni?

    "Az meg egyenesen röhej, hogy szerinted az iOS szoftverpiac nagyobb, mint a Windows."

    Miert, szerinted mekkora a WinRT piac? Mivel errol volt szo...

    "Valami turisztikai oldalon biztos találsz információkat forrásokról. Ami elsőre az eszembe jutott, az Hévíz."

    TROLL!

    De legalabb ez is bebizonyosodott, plusz az is, hogy a seggedbol beszelsz es keptelen vagy megindokolni, nemhogy bizonyitani az allitasaidat. Nem tartott sokaig.
  • hurkaur #58
    Nem tudja ugyanazt a desktop feluletet tovabbvinni, mindenkepp meg kell irni modern stilusra is kulon az UI-t.
  • hurkaur #57
    Aham, es az UI-t azt ki fogja megirni hozza? Mar azonfelul, hogy a kododat winrt libhez kell igazitanod.
  • narumon #56
    "Ha valaki Win8 x86 platformra készít programot, az egy szimpla fordítás után az ARM platformon is futásképes."

    Ez az éremnek csak az egyik oldala. Mert el kell dönteni, hogy tableten használandó szoftvert írnak vagy dekstopon használhatót. Mindkettőnek teljesen más ugyanis a kezelése. Ha kétféle felületet csinálnak neki az bizony kurva nagy munka, ha meg ugyanazt a felületet rakják bele akkor valamelyik platformon el fog vérezni.
  • Vol Jin #55
    "Idovel biztosan. De azt azert meg varjuk ki! Jelen pillanatban a WinRT platform az szanalmas. Mindazonaltal en mar tobbszor kifejtettem, hogy velemenyem szerint a Visual Studio a legjobb IDE es az XCode sok szempontbol gyengebb. Azonban nem csak ezen mulik a fejlesztok megnyerese. Ok oda fognak menni, ahol tobbet kereshetnek. Ezek jelen pillanatban az Apple platformjai. Remelem nem kell ismet linkelnem a cikkeket ;)"

    Ha valaki Win8 x86 platformra készít programot, az egy szimpla fordítás után az ARM platformon is futásképes.

    Az meg egyenesen röhej, hogy szerinted az iOS szoftverpiac nagyobb, mint a Windows.
  • Vol Jin #54
    Valami turisztikai oldalon biztos találsz információkat forrásokról. Ami elsőre az eszembe jutott, az Hévíz.
  • coolbboy83 #53
    VS-t keveset használom - szerintem viszont a kezelhetősége igen kiváló.
    XCode kicsit nehézkesebb, de vannak ott mindenféle kényelmi kiegészítők.
    Eclipse-t szeretem - ezen felül meg gyakorlatilag tökmindegy.

    Leszámítva az egyedi platformspecifikus dolgaikat, mindegyik ugyanazt tudja és egy rakat kiegészítő van hozzájuk. Olyan nagy extra különbségeket én nem tudok kiemelni... sokkal jobb, nomegaztán de és pedig de miért ? :-D vannak kényelmi dolgok és a céleszközök... ez van.
  • Papichulo #52
    En a sajat szempontjaim szerint minositettem, nyilvan masnak mas a velemenye.

    Mindazonaltal iOS-en ra vagy kenyszerulve az XCode-ra... Hogyan mashogy tudsz fejleszteni? Command line gcc? Biztos, hogy meg lehet oldani, de epeszu ember, nagyon jo ok nelkul nem devial tole.

    Egyebkent ha van tapasztalatod mindkettovel, akkor megoszthatod a tapasztalataidat. Miben tetszik jobban az XCode? Miben rosszabb a VS? Nem vitainditonak szanom, de en igy hirtelen nem tudok olyat mondani, amiben az XCode sokjal jobb lenne es eleg sokat dolgoztam mindket kornyezetben.
  • coolbboy83 #51
    Van olyan szempont is, ami szerint a Visual Studio a gyengébb... és ? Ez nem érv semmire. Az csak egy IDE... vannak ott még más jó dolgok is. Ha egy programozó az IDE-től függ akkor az nembiztos hogy nagyon jó - hacsak nem olyan a munkája.
  • sanyicks #50
    pfff lol! Így már érthető. A vindóz az OS mer... vindóz. (processzorból is 1 van, a pentium :D )